Fotbal intern

STEAUA. Asta este SUMA pentru care Stanciu poate RUPE contractul!

Laurenţiu Reghecampf a anunţat vineri că Steaua s-ar putea despărţi de Nicuşor Stanciu în această iarnă. "O să aibă credit din partea mea în continuare, dar consider că e timpul să...
23.01.2016 | 23:59
STEAUA Asta este SUMA pentru care Stanciu poate RUPE contractul

Laurenţiu Reghecampf a anunţat vineri că Steaua s-ar putea despărţi de Nicuşor Stanciu în această iarnă. “O să aibă credit din partea mea în continuare, dar consider că e timpul să facă pasul următor”, a spus antrenorul Stelei.

FANATIK.RO vă dezvăluie care sînt clauzele din contractul decarului Stelei şi în ce condiţii Stanciu poate rupe singur contractul cu campioana, putînd pleca fără acordul clubului în schimbul unei sume de bani! Sumă care este însă uriaşă!

Mijlocaşul Stelei are cea mai mare clauză de reziliere a contractului dintre toţi jucătorii titulari ai lui Laurenţiu Reghecampf. Transferul la doar 19 ani al promiţătorului Nicuşor Stanciu de la SC Vaslui la Steaua, la începutul anului 2013, s-a realizat după o adevărată telenovelă, model „patentat” în spaţiul carpato-danubiano-pontic pentru mai toate schimburile de jucători între echipele importante.

Şi asta, trecerea junelui Stanciu din Moldova în Capitală, s-a reuşit doar după ce s-a implicat decisiv în tranzacţie soţia lui Laurenţiu Reghecampf, Anamaria. La vremea respectivă, agentul de drept al jucătorului venit din Moldova era Florin Manea, fiul regretatului fost mare fotbalist rapidist Nicolae Manea. După zile şi, mai ales, nopţi întregi de negocieri, unul dintre cei mai de succes impresari de acum din România, Anamaria Reghecampf, a reuşit să convingă familia fostului internaţional de tineret să semneze cu echipa lui Gigi Becali un contract pe o perioadă de 5 ani, cu un salariu modest pe atunci, 7.000 de euro pe lună, urmînd însă ca acesta să crească după fiecare an cu cîte 1.000 de euro lunar.

L-a costat 700.000 de euro pe Becali

Anamaria s-a deplasat personal cu actualul jucător al „roş-albaştrilor” la palatul patronului din Aleea Alexandru şi s-a ocupat ca „afacerea” dintre cele două tabere să meargă perfect. Gigi Becali i-a plătit 700.000 de euro omologului său de la Vaslui, Adrian Porumboiu, pentru transferul marii speranţe Nicuşor Stanciu. Îşi aminteşte Gigi Becali mutarea de atunci: „Eu mă înţelesesem cu Porumboiu mai dinainte, dar mi-a zis să nu spun nimic. Apoi am vorbit cu jucătorul şi l-am întrebat dacă vrea să vină la Steaua. Mi-a răspuns «Ce întrebare este asta, bre, ‘nea Gigi? Cum să nu vreau să vin? Există vreun jucător care nu vrea să vină la Steaua?»”. Iar Stanciu declara şi el după parafarea actelor: „Îmi pare bine că am ajuns la una dintre cele mai galonate formaţii ale fotbalului românesc. Sper ca în sezonul viitor să cîştig primul meu trofeu alături de Steaua Bucureşti şi să am un parcurs cît mai bun în tricoul roş-albastru. Sînt foarte fericit că am îndeplinit unul dintre visurile tatălui meu şi promit să dau pe teren tot ce am mai bun pentru noua mea echipă”.

Dorinţa i s-a împlinit chiar mai repede, Laurenţiu Reghecampf conducînd Steaua chiar în acel sezon, 2012-2013, spre cel de-al 24-lea titlu de campioană şi primul trofeu pentru Stanciu.

Clauză fantasmagorică

„Mirosind” încă de la vremea respectivă că Stanciu va deveni unul dintre cei mai de succes jucători ai echipei sale, patronul Gigi Becali i-a introdus în contract o clauză de reziliere fantasmagorică pentru fotbalul românesc, de nu mai puţin de 20 de milioane de euro! Pe care tînărul mijlocaş a acceptat-o fără prea mari comentarii. Pe care, oricum, cam degeaba le-ar fi făcut… Pentru că zicea Gigi Becali după transfer: „Am vorbit şi cu mama băiatului, ei s-au speriat că i-am pus clauză de reziliere de 20 de milioane de euro. Într-adevăr, eu am în primul rînd încredere în Iancu şi de aia i-am pus clauză de 20 de milioane de euro. Dar Stanciu este al doilea în care am încredere. I-am spus: «Măi, băiatule, clauza poate să fie de 20 de milioane de euro sau de zero euro. Depinde doar de tine. Tot timpul trebuie să-ţi stea capul la minge, la fotbal»”. Iar surse din cadrul clubului patronat de latifundiarul din Pipera au adus alte lămuriri în exclusivitate pentru FANATIK.

„Cine îl doreşte pe Stanciu în cei cinci ani de contract pe care el îi are cu Steaua trebuie să achite clauza de 20 de milioane de euro, iar clubul nu va putea comenta nimic. Astfel de clauze se practică şi la marile cluburi din Europa. Iar fotbalişti precum Messi, Neymar şi Ronaldo fiţi siguri că le au introduse în contractele lor cu FC Barcelona şi Real Madrid. Bine, sînt jucători care nu acceptă din partea cluburilor astfel de clauze. Dar au alte condiţii impuse în contracte, nu sînt de capul lor”.

