Fotbal intern

STEAUA! Sabotat, plafonat, umilit! Cum a ajuns “Băi, ţărane!”

FANATIK vă prezintă motivele pentru care căpitanul Stelei a devenit un jucător extrem de irascibil, cu multe frustrări şi care nu mai are nici o motivaţie să îmbrace tricoul Stelei...
27.03.2015 | 00:05
STEAUA Sabotat plafonat umilit Cum a ajuns Bai tarane

FANATIK vă prezintă motivele pentru care căpitanul Stelei a devenit un jucător extrem de irascibil, cu multe frustrări şi care nu mai are nici o motivaţie să îmbrace tricoul Stelei

Cristi Tănase se află în cel de-al şaselea an de contract cu Steaua. Este cel mai vechi fotbalist din lot şi, teoretic, ar fi trebuit să se bucure din partea fanilor de un respect aparte. Nu este însă cazul. De-a lungul timpului, tribuna l-a văzut pe „Dodel” drept „oaia neagră” a echipei. A fost înjurat, criticat, ironizat şi jignit în repetate rînduri de suporteri. Într-un final, Tănase a răbufnit. La partida cu Viitorul, cînd, surprinzător, a reuşit o „dublă”. După ce arbitrul a pus punct primei reprize, un grup de fani l-au luat în colimator pe Tănase. „Băi, ţărane!” s-a auzit din partea suporterilor, moment în care căpitanul Stelei şi-a pierdut cumpătul şi a scuipat în direcţia contestatarilor. Imaginile l-au descalificat total pe mijlocaş, care a avut, totuşi, puterea să-şi ceară scuze la două zile după incident. „Nu ştiu cîţi oameni ar rezista cît am rezistat eu la atîtea apostrofări şi înjurături. Îmi pare rău pentru ieşirea avută, dar există, totuşi, o limită”, au fost cuvintele decarului din Ghencea. Cuvintele nu au avut darul să impresioneze, iar între Tănase şi fani s-a produs o ruptură iremediabilă. FANATIK vă prezintă motivele pentru care căpitanul Stelei a ajuns, în momentul de faţă, cel mai hulit jucător din lotul lui Costel Gîlcă. Vinovat de situaţie este şi clubul, dar culpa aparţine în cea mai mare parte fotbalistului.

Se consideră „sclavul” lui Gigi

De-a lungul celor şase ani petrecuţi în Ghencea, Tănase a ratat numeroase transferuri în străinătate. De vină a fost Gigi Becali, care a cerut în schimbul mijlocaşului, la un moment dat, chiar şi 7 milioane de euro! Formaţiile care l-au dorit pe „Dodel” au abandonat, rînd pe rînd, masa negocierilor, iar căpitanul campioanei României a ajuns la disperare. „Este terminat, ştie că şi-a făcut datoria la Steaua şi îşi doreşte enorm să prindă un contract în străinătate. Are 28 de ani şi vrea să-şi asigure viitorul, însă Gigi a cerut, de fiecare dată, sume incredibile în schimbul lui. Se consideră sclavul patronului! E cu moralul la pămînt pentru că în iarnă ar fi putut pleca în Qatar, dar Gigi a cerut patru milioane de euro”, a dezvăluit un apropiat al mijlocaşului pentru FANATIK. Tănase a primit de curînd o hîrtie din partea clubului conform căreia se poate transfera oriunde în schimbul a 1,8 milioane de euro, exact suma pe care Steaua a plătit-o lui FC Argeş în 2009, pentru achiziţionarea sa. Banii au reprezentat 50% din drepturile federative asupra mijlocaşului, însă primul contract al acestuia a expirat vara trecută. A fost semnată o nouă înţelegere, astfel că în acest moment Tănase aparţine în totalitate campioanei.

„Mă simt sabotat!”

