Fotbal intern

Steaua. Destine diferite! “Gemenii” campioanei, despărţiţi de GIGI!

Acelaşi talent, aceleaşi şanse, drumuri diferite. Nicuşor Stanciu şi Gabi Iancu au venit la Steaua pe cai mari. Primul e încă acolo, celălalt e cu bocceaua-n spinare, gata de plecare...
01.08.2015 | 00:04
Steaua Destine diferite Gemenii campioanei despartiti de GIGI

Acelaşi talent, aceleaşi şanse, drumuri diferite. Nicuşor Stanciu şi Gabi Iancu au venit la Steaua pe cai mari. Primul e încă acolo, celălalt e cu bocceaua-n spinare, gata de plecare

Gabi Iancu (21 de ani) şi Nicuşor Stanciu (22 de ani) au fost aduşi la Steaua ca mari talente şi speranţe. Chiar născuţi talente, la un moment dat păreau sortiţi să moară speranţe. Pentru că viaţa le părea doar un şir neîntrerupt de petreceri. Să dăm timpul, nu foarte mult, înapoi…

August 2013…

Cei doi juni o dădeau pe alcool în hotelul în care era cazată „naţionala” U-21 a României, cu două seri înainte de un meci cu Insulele Feroe, beţie „încununată” cu un scandal în holul hotelului spre dimineaţă. Iar a doua seară, cu doar cîteva ore înainte de meci, cei doi recidivau şi comandau în cameră mai multe sticle de băutură… Se întîmpla în august 2013.

STEAUA. Meme, ce veste pentru fani! Idolii, aproape de revenire!

A urmat un nou derapaj în septembrie acelaşi an. Antrenorul Bogdan Stelea îl excludea din lot pe Iancu după ce acesta a părăsit cantonamentul de la Chiajna, înaintea unui meci cu Muntenegru, la 1:30 noaptea, pentru o mătuşă. Blondă, de 20 de ani. Stanciu ajungea în aceeaşi situaţie după s-ar fi dat lovit şi nu ar mai fi vrut să intre pe teren după pauză în Muntenegru. Explicaţii sînt multe, ceea ce a rămas a fost conflictul dintre cei doi stelişti şi Stelea.

STEAUA. Şumudică, detalii noi despre Alibec şi De Amorim

Pornind de aici, destinele lor, parcă împletite pînă atunci, s-au „despletit” şi i-au adus, în momentul actual la poli diferiţi. Stanciu a primit responsabilitatea numărului 10 după plecarea lui Cristi Tănase şi a devenit un jucător de bază al Stelei, în timp ce Iancu a primit cale liberă spre altă echipă, fără să reuşească să convingă conducerea că talentul nu este de ajuns ca să ajungă un mare fotbalist. De ce? Faptele vorbesc.

„Băieţii îl strigă «Hagi». La mişto, desigur”

Cu nasul extrem de sus, Iancu şi-a făcut cu greu prieteni în Ghencea. Colegii au fost mereu deranjaţi de atitudinea afişată de mijlocaşul ofensiv, care îi tratează ca o mare vedetă care este. Sau, mai bine zis, se crede. „Are o atitudine de cîştigător de Liga Campionilor, e mult prea tupeist pentru vîrsta lui, mult prea îngîmfat. Talent are, nu asta e problema. Cu pregătirea e. Petrece mult prea mult timp aranjîndu-şi părul cu gel înainte de antrenamente, iar din vestiar nu iese dacă nu are gulerul de la tricou ridicat. Băieţii îl strigă «Hagi». La mişto, desigur, tocmai pentru a sublinia faptul că are o atitudine demnă de un fotbalist mult mai mare decît este deocamdată”, a dezvăluit pentru FANATIK un coleg de vestiar.

Ianuarie 2012…

După ce naţionala U-19 a pierdut cu Serbia, 0-3, Iancu a fost în grupul tricolorilor care au ieşit în oraş fără ştirea antrenorului. Apoi au băut alcool în hotel şi au făcut scandal în camere. În plus, s-au pozat cu interlopul sîrb Ratko Buturovic. În raportul lui Mihail Marian, directorul tehnic al FRF, s-a scris, inclusiv despre Iancu, că „se afla într-o suspectă stare de ebrietate”!

Mai 2012…

Preşedintele Academiei Hagi, Pavel Peniu, dezvăluia încă un episod de indisciplină al actualului stelist: „Cu două zile înaintea plecării într-o deplasare, Iancu a adus patru sticle de vin în cantonament. S-au strîns vreo 10-15 băieţi şi le-au băut”. Ce să facă şi ei dacă tot erau acolo…

Iulie 2013…

Iancu a băut într-un club din zona de nord a Bucureştiului alături de Nikolic, un alt „consumator” de marcă din Ghencea, pînă în jurul orei 1:00. Noaptea. În drum spre casă, cei doi au „agăţat” mai multe fete cu care au stat la un alt restaurant pînă la 3:30 dimineaţa.

August 2014…

Chiar înaintea meciului de „neuitat” cu Ludogoreţ la Sofia, Iancu a fost într-unul dintre cluburile din Centrul Vechi al Capitalei, unde a consumat mai multe sticle de vin asezonate cu destule shot-uri de vodkă şi a avut nevoie de sprijinul amicilor de pahar pentru a ajunge acasă. A infirmat vehement informaţiile pe site-ul clubului. A fost rezervă la Sofia.

Ianuarie 2014…

Iancu uimea în stil Balotelli, în primul rînd pe coechipieri, prin încălţările cu care venise la vizita medicală: o pereche de adidaşi în formă de ursuleţi, argintii şi sclipicioşi. Cu care a reuşit să stîrnească numai glume şi ironii.

Nicuşor a crescut…

Stanciu, în schimb, devenea salvatorul campioanei în primăvara trecută. Dacă Steaua nu s-a prăbuşit definitiv într-un retur de coşmar este în primul rînd meritul lui Stanciu. Cu vedetele Tănase, Chipciu şi Adi Popa intrate într-un con de umbră, trupa antrenată atunci de Costel Gîlcă a terminat, aşa, cu chiu, cu vai, în fruntea clasamentului datorită lui Stanciu. Care a marcat 6 goluri decisive: două cu Universitatea Cluj, două cu Dinamo, unul cu Chiajna şi unul cu Botoşani, reuşite care au revitalizat-o pe Steaua, ajunsă la un moment dat în „moarte clinică”.

Contribuţia lui Stanciu n-a fost doar pe tabela de marcaj. A fost cel mai inspirat stelist atît la finalizare, cît şi la coordonare, unul dintre puţinii jucători din Liga I care merită cu prisosinţă laurii de campion la finalul sezonului.

TAS l-a umplut de bani pe Pintilii! Cît trebuie să-i dea Al-Hilal!

Iar golul cu care a deschis drumul Stelei spre turul 3 preliminar din Liga Campionilor, la Zilina, cu Trencin, atît de important după ce s-a întîmplat în retur, a consfinţit hotărîrea conducerii de a-i încredinţa atît de importantul tricou cu numărul 10 după plecarea lui Cristi Tănase.

Doi fotbalişti poate la fel de talentaţi, dar care au ales, la un moment dat, drumuri diferite. Cel puţin deocamdată…

„De cînd am tot aşteptat să explodeze Stanciu! Mai bine mai tîrziu decît niciodată! El e acel număr 10 de care Steaua şi echipa naţională au nevoie” (Helmuth Duckadam)

6 goluri decisive a marcat Nicuşor Stanciu în duelul umăr la umăr al Stelei cu ASA Tîrgu Mureş pentru titlul de campioană din finalul sezonului trecut

Tags: