Sport

Steagul Stelei a apărut în tribune la Everton – Liverpool și a stârnit furia fanilor. Ce s-a întâmplat

Un steag al echipei Steaua a fost afișat în Merseyside Derby. Gestul s-a vrut a fi unul ironic al fanilor lui Liverpool pentru rivalii de la Everton și a stârnit un val de reacții negative.
04.09.2022 | 11:31
Steagul Stelei a aparut in tribune la Everton  Liverpool si a starnit furia fanilor Ce sa intamplat
Fanii echipei FC Liverpool au afișat un steag al echipei Steaua București în derby-ul cu Everton. Gestul a stârnit un val de furie
ADVERTISEMENT

Rivalitatea dintre cele două cluburi importante de fotbal din Liverpool, Everton și FC, nu cunoaște limite. Suporterii ”cormoranilor” au afișat un steag al Stelei la Merseyside Derby. Gestul nu a fost deloc bine primit de fanii echipei adverse.

Everton vs FC Liverpool, o rivalitate de aproape 130 de ani

Merseyside Derby este meciul cel mai așteptat de fanii fotbalului din Liverpool. Cele mai importante echipe ale orașului își dispută supremația de aproape 130 de ani, tocmai din 1894.

ADVERTISEMENT

Rivalitatea dintre Everton și FC Liverpool a atins apogeul la jumătatea anilor ’70 și a durat până la începutul anilor ’90. Vreme de 15 ani cele două echipe au dominat fotbalul englez.

Între 1975 și 1990, ”cormoranii” (FC Liverpool) și ”caramelele” (Everton), așa cum sunt alintate cele două echipe, au câștigat împreună nu mai puțin de 11 titluri de campioană – 9 FC Liverpool și 2 Everton.

ADVERTISEMENT

Fanii lui Liverpool au vrut să fie ironici, dar s-au auto-incriminat

Primul din cele două succese amintite, ale ”caramelelor”, a fost obținut, însă, în 1985, la scurt timp după tragedia de pe stadionul Heysel din Bruxelles, de la finala Cupei Campionilor Europeni dintre FC Liverpool și Juventus Torino, câștigată de italieni cu 1-0.

Din cauza incidentelor provocate de fanii britanici, o tribună a stadionului s-a prăbușit. 39 de persoane și-au pierdut viața și alte 600 au fost rănite. În urma evenimentelor din capitala Belgiei, echipele din Anglia au fost interzise o perioadă îndelungată din competițiile continentale intercluburi.

ADVERTISEMENT

Datorită titlului câștigat în acea vară, Everton ar fi trebuit să participe în ediția 1985/1986 a Cupei Campionilor Europeni, câștigată de Steaua București, iar ”caramelele” s-ar fi numărat între echipele favorite la câștigarea trofeului.

Interdicția primită de cluburile engleze în cupele europene a anulat astfel, șansa celor de la Everton de a-și trece în palmares cel mai râvnit trofeu continental intercluburi.

ADVERTISEMENT

Exact acest lucru au încercat să-l ironizeze și fanii lui FC Liverpool afișând steagul echipei Steaua, însă gestul i-a auto-incriminat întrucât embargoul participării în cupele europene a fost dictat tocmai din cauza incidentelor provocate de ”cormorani”, care au dus la tragedia de pe Heysel.

”Acesta este un steag al echipei Steaua București afișat batjocoritor de @LFC, amintind că Everton nu a apucat să joace în Cupa Campionilor Europeni pentru că fanii lor au ucis 39 de oameni. Mi-e rușine, slavă Domnului că nu sunt unul dintre ei”, a ripostat un suporter al echipei Everton.

ADVERTISEMENT