De cînd a intrat la închisoare, Gigi Becali şi-a scos jucătorii pe tarabă. A acceptat majoritatea ofertelor, cu excepţia celor venite pe adresa lui Tănase. Iar situaţia asta l-a scos din minţi pe mijlocaş. „Este bătaie de joc la adresa mea! Gardoş, Pintilii, Keşeru, Szukala, Sănmărtean, Chiricheş sau Rusescu au fost vînduţi la prima strigare, iar mie mi s-au pus, de fiecare dată, beţe în roate. Am impresia că oamenii din conducere au ceva împotriva mea. Probabil s-au jurat că nu voi fi lăsat să plec. Mă simt sabotat! Gigi m-a minţit tot timpul, mi-a spus de foarte multe ori că voi fi lăsat să mă transfer la prima ofertă concretă. Nu s-a întîmplat aşa, am fost blocat de fiecare dată!”, a fost mărturisirea lui „Tase” pentru un apropiat. Altfel, conform surselor FANATIK, Tănase aşteaptă cu nerăbdare ca Becali să fie eliberat din penitenciar pentru a purta o discuţie lămuritoare. Mijlocaşul vrea cu orice preţ să plece din Ghencea şi vrea să-l convingă neapărat pe patron să diminueze suma de transfer stabilită în iarnă.

S-a plafonat

Cristi Tănase a fost numit căpitan la Steaua de Ilie Dumitrescu în 2010. De atunci, „Dodel” a cîştigat toate trofeele pe plan intern cu gruparea din Ghencea. În palmaresul său figurează două titluri de campion, o Cupă a României şi o Supercupă, dar şi apariţii în cupele europene. „A cucerit tot cu Steaua! A jucat în Liga Campionilor, în Liga Europa, a marcat goluri importante. În clipa de faţă nu mai are motivaţie să continue în Ghencea. Timpul trece, iar el simte că se plafonează, astfel că fiecare partidă reprezintă pentru el un calvar. Riscă să intre într-o depresie severă în cazul în care nu va prinde cît mai curînd un contract în străinătate. Iar faptul că în ultima perioada este înjurat constant de suporteri îl dărîmă, mai ales că simte că şi-a făcut datoria la Steaua”, au povestit sursele FANATIK. „Nu mai are plăcerea să joace la Steaua. Consider că şase ani petrecuţi în tricoul Stelei îi ajung. El s-a şi plafonat şi nu cred că poate să dea mai mult de atît. În condiţiile astea cred că e bine ca Gigi Becali să-l lase să plece la o altă echipă”, este părerea unui om cu multă experienţă în fotbal, maestrul Emeric Ienei, fostul mare antrenor al „roş-albaştrilor”.

Umilit de Piţurcă

Victor Piţurcă a semnat anul trecut cu Al Ittihad, iar Cristi Tănase a sperat ca fostul selecţioner să-i întindă o mînă de ajutor şi să-l „scape” de Steaua. Nu a fost însă aşa. Mai mult, „Satana” a ieşit în public şi l-a umilit pe „Dodel”. „Personal, eu nu l-am dorit! El a fost cel care m-a sunat tot timpul. Se deschisese o portiţă în momentul în care Bogdan Stancu nu putea fi adus. M-am gîndit la el, la Cristi, iar el m-a sunat de foarte multe ori. Tănase vrea să plece din România pentru că este greu pentru el să joace într-o astfel de atmosferă. Cînd greşeşte o pasă este înjurat. Dar patronul vrea milioane pe Tănase. Nimeni nu va plăti mai mult de cinci sute sau şapte sute de mii de euro pe el. El nu e un jucător ca Sănmărtean, să iasă în evidenţă, sau cum e Chipciu, să marcheze goluri”, l-a „executat” sec Piţurcă. „Dodel” ar putea ajunge totuşi la Al Ittihad la vară, în cazul în care „Satana” ar clasa echipa pe podium, situaţie în care arabii sînt gata să plătească cei 1,8 milioane de euro ceruţi de Steaua.

A vrut să renunţe la banderolă

„Am avut de ales între Cristi Tănase şi Bogdan Stancu. Am vrut să-l fac să fie un model şi la pregătire. Şi Mircea Lucescu l-a pus pe Hagi căpitan cînd era foarte tînăr, bazîndu-se pe talentul său fantastic şi pe dorinţa sa de a se antrena exemplar”, spunea Ilie Dumitrescu, fostul antrenor al Stelei, în urmă cu cinci ani. Banderola nu i-a adus însă lui Tănase şi succesul pe care îl aştepta. Ba din contră. „Toată lumea rîde de el cînd are o execuţie mai slabă şi se întreabă ce caută banderola la el. Cristi a vrut în repetate rînduri să renunţe la a mai fi căpitan. Dar nimeni din vestiar nu a avut curajul să ia banderola. Erau momente slabe ale Stelei, iar nimeni nu dorea o responsabilitate în plus. Aşa că el a purtat-o în continuare, chiar dacă echipa nu trecea prin momente bune. Cînd totul mergea perfect, Bourceanu purta cu mîndrie banderola, dar cînd lucurile nu stăteau bine nu mai ştia cum să i-o paseze lui Cristi. Bine, şi Gigi a insistat ca Tănase să fie căpitan, în speranţa că-l va vinde mai repede în străinătate”, a povestit un apropiat al lui „Dodel” pentru FANATIK.

