Fotbal intern

STEAUA. DIRIJORUL lui Gigi. „Sărmăluţă”, între ÎNGER şi DRAC

Telenovela, că nu-i putem să-i spunem odisee... deci telenovela „Ultimul astral devenit stelar” a ajuns la final. Un final pe fax, dar un final (dacă nu cumva se strică faxul...). Dorit,...
07.06.2017 | 00:07
STEAUA. DIRIJORUL lui Gigi. „Sărmăluţă”, între ÎNGER şi DRAC

Telenovela, că nu-i putem spune odisee… deci telenovela „Ultimul astral devenit stelar” a ajuns la final. Un final pe fax, dar un final (dacă nu cumva se strică faxul…). Dorit, rugat, implorat, mângâiat, ademenit (cu bani, mulţi bani), Constantin Budescu s-a hotărât să vină la Steaua. Pardon, FCSB. Gigi Becali îşi freacă bucuros palmele, echipa sa este iarăşi (a câta oară?!) de neînvins cu „perlele” astrale în primul „11”. Lumea fotbalistică de la noi propovăduieşte că trupa lui Gigi va aduce „jihadul” (Doamne fereşte!) peste adversare cu „fraţii” Ali-gol şi Budi-gol pe teren. Va fi, însă, Budescu „fermentul” de care avea atâta nevoie o echipă cu pretenţiile (şi frustrările!) vicecampioanei?

Brânză bună în burduf de câine

Talent incontestabil, Constantin Budescu este marcă înregistrată pentru proverbul românesc „Brânză bună în burduf de câine” (dar nu „roşu”!). Tehnică astrală, pardon, acum stelară, pasă de fineţe, viziunea jocului, imaginaţie debordantă, capacitate de efort (atunci când vrea!), pe scurt „one man show”, adică toate calităţile pentru un „decar” de excepţie. „Pentru mine, Budescu este de departe cel mai bun număr 10”, a spus antrenorul care îl cunoaşte cel mai bine şi care a reuşit să-l capaciteze cel mai bine, Marius Şumudică. Şi dacă nici el nu ştie ce spune…

Goluri de povestit nepoţilor

Dovada calităţilor sale, de fapt dovezile pentru că au fost destule, sunt golurile de kinogramă pe care ni le-a „servit” de-a lungul timpului. Amintiţi-vă doar de execuţia cu care a făcut 2-0 (tot el marcase şi primul gol, cu un şut din marginea careului mare) în meciul cu Insulele Feroe, la Torshavn (11 octombrie 2015), în ultimul meci din preliminariile pentru CE 2016 din Franţa. Şut la colţul lung din tuşă, la vreo 16 metri de linia de fund, peste un portar uluit că nu poate atinge „racheta” românului.

A marcat şi din… parcarea stadionului!

Sau golul cu care a deschis scorul în returul semifinalei de cupă, cu ACS Poli la Timişoara: lob ireal de… perfect (scuzaţi licenţa) de la 20-22 de metri, dintr-o bucată, fără preluare şi pregătire, peste disperarea portarului Curileac.

Să mai amintim aici şi „jongleria” făcută la începutul lui mai, când a reuşit performanţa să înscrie un gol din… afara stadionului! Imaginile prezentate atunci de toate televiziunile de sport arată cum fotbalistul de 28 de ani loveşte mingea cu exteriorul din parcarea stadionului Astrei de la Ploieşti, iar aceasta prinde un efect incredibil şi intră în poarta dinspre vestiare!

Exterior de clasă mondială

Aşadar execuţiile (la propriu şi la figurat!) de excepţie îi sunt mereu la… gheată. Apoi pasa finală. Amintiţivă de câte ori a pus mingea pe capul sau la piciorul coechipierilor cu centrări sau „bolte” desenate cu exteriorul, procedeu numai la îndemâna fotbaliştilor adevăraţi. Marius Şumudică a povestit de mai multe ori cum le lua Budescu banii colegilor săi la antrenamente, graţie execuţiilor de clasă pe care le avea: „Budescu face pariuri la antrenament, că dă de pe culoar gol, cu exteriorul, prin poartă, le ia la ăştia banii într-una, n-am văzut în viaţa mea. Are nişte calităţi incredibile”.

„Dacă ştii să-l câştigi şi îl faci să se antreneze, este incredibil”

Pe lângă tehnica impecabilă, Budescu are capacitate de efort şi aleargă mult. Când vrea, asta e adevărat. Acelaşi Şumudică spune că „Dacă ştii să-l câştigi şi îl faci să se antreneze, este incredibil. Budescu mie îmi aleargă meci de meci peste zece mii de metri, ceea ce înseamnă mult, enorm, enorm. Zece mii…  Are capacitate de efort, are reuşite, are pase de gol… mângâie mingea”.

