Fotbal intern

INTERVIU EXCLUSIV cu Răzvan Lucescu: “FCSB este Steaua!”

Fostul selecţioner a analizat, în exclusivitate pentru FANATIK, sezonul bun pe care îl are în Grecia, situaţia din fotbalul românesc şi echipa naţională....
25.04.2017 | 00:01
INTERVIU EXCLUSIV cu Razvan Lucescu FCSB este Steaua

Fostul selecţioner a analizat, în exclusivitate pentru FANATIK, sezonul bun pe care îl are în Grecia, situaţia din fotbalul românesc şi echipa naţională.

Domnule Lucescu, cum aţi reuşit un sezon aşa bun la Xanthi?

– Nu este un sezon bun, este un sezon excelent. Am plecat cu ideea de a ne salva de la retrogradare şi am ajuns să ne batem cu echipele mari din campionat. Obiectivul este unul dintre locurile 6-8. A fost neaşteptat parcursul din toate punctele de vedere. La un moment dat, am urcat şi pe 2, dar echipele cu tradiţie, cu forţă financiară şi valoare mai mare decât noi au reuşit să revină… Şi suporterii au un mare rol în această ecuaţie. La PAOK, Panathinaikos sau AEK Atena vin 25.000 de fani, la noi media e undeva la 1.200…

„În mod normal, nu ne-am fi permis un jucător ca Hamza”

Aveţi o singură înfrângere în ultimele 8 etape, dar şanse mici să mai prindeţi play-off-ul…

– Avem şansele noastre, chiar dacă sunt teoretice. Pentru noi ar fi fantastic să încheiem pe 6, unde suntem acum. Am avea şanse şi la cupele europene. Sunt unele echipe care nu au luat licenţa pentru Europa şi noi putem profita. Ultimele două etape sunt fundamentale. Jucăm împotriva unor echipe disperate să se salveze de la retrogradare.

Younes Hamza este pe locul doi în clasamentul golgheterilor după ce la Chiajna nici n-a apucat să joace.

– Hamza a avut ultimii doi ani mai complicaţi. Asta a fost şi şansa noastră. Nu nu ne-am fi permis să aducem un jucător de valoarea lui Hamza dacă nu era o anumită conjunctură. El este adevăratul golgheter. Berg (n.a. – Marcus Berg, golgheterul campionatului elen) are în spate o echipă, Panathinaikos. Noi suntem o echipă mică. Younes, prin atitudinea lui, şi-a creat posibilităţi de a marca şi aşa a ajuns la 17 goluri.

„Credeam că Viitorul va lua titlul, Steaua nu a arătat mai nimic, dar a răsturnat totul în play-off”

Cum vedeţi şansele la titlu în Liga 1?

– Nu am văzut prea multe meciuri, dar urmăresc, citesc, sunt la curent cu ce se întâmplă. Credeam că Viitorul va avea un parcurs mai bun în play-off şi va reuşi să câştige titlul, dar se vede lipsa de experienţă. Steaua n-a arătat mai nimic în campionat, dar a răsturnat totul în play-off şi în acest moment are cea mai mare şansă la titlu. Aici vedem ce înseamnă experienţa şi presiunea în meciurile mari. Mă aşteptam la ceva mai mult de la CFR Cluj, o echipă solidă, disciplinată, dar inconstantă.

Denis Alibec şi Harlem Gnohere au fost decisivi în play-off pentru Steaua.

– Sigur, Steaua a luat tot ce-a fost mai bun din Liga 1. Este o strategie foarte bună: creşti valoarea echipei prin aducerea celor mai buni jucători şi slăbeşti adversarele. Astra şi Dinamo şi-au pierdut vedetele şi e clar că au un minus fără ele. Referitor la Liga 1, aş vrea să îl remarc pe Ionuţ Popa. Este antrenorul anului. Ceea ce a reuşit la ACS Poli este incredibil. Să porneşti cu -14 puncte este crâncen. El a dus echipa pe loc de salvare în Liga 1 şi joacă finala Cupei Ligii şi semifinală în Cupa României. E formidabil.

„Sunt pro-FCSB. E groaznic că dispare Steaua”

Se poate compara nivelul de acum din Liga 1 cu cel de acum 10 ani, când aţi antrenat Rapidul?

– Nici vorbă! Este o criză profundă în fotbalul nostru. Au dispărut patronii, au dispărut echipe puternice, care aveau mulţi suporteri. Rapid, Vaslui, Poli Timişoara, FC Argeş şi multe alte echipe nu mai sunt. Steaua era altă stea. Cu tot respectul, dar acum există foarte multe echipe care nu atrag, ca Voluntari, Concordia Chiajna, ASA Târgu Mureş…

Referitor la Steaua, la războiul dintre CSA şi Gigi Becali…

– Pentru mine, FCSB este Steaua! Mi se pare groaznic să dispară Steaua… Patronul nu a furat clubul. A preluat o echipă şi a dus-o în Europa, în grupe aproape an de an. A jucat semifinala de Cupa UEFA în 2006. A luat titluri. Steaua a continuat să fie la nivel înalt. Cei care au semnat atunci actele să plătească! De ce să facă o nouă echipă? Mă bucură ce se întâmplă la Craiova. Au fost mai deştepţi. Îmi place entuziasmul pentru noua echipă, deşi nu cred că CS U e chiar Universitatea Craiova.

„Ne-am calificat la Euro printr-o conjunctură. Suntem slabi, fragili”

Echipa naţională a stabilit un record negativ de patru meciuri fără gol marcat. Ultima dată când se întâmpla asta a fost imediat după Al Doilea Război Mondial…

– Naţionala suferă din cauza calităţii jucătorilor. Mă refer la toate aspectele. Ne lipseşte personalitatea, forţa interioară. Suntem fragili, abandonăm când ne este greu. Nu mă îngrijorează un anumit record negativ. Sunt doar cifre. Selecţionerul încearcă cea mai bună formulă, dar are un timp scurt la dispoziţie, trei-patru zile în care să aşeze o echipă, să creeze automatisme. Ca să ai performanţe trebuie să ai o generaţie specială. Anul trecut ne-am calificat la Euro printr-o conjunctură extraordinară. Am avut o grupă lejeră. Grecia, cap de serie, a pierdut două meciuri cu Insulele Feroe. Eram aici şi era un dezinteres total. S-a văzut şi la Euro, unde ne-a învins Albania.

Credeţi că mai avem şanse de calificare la Mondialul din 2018?

– Şanse de calificare există. Trebuie să ne uităm cu mai mult echilibru la situaţia din grupă. E foarte greu de înţeles din afară acest concept de echilibru. Dar, până una alta, ne batem cu Muntenegru, Danemarca, o naţională care nu este în cel mai bun moment. Mi-e greu să vorbesc despre Christoph Daum, nu îl cunosc personal. Din câte ştiu, este foarte serios, muncitor, meticulos, organizat, cu o altă mentalitate. Dar rezultatele nu depind numai de el, nu joacă el…

6 este locul ocupat de Xanthi în clasamentul din Grecia, cu două etape înainte de finalul sezonului regulat