L-a „stricat” pe Chipciu

Tănase a fost implicat, în decursul celor 6 ani petrecuţi la Steaua, în mai multe scandaluri. Iar în multe dintre acestea a apărut şi Chipciu. Cei doi mijlocaşi sînt buni prieteni şi petrec majoritatea timpului împreună. „Aveam impresia că Alex are un comportament ireproşabil, dar m-am înşelat. De cînd a venit la Steaua s-a schimbat mult şi am văzut şi eu asta la echipa naţională. Prietenia cu Cristi Tănase îi dăunează”, declara Piţurcă în urmă cu trei ani, cînd cei doi au rupt oglinda unei maşini în staţiunea Mamaia. La fel ca şi Tănase, Chipciu a devenit recalcitrant cu suporterii, iar la partida cu Viitorul nu a ezitat să le facă semn să tacă după ce a reuşit o centrare de gol. De asemenea, Tănase a fost în mijlocul unei altercaţii, în care s-au folosit săbii şi cuţite, în faţa unui club din Olteniţa, însă, din fericire, a scăpat teafăr. Iar la capitolul bahic este chiar… căpitan în vestiar! De poveste este episodul din 2012, cînd Tănase a băut cot la cot cu Nikolic şi Matei. Ultimii doi s-au făcut de rîs şi au vomitat în plină stradă. Căpitanul „roş-albaştrilor” nu a avut nici o problemă. „Tănase e nebun, bea cît un taur. S-a luat la harţă cu Nikolic, care bea mai mult, l-a îmbătat pe Nikolic şi l-a făcut ţăndări. Bea cît patru inşi”, spunea Gigi Becali imediat după escapada fotbaliştilor săi.

Acuzat că ar consuma cocaină!

În urmă cu 4 ani, Tănase a fost acuzat, în presa de tip tabloid, că se droghează cu cocaină. Mai mult, o revistă a anunţat că „Dodel” şi-a luat ţeapă cînd s-a mutat la Bucureşti, de la un dealer care i-a vîndut… var în loc de cocaină! „Nu este adevărat absolut nimic. Am fost selectat la nu mai puţin de trei controale anti-doping la meciurile din cupele europene, şi la mai multe asemenea controale la partidele din Liga 1, iar rezultatul a fost de fiecare dată negativ”, preciza Cristi Tănase la momentul respectiv, completat de Radu Paligora, medicul Stelei: „Toate testele doping efectuate de jucător de cînd s-a transferat la Steaua au ieşit negative. Nu se pune problema ca el să consume cocaină. Din momentul în care a semnat cu Steaua, el a fost supus la numeroase controale anti-doping în meciurile internaţionale, dar şi în Liga 1 şi toate au ieşit negative”. A fost momentul în care Tănase a început războiul cu publicaţiile de scandal, iar cel mai mult de suferit au avut paparazzi, care erau „salutaţi” cu cîte un scuipat de fotbalist de fiecare dată cînd era fotografiat.

2,4 milioane de euro este cota lui Tănase pe site-ul transfermarkt.de

28 de goluri în 213 partide a reuşit Tănase în tricoul Stelei

„Tănase nu are nici o scuză. Dar e inadmisibil şi pentru fani să apostrofeze jucătorii. Dacă te duci la stadion, susţine echipa, mai ales că trece prin momente grele. Dar asta e educaţia poporului român” (Ilie Dumitrescu)

„Acolo, în apropierea tunelului de la tribuna a doua, există un grup de oameni care, la toate meciurile, ne înjură pe noi, jucătorii adverşi, personalul de securitate sau reporterii televiziunilor deţinătoare de drepturi, lucru care poate fi confirmat de oricine. Dar îmi pare rău pentru ieşirea avută” (Cristi Tănase)