Este cel mai eficient atacant din ultimul sezon, după frecvenţa marcării golurilor în meciurile din toate competiţiile:

1. Budescu (Astra) 1,25

2. Alibec (FCSB) 1,68

3. Cernat (FC Voluntari) 1,85

4. Gnohere (FCSB) 2,10

5. Bud (CFR Cluj) 2,35

6. Nemec (Dinamo) 2,50

7. A. Cristea (CSM Poli IAşi) 2,60

8. Chiţu (Viitorul) 2,80

„Sărmăluţa” indolentă

Şi pentru că fotbalist perfect nu există, Constantin Budescu are, evident, şi defectele sale: lentoarea, ca să nu spunem indolenţa manifestată câteodată pe teren (şi la antrenamente, un martor ocular spunând că după ce i-a văzut pe el şi pe Alibec cum se „pregăteau” în dorul lelii la lotul naţional i-a trecut admiraţia pentru amândoi…), dezinteresul total pentru faza defensivă şi fizicul dodoloţ, o fi asta conformaţia sa congenitală, dar a şi fost „ajutată” de pasiunea sa pentru… sarmale şi suratele acestora, de la ceafă de porc la ciocolată! De altfel porecla „Sărmăluţă” cu care este alintat Budescu spune totul despre „cel mai gras fotbalist român”, aşa cum îl atacă duşmanii. Pentru că Budescu are şi duşmani, nu numai admiratori. Mai ales din cauza fiţelor, talentelor (nu talentului!) pe care le etalează cu aceeaşi nonşalanţă cu care dă goluri de kinogramă. Chinurile prin care i-a trecut pe toţi cei care l-au vrut la echipele lor, de la chinezii de la Dalian Yifang la arabii de la Al Ahli Qatar, campion la rezistenţă şi răbdare fiind, cu totul neaşteptat, colericul patron de la FCSB, Gigi Becali.

I-a scos pe arabi din sărite

Nu mai demult de decembrie 2016, se părea că atât Astra, cât şi Budescu ajunseseră la un acord cu Al Ahli. „Sărmăluţă” s-a tot „frăsunit”, însă, cerând garanţii peste garanţii suplimentare până când Al Ahli Qatar s-a săturat şi s-a retras. Mai exact, oferta arabilor era de 500.000 de euro pentru un împrumut până în această vară şi 1,1 milioane de euro pentru Astra în cazul unui transfer definitiv, iar pentru jucător pregătiseră 130.000 de euro la semnătură şi un contract pe 3 ani, perioadă în care el ar fi încasat 2,5 milioane de euro. La început Budescu a fost de acord cu această propunere, dar mai apoi a cerut dublarea sumei pe care ar fi urmat să o primească în momentul în care semna şi plata în avans a salariului pe 3 luni. Negocierile au durat până pe 30 decembrie, când, în cele din urmă, Al Ahli Qatar şi-a retras oferta…

Gigi Becali i-a suportat toate „fiţele”

Iar despre negocierile cu Gigi Becali ce să mai vorbim… Elocvent este finalul dezvăluit de Gigi Becali, după luni întregi de discuţii: „A vrut şi asta, şi asta, şi asta! A mai vrut câte ceva de fiecare dată. I-am zis că sunt de acord cu 300.000 de euro la semnătură şi 20.000 salariu. Iar la ultima discuţie a mai cerut 100.000! I-am zis că-i dau. Au fost nişte pretenţii exagerate, dar nu poţi să joci în cupele europene fără jucători valoroşi”.

Cu tot „răsfăţul” acesta acceptat, de voie, de nevoie, de Gigi Becali, transferul lui Constantin „Sărmăluţă” Budescu alături de Denis Alibec poate fi cheia cu care FCSB să poată descuia porţile spre performanţa europeană după care tânjeşte de câţiva ani buni. Să-i lăsăm, aşadar, să se… pregătească de Liga Campionilor!

„Budescu trebuie să înţeleagă că fotbalul nu este distracţie, e chin, muncă şi sacrificiu” – Anghel Iordănescu

„Budescu este valoros, poate face diferenţa” – Ilie Dumitrescu

„Budescu ar putea să ajute şi naţionala, e un jucător foarte bun, cu puţină muncă şi pregătire fizică ar deveni şi mai bun. Cineva, însă, trebuie să îl convingă să facă asta…” – Ilie Năstase

„Alibec şi Budescu sunt o forţă împreună, separati sunt dezastru! Alibec are execuţie, dar nu e bătăios, nu face faza defensivă. Budescu e tehnic, dar lent. Şi dacă n-are cui pasa… Niciunul dintre ei nu poate supravieţui separat într-un campionat puternic” – Jean Vlădoiu

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria FOTBAL INTERN
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri