Fotbal intern

SPECIAL. Primul 11 al favoritelor la titlu cu o lună înainte de start

„Târgul” de vară este în plină desfăşurare în fotbalul românesc. Se cumpără en-gros, cu mici excepţii, vezi Dinamo, se vinde en-detail, vezi tot Dinamo. Greu de spus cine este în pole...
24.06.2017 | 00:10
SPECIAL Primul 11 al favoritelor la titlu cu o luna inainte de start

„Târgul” de vară este în plină desfăşurare în fotbalul românesc. Se cumpără en-gros, cu mici excepţii, vezi Dinamo, se vinde en-detail, vezi tot Dinamo. Greu de spus cine este în pole position, nu-i greu de spus cine este „lanterna”, vezi Dinamo. La podium se bat, deocamdată, FCSB şi CFR, ca să rămânem între iniţiale. Nici Astra nu doarme, sau Viitorul, în antiteză cu alţii, vezi Dinamo. Ca să vorbim doar despre echipele care se anunţă pretendente şi la podiumul Ligii I.

Pentru că altfel nu stau cu ochii-n soare nici CSM Poli Iaşi (preluată de investitori moldoveni de peste Prut), nici Juventus Bucureşti mutată la Ploieşti (parcă tot aşa a fost şi „parcursul” altui Juventus, în altă epocă, transformat apoi în Petrolul, nu?), nici ACS Poli Timişoara, această „pasăre Phoenix” renăscută din depunctare sub bagheta (magică?) a hâtrului şi furiosului Ionuţ Popa şi beneficiara cea mai vizibilă a noii legi care permite sponsorizarea sportului cu 5% din bugetul administraţiei locale. Numai că aceste echipe parcă nu au, încă, anvergura necesară atacului la înălţime.

Gigi are trupa cea mai tare, favorită detaşată la titlu

Să revenim la lupta pentru coroniţa de premiant şi să le luăm pe „catindate” la puricat… Steaua… Pardon, să trăiţi, tov. Talpan! FCSB-ul mereu cheltuitorului vară de vară Gigi Becali s-a cam „blindat”, dar în care pauză competiţională nu s-a întâmplat tot aşa, iar când a fost vorba să se arate roadele li s-au cam strepezit dinţii? Acum calitatea a luat faţa cantităţii. Nu-s foarte multe „intrări”, dar toate de valoare. Au fost rezolvaţi Constantin Budescu, Junior Morais (Astra), Ionuţ Larie (CFR Cluj), Filipe Teixeira (Astra), apoi foarte tinerii Toma Niga (19 ani, Foresta Suceava), Paul Szecui (17 ani, SCM Piteşti).

Lui Dan Popescu i s-a terminat împrumutul la Chiajna, dar nu va fi păstrat în lot. Au plecat Tamaş, Boldrin, Muniru, Moke.

Cuplul „letal” de atac Alibec – Budescu, „deservit” de Teixeira, fără grija defensivei asigurate de Pintilii, Momcilovic sau Morais, nemaivorbind de portarul Niţă, fac din FCSB o formaţie care ar trebui să defileze în comparaţie cu celelalte competitoare.

Niţă – Enache, Bălaşa, Momcilovic, J. Morais – Pintilii, Teixeira – Man, Budescu, Tănase – Alibec.

 fcsb

Singura „piedică” pentru FCSB poate fi CFR-ul „Bursucului”

Dan Petrescu (foto, cu preşedintele Iuliu Mureşan) a pornit „revoluţia” în Gruia. Au venit nu mai puţin de 10 jucători: Marius Coman (21 de ani, Academica Clinceni), Alexandru Vlad (Dnipro Dnipropetrovsk), Ovidiu Hoban (Hapoel Beer Sheva), Urko Vera (Deportivo Mirandes), Yasin Hamed (Pandurii Târgu Jiu), Saşa Balic (FK Sarajevo), Paulo Vinicius (Apollon Limassol), Pelayo Novo Garcia (Elche), Jeremy Bokila (Akhisar), Srgian Luchin (Levski Sofia). Parcă nici nu mai contează că au plecat Larie, T. Lopes, J. Ruiz, D. Roman, Bud, Tânc, Spehar, Gomelt, T. Marc, Al. Neagu şi Antal… CFR pare singura echipă capabilă să-i „deranjeze” pe „trupeţii” lui Gigi Becali.

