News

Steagul AUR, scos în afara legii, la inițiativa lui Nicolae Ciucă. Amenzi grele pentru „ofensă adusă drapelului”

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, propune impunerea de amenzi mari pentru orice modificare adusă drapelului național, vizat fiind inclusiv steagul AUR.
21.09.2023 | 09:33
Steagul AUR scos in afara legii la initiativa lui Nicolae Ciuca Amenzi grele pentru ofensa adusa drapelului
Steagul cu cruce treflată al AUR, considerat ilegal/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea; Facebook - George Simion
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege inițiat de către fostul premier Nicolae Ciucă prevede sancționarea cu amendă a utilizării drapelului național în orice formă modificată, fără ca această formă să fie autorizată prin lege sau regulamentele militare. Primii care ar putea să tragă ponoasele ar fi militanții AUR care vin la manifestațiile organizate de partid, aceștia folosind pe scara largă un drapel tricolor pe care se află o cruce treflată.

Modificările la drapel, interzise prin lege

Arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României sunt reglementate printr-o lege aflată în vigoare încă din 1994. Acest act normativ a fost modificat în anul 2023 printr-o lege inițiată tot de fostul general Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

O primă modificare viza impunerea unei conduite respectuoase ale asistenței în momentele în care se intonează imnul național, astfel încât participanții la un eveniment solemn au de ales între intonarea imnului, fiecare cu calitățile vocale pe care i le-a dat Domnul, și păstrarea tăcerii. Astfel se dorea evitarea situațiilor penibile în care membri ai asistenței vorbeau la telefon sau cu persoanele de alături în timpul imnului.

A doua modificare însă se referea la drapel, fiind introdus un nou alineat, al treilea, la primul articol din Legea 75/1994: „Pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripții și simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare.” Astfel, puteau fi folosite doar drapele care fie au forma standard – roșu-galben-albastru, fie au stema României sau diverse steme militare, cum ar fi cele ale diverselor ramuri ale forțelor armate, precum forțele terestre, flota militară sau aviația.

ADVERTISEMENT

După adoptarea legii, Nicolae Ciucă și-a dat seama că legea nu prevede și sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor sale și a depus la Senat un proiect de completare. „Cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României şi să nu comită nici un act prin care s-ar aduce ofensă acestora. Încălcarea interdicţiei prevăzute de art.1 alin.(3) din prezenta lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei de către agenţii constatatori din cadrul Poliţiei Române şi ai Jandarmeriei”, prevede noul proiect al lui Ciucă.

Steagul AUR ar putea aduce amenzi purtătorilor

Dacă noua propunere legislativă a fostului premier va trece de votul Parlamentului, primii care vor fi cocoșați cu amenzi de către polițiști și jandarmi vor fi cei care poartă steagul AUR la manifestațiile publice. Este vorba de un drapel neoficial, dar care în ultimii ani a devenit din ce în ce mai popular printre susținătorii acestui partid.

ADVERTISEMENT

Drapelul oficial utilizat de partidul lui George Simion este unul galben pe care se află sigla partidului, anume conturul României cu opt stele pe granița de est și cu acronimul partidului în mijloc. Însă al doilea drapel, din ce în ce mai folosit, este un tricolor pe care se află o cruce treflată, înconjurată de două cercuri concentrice, iar în spațiul dintre cele două cercuri sunt inscripționate cuvintele Familia – Credința – Națiunea – Libertatea.

Steagul AUR ar putea intra sub incidența legii Ciucă întrucât crucea treflată și cercurile din jurul său sunt puse pe segmentul galben al drapelului național. Crucea treflată sau „croix fleurie” (crucea înflorată), cum este cunoscută în heraldica vest-europeană, este o cruce cu brațele egale și care în vârful fiecărui braț are trei brațe mai mici care sugerează o floare de crin.

ADVERTISEMENT

În formă de cruce treflată a fost concepută și cea mai înaltă distincție militară română în cele două războaie mondiale, Ordinul Mihai Viteazul, care era acordată „pentru fapte excepționale în fața inamicului”. Ordinul Mihai Viteazul a avut printre militarii români un prestigiu similar precum au avut Crucea de Fier sau Ordinul Pour le Mérite în Germania, Crucea Victoria în Marea Britanie, Legiunea de Onoare în Franța sau Medalia de Onoare în Statele Unite.

Teoretic, steagul AUR cu crucea treflată este deja ilegal, potrivit legii adoptate în acest an, însă purtătorii acestuia nu pot fi amendați întrucât legea nu prevedea și sancțiunile propuse acum de către Nicolae Ciucă. „Pentru ca dispoziția legală să fie respectată și având ca scop prevenția încălcării legii, considerăm necesar al doilea pas normativ, acela de a reglementa sancțiunea (…) Pângărirea drapelului României, ca simbol național, prin atașarea de însemne peste culorile naționale constituie o abatere gravă de la ordinea publică și trebuie sancționată proporțional, cu amendă în cuantum ridicat, pentru a descuraja astfel de fapte antinaționale”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
Iga Swiatek, ipostaze rare din vacanță. Lidera mondială a renunțat la inhibiții FOTO
Iga Swiatek, ipostaze rare din vacanță. Lidera mondială a renunțat la inhibiții FOTO
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Ce faci, prietene? Hai să mergem la ambulanță". Drogat și băut, un tânăr a adormit la volan, pe mijlocul unei străzi din Sectorul 4
Ce a putut face milionarul de 33 de ani care a fost umilit...
Ce a putut face milionarul de 33 de ani care a fost umilit doar pentru că este român. Totul s-a aflat abia acum
Mihaela Rădulescu, apariție de senzație în costum de baie, la aproape 55 de...
Mihaela Rădulescu, apariție de senzație în costum de baie, la aproape 55 de ani! Foto
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau...
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Mircea Geoană, umilit de niște săteni. Ce imagine
Mircea Geoană, umilit de niște săteni. Ce imagine
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte...
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte frumoasă” Cu ce se ocupă în prezent bărbatul