Fotbal intern

STEAUA-DINAMO. Gigi Becali, MUŞCAT din nou de „cîini”! Cum ÎI POATE LUA Dinamo titlul!

Deşi a pierdut cadenţa, Dinamo i-a pus din nou piedică Stelei în drumul spre titlu. Aşa cum a mai făcut-o şi în 2008......
Autori: Andrei Trifan, Cristian Blanuta | 11.04.2016 | 00:00
STEAUA-DINAMO. Gigi Becali, MUŞCAT din nou de „cîini”! Cum ÎI POATE LUA Dinamo titlul!

Deşi a pierdut cadenţa, Dinamo i-a pus din nou piedică Stelei în drumul spre titlu. Aşa cum a mai făcut-o şi în 2008…

Luptă la baionetă la vîrf, între Astra şi Steaua. Steaua – Dinamo 1-1 şi distanţa dintre cele două se măreşte la trei puncte. Urmează finala de sîmbătă, de la Giurgiu. Pasul greşit al roş-albaştrilor în faţa lui Dinamo s-ar putea dovedi decisiv în lupta la titlu cu Astra.

Meciul din 2008 este un exemplu de cum Becali a fost “muşcat” de cîini. FANATIK.RO vă prezintă istoria partidei care l-a trimis acasă în lacrimi pe Gigi Becali, cu amintirile celor care au fost pe teren şi pe banca tehnică a „cîinilor”.

Gigi avea prieteni între dinamovişti!

Cornel Ţălnar, antrenorul de atunci al lui Dinamo, nu uită acea zi de 4 mai din 2008, cînd el şi echipa lui i-au suflat, practic, titlul Stelei: „Era o presiune enormă din toate direcţiile. Eu am fost atunci omul care a spus că obligatoriu trebuie să batem Steaua. Vă daţi seama cît îmi doream eu asta, ca un dinamovist pur-sînge… De ce presiune din toate direcţiile? Păi, Gigi Becali avea prieteni şi în conducerea noastră, voia titlul, noi nu mai aveam şanse… vă daţi seama! Dar băieţii au făcut un meci excelent. A fost o bucurie imensă. Eu spun că a fost cea mai importantă victorie a lui Dinamo contra Stelei. Chiar vorbeam cu Mister Dinu şi spunea că a fost cea mai mare victorie a lui Dinamo din toate timpurile, că aşa meci mai rar vezi. Şi Dinu a jucat la viaţa lui în multe derby-uri”. Ţălnar n-a uitat nici ajutorul dat de Ionel Culina, ofiţerul de presă al clubului: „Culina ne-a întărîtat atunci, în sensul pozitiv, fireşte! A făcut atmosfera şi mai frumoasă pe stadionul care era plin ochi. El a vorbit atunci la staţia de amplificare”. Despre derby-ul care va avea loc duminică nu are cuvinte de laudă. Speră doar ca Dinamo să bată şi s-o oprească pe Steaua din drumul spre cel de-al 26-lea titlu. „E un meci între două echipe în cădere. Acum Steaua doar mai prinde cîte un meci bun, de noi ce să spun, chiar sîntem într-o cădere liberă totală. Dar sper că jucătorii se vor mobiliza, pentru că e un derby de tradiţie, şi vor învinge”.

Show marca Borcea, la oficială

Cristi Borcea, atunci preşedinte executiv la Dinamo, era în culmea fericirii după victoria care i-a smuls titlul rivalei de moarte. El avea să declare că nu ar fi suportat umilinţa ca jucătorii şi conducerea stelistă să sărbătorească victoria şi, implicit, cîştigarea campionatului chiar în „Ştefan cel Mare”. „O fericire mai mare ca asta nu există, un meci cîştigat cu Steaua nu se compară cu nimic. Nu puteam să-i lăsăm să sărbătorească la noi în casă. N-am mai dansat de anul trecut, văd că şi Vasile Turcu învaţă repede. Este o victorie foarte importantă pentru Dinamo, obţinută de jucători, antrenori, dar în primul rînd de public. Nu puteam să-i privim pe stelişti cum ies campioni aici, era o umilinţă prea mare să asistăm la aşa ceva. Victoria aceasta a salvat tot sezonul. Am spus că «BD» va marca, nu am vrut să le dăm satisfacţie steliştilor”, declara Borcea imediat după victoria trupei lui Ţălnar.