„L-am adus pe Antal, care a făcut cuplu cu Florin Salam”

Spre sfîrşitul anului trecut, după una dintre evoluţiile bune pe care Stanciu le-a avut în tricoul campionilor, fostul finanţator al Vasluiului, Adrian Porumboiu, declara în stilul său caracteristic, de băşcălie „serioasă”: „Nu îmi pare rău că l-am dat pe Stanciu la Steaua. Asta a fost situaţia atunci şi mă bucur că acest copil a început să joace un fotbal adevărat. Sînt sigur că dacă va munci de două ori mai mult va ajunge unul dintre fotbaliştii importanţi ai echipei naţionale. Nu ştiu ce clauze i-a băgat Gigi în contract, dar, dacă tot a dat atîţia bani pe el, atunci cred că patronul Stelei are tot dreptul să aibă şi nişte cerinţe. După ce a plecat Stanciu de la SC Vaslui, eu l-am adus pe Antal, puteam să-l iau pe Adi Popa, dar l-am ales pe Antal. Însă Antal a făcut cuplu la Vaslui cu Florin Salam şi aţi văzut cîte trofee a mai cîştigat Vasluiul, nu? Nu am cîştigat nimic. Mă bucur şi pentru Varela. Cred că şi acest fotbalist poate să joace la o echipă mult mai puternică decît Steaua”.

Reghe vrea să-l facă bun de EURO

Nicuşor Stanciu se află la primul său sezon cu adevărat bun în tricoul Stelei. După plecarea lui Cristi Tănase în China, tînărul mijlocaş internaţional a preluat pretenţiosul tricou cu numărul 10 de la acesta, în care, pînă în momentul de faţă, a reuşit să marcheze 8 goluri în Liga 1. Şi asta în ciuda faptului că începutul de campionat nu a fost prea fericit pentru el, deoarece s-a accidentat în partida retur cu Trencin din turul 2 preliminar al Ligii Campionilor, pe 22 iulie, şi a fost indisponibil aproape o lună. Ulterior, după ce şi-a revenit, evoluţiile lui Stanciu au fost din ce în ce mai bune, iar talentatul mijlocaş a început să îi facă să înţeleagă pe cei care au avut încredere în el că nu s-au înşelat atunci cînd l-au adus la Steaua. Antrenorul Reghecampf are însă ambiţii şi mai mari cu Nicuşor Stanciu. Concret? Tehnicianul campionilor este convins că jucătorul său trebuie să facă parte cu orice preţ din lotul pentru Turneul Final al Campionatului European din vară, din Franţa, deoarece este unul dintre cei mai promiţători jucători din Liga 1.

Căpitanul Varela poate pleca pentru 5 milioane de euro

Un alt jucător important din primul „11” al campionilor care are o clauză asemănătoare cu cea a lui Stanciu este căpitanul echipei, Fernando Varela. Pe care conducătorul „roş-albaştrilor” este dispus să îi dea drumul, la orice oră, la orice club, cu „simpla” condiţie să i se pună pe masă, pe loc, suma de 5 milioane de euro. În această iarnă, internaţionalul din Insulele Capului Verde a declarat: „Patronul cere pe mine zece milioane de euro, dar eu am o clauză de reziliere de cinci milioane de euro. Însă e greu să găseşti o echipă care să dea pe mine chiar şi aceşti bani. Nu ştiu dacă voi putea pleaca de la Steaua pe suma asta, însă îmi doresc să plec în această iarnă de la Steaua. Consider că mi-am făcut datoria faţă de club şi cred că am cîştigat destule trofee. Voi vedea în săptămînile următoare ce se va întîmpla cu mine”.

FANATIK a aflat că Laurenţiu Reghecampf a luat în calcul o plecare a lui Varela de la Steaua, chiar dacă patronul Gigi Becali a declarat, nu o dată, că nici un fotbalist al campionilor nu va părăsi echipa în această iarnă.

Culmea: Vâlceanu şi Mihalcea conduc sînt cei mai scumpi!

Surse din anturajul „roş-albaştrilor” au dezvăluit pentru FANATIK că şi alţi jucători din lotul Stelei au clauze de reziliere a contractelor cu echipa lui Gigi Becali. Însă, din păcate atît pentru ei, cît şi pentru Gigi Becali, aceştia nu au reuşit să se impună pînă acum în echipă, iar sumele pentru care ar putea să plece la alte formaţii, dacă se plătesc pe ei banii respectivi, chiar nu sînt justificate. Ei bine, poate n-o să vă vină să credeţi, dar pe primul loc într-un astfel de top se află Robert Vâlceanu şi Vlad Mihalcea! Nu Chipciu, nu Hamroun, nu Kharja! Cei doi puşti de 19, respectiv 17 ani au clauze de reziliere de, atenţie!, 50 de milioane de euro! Primul se află la ora actuală împrumutat la FC Voluntari, iar al doilea abia dacă a prins lotul primei echipe de cîteva ori, atît în mandatul lui Mirel Rădoi, cît şi în cel al lui Laurenţiu Reghecampf. Ţeapă sau „nasul” de afacerist versat al lui Gigi Becali? Oricum ar fi, este ciudat că titulari de drept, care ar putea face saltul„afară” mult mai lesne, nu sînt gardaţi de clauze protectoare pentru club.

„Am vorbit şi cu mama băiatului, ei s-au speriat că i-am pus clauză de reziliere de 20 de milioane de euro. Dar eu am încredere în Stanciu. I-am spus: «Măi, băiatule, clauza poate să fie de 20 de milioane de euro sau de zero euro. Depinde doar de tine. Tot timpul trebuie să-ţi stea capul la minge, la fotbal» (Gigi Becali)

8 goluri a marcat Stanciu pentru Steaua în acest campionat

9 meciuri a fost Stanciu titular în acest campionat