Mincă – Peteleu, Horj, Vinicius, Al. Vlad – Hamed, Pelayo, Hoban, Deac – Bokila, Vera.

 cfr

„Regele” îşi poate pierde „coroana”…

Viitorul lui Hagi (ştiu că v-aţi săturat de şablonul ăsta, dar este, încă, foarte real şi de actualitate!) pare… incert. „Subţire” la transferuri, i-a adus pe Ovidiu Herea (Concordia Chiajna) (foto), Andrei Dumitraş (CS U Craiova), Marius Constantin (ASA Târgu Mureş) şi s-a întors „împrumutatul” Cristian Gavra (Gaz Metan Mediaş). A plecat Gabi Iancu. Cu mişcările astea „Regele” nu pare să poată juca decât rolul de sparring-partner…

Râmniceanu – Benzar, Ţâru, M. Constantin, Boli – Vână, Nedelcu, Ov. Herea – Purece, Ţucudean, Fl. Coman

 herea

Craiova „italiană” poate fi surpriza

Cel mai important nou-venit este antrenorul italian Devis Mangia (foto). Pentru că lotul nu a suferit schimbări majore. Oltenii l-au adus pe Cristian Bărbuţ de la ACS Poli Timişoara şi i-au pierdut pe portarul Pedro Mingote şi jucătorii de câmp Andrei Dumitraş, Bogdan Bucurică, Simon Măzărache şi Alin Manea. Punctul forte poate fi ofensiva, Bărbuţ, Ivan, Băluţă şi Bancu fiind toţi fotbalişti cu mare potenţial… exploziv!

Calancea – Dimitrov, Popov, Kelic, Briceag – Zlatinski, Screciu, Băluţă – Bărbuţ, Ivan, Bancu

 Mangia

Astra decimată are de tras ca să mai strălucească

Cu un nou antrenor, Edward Iordănescu, „văduvită” de cei mai buni jucători (S. Lung jr., Budescu, J. Morais, R. Alves, Fabricio, Sg. Buş, Teixeira, Lovin, Oros) şi cu salarii „de avarie”, Astra are şanse mici să fie ce a mai fost, cu atât mai puţin şi mai mult… Chiar dacă i-a făcut „giurgiuveni” pe Erico Da Silva (Pandurii), Marquinhos Carioca (Toledo), Filip Mrzljak (liber de contract) (foto), Florin Bejan (Concordia Chiajna) sau Robert Vâlceanu (FCSB).

Iliev – Belu, Bejan, Săpunaru, Al. Stan – Erico, Mrzljak –  Seto, Marquinhos, Balaure – Al. Ioniţă

 astra

„Câinii” latră a pustiu…

Situaţia cea mai critică este în „Ştefan cel Mare”. Pardon, că nu se mai poate vorbi, deocamdată, de stadionul cu pistă din „Ştefan cel Mare”… Fără stadion, fără transferuri, cu doi jucători de bază plecaţi (Palic şi Dielna), cu un antrenor foarte bun, dar care, ajuns la limita răbdării, e cu bagajele făcute, cu un manager mai mult prin vacanţe, cu un patron care nu dă decât promisiuni, că bani de unde?!, Dinamo e pe cale să înregistreze cea mai dramatică prăbuşire dintre echipele de top, exact când părea pornită pe un drum puternic ascendent. Ca să fie drumul cu oameni, s-au întors la echipă împrumutaţii Vlad Olteanu (de la Sepsi) şi Iustin Popescu (de la Tărlungeni) şi pe lângă cei doi stranieri plecaţi, au mai părăsit echipa Vytautas Cerniauskas, Daniel Popa, Patrick Petre şi Danu Spătaru, care nu sunt pierderi foarte mari, dar în condiţiile în care nu vine nimeni…

Penedo – Romera, Nedelcearu, Maric, S. Filip – Hanca, Busuladzic, Mahlangu, Nistor – Rivaldinho, Nemec

contra