Fotbal intern

„PISTRUIATUL” a jucat la Steaua! Amintiri de la PSG la… Foresta!

Marcel Puşcaş, director de dezvoltare  la FRF şi, totodată, vicepreşedintele Comisiei Tehnice, şi-a amintit într-o postare pe facebook de o întâlnire de acum 44 de ani care l-a marcat şi...
20.06.2017 | 00:04
PISTRUIATUL a jucat la Steaua Amintiri de la PSG la Foresta

Marcel Puşcaş, director de dezvoltare  la FRF şi, totodată, vicepreşedintele Comisiei Tehnice, şi-a amintit într-o postare pe facebook de o întâlnire de acum 44 de ani care l-a marcat şi l-a urmărit de-a lungul vieţii.

În vara anului 1973, oraşul în care s-a născut Marcel Puşcaş, Oradea, devenea platoul de filmare al popularului serial „Pistruiatul”, regia Francisc Munteanu, cu o distribuţie „de aur”: pe lângă copilul de atunci Costel Băloiu din rolul principal, susţineau acţiunea desfăşurată în anul 1944 mari actori ca Sergiu Nicolaescu (foto), Draga Olteanu Matei, Margareta Pogonat, Ion Dichiseanu, Aurel Giurumia, Constantin Codresc sau Vistrian Roman. Cele 10 episoade ale producţiei „Studioului de Film TV” au fost difuzate de TVR în anul 1973.

Pistruiatul cu Sergiua Nicolaescu

„Era paralel cu fotbalul”

Marcel Puşcaş şi-a amintit pentru FANATIK.RO„Am participat atunci, în vara anului 1973, la o selecţie cu peste o mie de copii, care a avut loc la Casa Pionierilor. Recuzita era ţinută chiar la Şcoala Generală 4, pe care o frecventam. Terminasem clasa a VI-a. În urma selecţiei am devenit figurant în film, alături de alţi copii. Mă împrietenisem cu Costel Băloiu (numele real al Pistruiatului). L-am invitat acasă la mine, la ştrand, la fotbal (era paralel), la nou-deschisul hotel «Dacia» (pe locul fostului restaurant «Pescăruş») etc. Era foarte hazliu! El era cu un an mai mare. Era într-a VII-a. Stând în piscină alături, am văzut că-i… curgeau pistruii în apă! M-am speriat… Mi-a spus râzând că era doar machiaj. Prin această figuraţie am încasat primii bani din viaţa mea: 700 de lei. Mi-am cumpărat trening şi ghete de fotbal. Până atunci jucasem doar în tenişi. Peste alte 6 luni am revenit la tenişi pentru că îmi crescuse piciorul. De la numărul 34 la 35. Timpul a trecut. Am ajuns fotbalist la STEAUA şi m-am mutat în Bucureşti. În 1984, într-o iarnă geroasă, am cinat la Athenee Palace. Cu greu găseam la vremea respectivă (valabil şi azi…) un taxi care să mă ducă la hotelul «Haiducul», în Drumul Taberei, unde eram cazaţi. În final a oprit un tip şi m-a luat. La volan era PISTRUIATUL. COSTEL BĂLOIU. L-am abordat: «-Salut Costel. Sunt Marcel Puşcaş de la Oradea, băiatul cu care ţi-ai petrecut o vară întreagă şi care a făcut figuraţie în film. Mi-a răspuns că nu-şi aduce aminte… (!?) L-am simţit uşor jenat de noua ipostază, cea de taximetrist. Nu era cazul. Ştiam că la IATC se intra foarte greu. M-am simţit dintr-odată foarte trist. I-am spus să oprească după vreo două sute de metri, am coborât pe «Ştirbei Vodă», i-am dat 100 de lei şi i-am urat succes. Nu mai avea rost cursa în doi… Mai bine am îngheţat încă jumate de oră până am reuşit să iau alt taximetru. Cu un alt şofer…”.

Costel Băloiu nu a jucat doar în „Pistruiatul”, ci şi în filmele „Nemuritorii”, „Roşcovanul”, „Totul pentru fotbal” şi „Noi, cei din linia întâi”, în anii ’80. A apărut, de asemenea, în pelicula „Liceenii în alertă” din anul 1993, unde a interpretat, coincidenţă sau nu, un… şofer de taxi. Costel Băloiu este acum (vezi foto mai jos) şofer profesionist, a lucrat pe taxi, pe TIR şi pe o maşină la Ministerul Educaţiei.

Băloiu astăzi

„Parcă ai magiun pe ghete, aşa se lipeşte mingea de ele!”