I-a ieşit şampania pe nas

Plin de fumuri a urcat atunci, la început de mai 2008, Gigi Becali la „oficiala” din „Ştefan cel Mare” şi s-a instalat ca un nabab în fotoliu. Mai mult, a destupat o şampanie, şi-a umplut apoi paharul pe care, sfidător, l-a ridicat către tribune, în cinstea victoriei de care era sigur. Avea să încremenească spre finalul primei reprize. Bratu l-a executat de la punctul cu var pe Zapata în minutul 40, a dat cu steagul de la colţ de pămînt, apoi i-a mitraliat pe fanii „roş-albaştrilor”. Dănciulescu a majorat scorul la 2-0 după pauză, în minutul 57 şi a făcut tardiv golul lui Ghionea din minutul 70. Steaua pierduse campionatul…

A pierdut valiza, titlul, libertatea…

De ce era atît de sigur Gigi Becali că trupa condusă atunci de pe bancă de Marius Lăcătuş va bifa titlul şi participarea în Liga Campionilor cea aducătoare de milioane de euro? În săptămîna premergătoare partidei, finanţatorul Stelei a stat numai pe telefoane cu prietenii lui de la Dinamo. A şi făcut cîteva declaraţii apoi, cum că un titlu nu are ce căuta în vitrina unei echipe „a ungurilor”. Adică CFR… Lui i s-a părut că Dinamo va lăsa armele jos în acea partidă memorabilă. N-a fost aşa, iar cel care peste ani avea să fie ferecat într-o celulă de la Poarta Albă a plecat din stadion cu codiţa între picioare. Avea să plătească apoi pentru obsesia titlului, după ce a trimis o valiză plină cu bani la Cluj, pentru ca retrogradata Universitatea să încurce liderul CFR. DNA a intrat pe fir, iar ancheta şi procesele s-au finalizat cu închisoare pentru Gigi. Cu executare!

„Mitraliera” Florin Bratu

Pentru Florin Bratu a fost meciul care i-a adus celebra poreclă „Mitraliera”. Ce s-a întîmplat în acel minut 40 în care atacantul avea să-şi ţintească „duşmanul” drept în inimă? Dănciulescu a scăpat singur cu Zapata, portarul a ieşit hotărît şi l-a luat cu fulgi cu tot pe dinamovist. Arbitrul Tudor a indicat ferm lovitură de la 11 metri, de eliminarea care se impunea a uitat… Florin Bratu a luat, cu tupeu, mingea. A aşezat-o pe punctul de „osîndă” şi a şutat fără ezitare. Perfect! S-a dus apoi înspre galeria Stelei şi a mimat unul dintre multele momente din filmele lui Sergiu Nicolaescu cu Paraipan, Semaca şi comisarul Moldovan. Ca şi cum ar fi avut o mitralieră în mîini, „Bratone” a descărcat-o înspre sectorul galeriei rivalei. „Amintiri plăcute. În fiecare an povestesc despre ce s-a întîmplat atunci”, au fost cuvintele celui care a deschis drumul lui Dinamo spre victorie.

Cu mască, fără mască!

Ionel Dănciulescu, acum manager sportiv la Dinamo, era unul dintre atuurile „cîinilor” pentru meciul cu Steaua, care urma să se dispute, practic, cu titlul pe masă. „Corbul” nu a ratat aproape niciodată ocazia de a înfunda trupa din Ghencea, indiferent unde a prins-o. Şi ziua de 4 mai 2008 avea să fie una specială pentru el. După ce a scos penalty-ul din minutul 40, în urma căruia „mitraliorul” a deschis scorul, „Corbul” a lovit decisiv în minutul 57. Atunci, Bratu i-a pasat în faţa porţii, iar Danciu-gol a reluat, din alunecare, în plasă. Miza meciului avea să-l facă să-şi rişte chiar integritatea corporală. Suferise o lovitură la piramida nazală în urmă cu doar cîteva etape, astfel că trebuia să poarte o mască de protecţie. A intrat pe teren cu masca pe faţă, însă după doar 5 minute şi-a dat-o jos că îl jena. „A fost cea mai mare presiune pe care am simţit-o vreodată. Stăteam cu Lobonţ în cameră şi nu am putut dormi toată noaptea. Nici el. Cum să cîştige Steaua titlul pe terenul nostru?!”, ne-a spus Dănciulescu. Fără să-l uite pe Marius Lăcătuş, atunci antrenorul Stelei: „«Lăcă» este naşul copilului meu, îţi dai seama ce era în sufletul meu înaintea meciului!”…

