News

Steagul Ținutului Secuiesc ar putea fi arborat legal. Un proiect UDMR a fost adoptat tacit la Senat

02.05.2020 | 11:13
Steagul Tinutului Secuiesc ar putea fi arborat legal Un proiect UDMR a fost adoptat tacit la Senat
Steaguri secuiești/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un proiect inițiat de parlamentarii UDMR, recent trecut de Senat prin adoptare tacită, impune folosirea limbilor minorităților unde acestea au o pondere de 20% din populație și pentru poliție și prefecturi. O altă prevedere importantă este că autoritățile locale vor putea folosi simboluri ale identității culturale, etnice  sau istorice ale respectivei comunități, precum drapelul Ținutului Secuiesc.

Limbile minorităților,  introduse pentru poliție și  prefecturi

Toți parlamentarii UDMR au semnat un proiect de Cod Administrativ, care ar trebui să-l înlocuiască pe cel adoptat anul trecut de către guvernul Dăncilă, prin OUG 57/2019.  Proiectul celor de la UDMR prevede modificări ale articolului 94, care se referă la folosirea limbii maghiare în administrație.

ADVERTISEMENT

Potrivit prevederilor deja în vigoare, în unitățile/ subdiviziunile administrativ-teritoriale în care o minoritate are o pondere de cel puțin 20%, limba respectivei minorități trebuie folosită și de autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, precum şi serviciile publice deconcentrate.

UDMR vrea ca obligativitatea folosirii limbii minorităților în raporturile cu membrii acestora să fie  impusă și poliției și prefecturilor.

ADVERTISEMENT

Drapelul Ținutului Secuiesc ar putea fi arborat fără sancțiuni

O altă modificare este introducerea unui nou alineat la articolul 94, prin care administrațiile locale cu cel puțin 20% pondere a minorităților să poată folosi, alături de simbolurile naționale, și simboluri cu semnificație la nivel local sau regional. De exemplu, arborarea steagului Ținutului Secuiesc pe primării ar putea deveni legală, fără ca primăriile din secuime să mai fie sancționate, cum s-a întâmplat până acum.

Autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean prevăzute la alin. 1, prin hotărârea organelor lor deliberative sau, după caz, organelor de conducere, pot adopta și folosi, alături de însemnele oficiale ale României, și alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală și economică a cetățenilor aparținând minorității naționale, locuitori ai unității administrativ-teritoriale în cauză”, se arată la alineatul 3 al articoluluui 94 din proiectul propus.

ADVERTISEMENT

Proiectul a fost depus la Senat și a trecut prin adoptare tacită, fiind acum în dezbaterea Camerei Deputaților. Ca și în cazul proiectului privind autonomia teritorială, chiar dacă proiectul a trecut de prima Cameră sesizată fără dezbatere, în forul decizional dezbaterea este obligatorie.