Pornind de la amintitrile lui Marcel Puşcaş, FANATIK.RO a luat legătura cu Marin Barbu, „Magiun” era porecla lui pe când juca la Steaua prin anii 1981-1983, supranume primit încă de la juniori, de la antrenorul Gică Săndulescu, care îi spunea: „Parcă ai magiun pe ghete, aşa se lipeşte mingea de ele!”. „Magiun” a fost coechipier cu „Pistruiatul” exact în perioada în care se difuza serialul. La Steaua. Mai exact la Centrul de Copii şi Juniori „Steaua 23 August”. Aveau pe atunci 14-15 ani, Barbu fiind născut în 1958, iar Băloiu în 1959.

„Costel a jucat la «Steaua 23 August» de prin 1973 până prin 1976. Era fundaş dreapta şi, la fel ca şi în serialul care l-a consacrat, ca să spun aşa, alerga ca nebunul. Se lansa pe extremă de nu-l mai prindeai nici cu tramvaiul. Dar atracţia ecranului a fost mai tare decât pasiunea pentru fotbal. Visa să ajungă la Hollywood, nu la Barcelona sau Juventus… Torino, nu Colentina… glumesc… N-am mai ţinut legătura, îmi pare rău că s-a pierdut, chiar nu-mi explic de ce că avea personalitate, era înfipt şi devenise foarte cunoscut”, şi-a amintit pentru FANATIK.RO Marin Barbu, acum directorul Centrului de Copii şi Juniori al nou-promovatei în prima ligă Juventus Bucureşti.

„Magiun” era antrenorul Forestei la 5-4 cu Dinamo, de la 0-4!

Născut  la Bucureşti, pe 27 septembrie 1958, Marin Barbu a jucat la Şoimii Sibiu, Oltul Sfântu Gheorghe, Steaua Bucureşti, FC Olt (la un amical la Vâlcea, prin 1983, l-a înjurat pe arbitrul Ion Crăciunescu pentru că tolera intrările dure ale localnicilor şi a primit o chelfăneală serioasă de la antrenorul Florin Halagian!), FC Braşov, Tractorul Braşov, Precizia Săcele. A antrenat pe Odorheiul Secuiesc, Oltul Sfântu Gheorghe, Precizia Săcele, Foresta Suceava (era pe banca moldovenilor la incredibilul 5-4 cu Dinamo, în „Ştefan cel Mare”, după 0-4 în minutul 62, pe 11 noiembrie 2000, în etapa 13 a primei divizii… Adi Mihalcea, în fotografie, marca golul 2 al lui Dinamo), FC Braşov, Petrolul Ploieşti, Ceahlăul Piatra Neamţ, Politehnica Iaşi, Juventus Bucureşti, UTA, Astra, SC Bacău, Rapid CFR Suceava.

mihalcea

Steaua preşedintelui Puşcaş a „reuşit” 0-5 cu PSG după 3-0 la „masa verde”

Născut la Oradea, în 12 octombrie 1960, Marcel Puşcaş a început fotbalul la clubul Crişul Oradea, debutând în Liga I în anul 1978 la FC Bihor. De-a lungul carierei sale de fotbalist, a mai evoluat ulterior la Steaua Bucureşti, Rapid Bucureşti, CS Târgovişte, Steaua Mizil. Cele mai mari satisfacţii le-a cunoscut la Steaua, echipă cu care a câştigat un titlu naţional şi o Cupă a României în sezonul 1984-1985. În palmaresul său de jucător figureză o singură prezenţă la echipa naţională a României, în amicalul România – RDG 1-0 din 1983, când antrenorul Mircea Lucescu l-a trimis pe teren pentru 18 minute.

Absolvent de IEFS şi al Facultăţii de Mecanică din cadrul Academiei Militare, Puşcaş a început cariera de tehnician în 1988, când a fost antrenor-jucător la CS Târgovişte, în Liga a II-a. Ulterior, după obţinerea categoriei I de antrenor, în 1992 a preluat pe Rapid Bucureşti, pe care a reuşit să o califice după 18 ani în cupele europene. După Rapid, a abandonat cariera de antrenor pentru cea de conducător, activând iniţial în cadrul AJF Bihor, pentru ca mai apoi să fie numit preşedinte al clubului Viitorul Oradea. Între 1996 şi 1998 a fost preşedintele Stelei, perioadă în care echipa a câştigat două titluri, o Cupă şi o Supercupă a României. Tot în acea perioadă, mai exact în 1997, s-a consemnat şi cea mai neaşteptată eliminare a Stelei din preliminariile Ligii Campionilor, 0-5 la Paris cu PSG, după 3-0 la „masa verde” în turul de la Bucureşti. Marcel Puşcaş a activat şi ca impresar, el deţinând licenţă FIFA de agent de jucător între anii 2002 şi 2004.

tabela-psg-steaua

100.000 de lei a încasat Costel Băloiu pentru rolul din „Pistruiatul”, care l-a facut celebru în toată România. Din banii câştigaţi în 1973 şi-a luat o bicicletă şi un magnetofon, restul fiind cheltuiţi în casă de părinţii săi.