L-a şicanat pe Nicoliţă

Cătălin Munteanu nu a dat gol, aşa cum o făcuse în Ghencea, la celebru 4-2 de Paşte în 2007, dar a închis excelent la mijlocul terenului. „Da, era o mare presiune pe noi, în faţa a 15.000 de fani. Dacă făcea şi egal, Steaua era aproape campioană, avea cu Buzăul ultima etapă, nu avea cum să se încurce. Aşa că am intrat cu toţii hotărîţi să cîştigăm. Şi am făcut-o, cu toţii am dat atunci dovadă de caracter”, povesteşte Munteanu. „Şi mai e ceva! Cum să acceptăm ca steliştii să sărbătorească acolo, la noi, cîştigarea campionatului?!”.

I-au trimis în Liga Campionilor

Interesant este că în campionatul precedent, 2006-2007, Dinamo îi întinsese Stelei mîna de ajutor de care avea mare nevoie pentru a ajunge în Liga Campionilor. Cum? „Cîinii” erau deja campioni şi întîlneau pe CFR Cluj, echipă care se bătea cu Steaua pentru locul secund. Atunci, Gigi Becali şi-a pus toată suflarea „roş-albastră” în cap după ce a purtat la gît fularul „alb-roşu” al dinamoviştilor. A pus la bătaie şi un milion de euro, doar ca Dinamo să-i învingă pe ardeleni. Ce putea fi mai frumos pentru Cristi Borcea decît să-l vadă pe Gigi în loja lui, cu fularul lui Dinamo la gît, plus un bonus substanţial! Mai mult, Steaua ajunsese la mila lui!! Perfect!!! Dinamo a învins atunci pe CFR Cluj cu 1-0, prin golul lui Adrian Cristea din minutul 35, iar Steaua a terminat pe locul 2 şi a ajuns la meciurile eliminatorii spre Liga Campionilor. A ieşit şi scandal cu banii lui Gigi Becali. El ar fi dat 1.000.000 de euro, la echipă s-au anunţat 500.000, iar cînd a venit ziua împărţelii, Mircea Rednic, atunci antrenor al „cîinilor”, le-a prezentat o ofertă „strîmbă”, de doar 250.000 de euro! De atunci nu i-a mai mers prea bine la nici o echipă pe care a antrenat-o…

Dinamo – Steaua 2-1 (1-0)
@ 4 mai 2008, stadion „Dinamo”

Au marcat: Fl. Bratu 40 penalty, Dănciulescu 57 / Ghionea 70
Dinamo: Lobonţ – Blay, Moţi, Izvoranu, Pulhac – Ad. Cristea (Torje 73), Mărgăritescu (Vranjkovic 79), Ropotan, C. Munteanu (L. Goian 90+2) – Dănciulescu, Fl. Bratu. Antrenor: Cornel Ţălnar.
Steaua: Zapata – Nicoliţă, M. Rădoi, Ghionea, Neşu – Ov. Petre (Habibou 62), Fl. Lovin – Neaga (V. Badea 77), N. Dică, Mendoza (D. Moreno 52) – J. Moreno. Antrenor: Marius Lăcătuş.

„N-am dormit toată noaptea înaintea acelui meci. A fost cel mai important din toată cariera mea. Nici nu vreau să mă gîndesc cum ar fi fost ca Steaua să sărbătorească titlul pe terenul nostru” (Ionel Dănciulescu)

„Vorbeam după meci cu Mister Dinu şi spunea că asta a fost cea mai mare victorie a lui Dinamo din toate timpurile” (Cornel Ţălnar)

26 de titluri şi 21 de Cupe ale României a cîştigat Steaua

18 titluri şi 13 Cupe ale României a cîştigat Dinamo

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!