Fotbal intern

STEAUA. Tamaş şi Bayern Munchen Legătura SURPRIZĂ dintre părţi

Gabi Tamaş a fost dorit de cel mai titrat club din Germania. FANATIK vă prezintă, în exclusivitate, cum a ratat fundaşul stelist transferul care i-ar fi putut schimba viaţa...
23.10.2016 | 11:49
STEAUA Tamas si Bayern Munchen Legatura SURPRIZA dintre parti
ADVERTISEMENT

Gabi Tamaş a fost dorit de cel mai titrat club din Germania. FANATIK vă prezintă, în exclusivitate, cum a ratat fundaşul stelist transferul care i-ar fi putut schimba viaţa

Mulţi spun despre Gabi Tamaş că, datorită calităţilor, ar fi meritat să joace la o formaţie de top din Europa. Faptul că i-a plăcut prea mult „viaţa” l-a costat însă. Chiar şi aşa, are în CV echipe ca Dinamo, Galatasaray, Auxerre, Celta Vigo sau West Bromwich Albion. În prezent, joacă la Steaua. Şi o face foarte bine. În ciuda faptului că în noiembrie va împlini 33 de ani. Tamaş îşi va încheia, cel mai probabil, activitatea din iarbă în tricoul „roş-albastru”. Cariera sa ar fi putut avea, însă, altă turnură. Dacă nu ar fi ratat transferul vieţii după Campionatul European din 2008 disputat în Elveţia şi Austria. La momentul respectiv, era fotbalistul lui Auxerre. FANATIK vă prezintă toate detaliile şi numele marii echipe de care a fost foarte aproape fundaşul stelist.

ADVERTISEMENT

Ofertă concretă din Bundesliga

Tamaş a fost integralist în partidele cu Franţa (0-0), Italia (1-1) şi Olanda (0-2) pe care le-a disputat echipa naţională a României la Turneul Final EURO 2008. Chiar dacă nu am trecut de faza grupelor, fundaşul a jucat foarte bine şi a atras atenţia mai multor formaţii puternice din străinătate. Bayern München a fost cea mai insistentă. A pus pe masa lui Auxerre o ofertă concretă pentru Tamaş. Cel mai titrat club din Germania era dispus să facă orice efort financiar pentru a-l transfera pe internaţionalul român. „Ştiu că Tămas a fost aproape de Bayern München. Păcat că nu s-a mai realizat. Mai multe ştie Florin, fratele meu”, a spus Costin Manea pentru FANATIK.

Blocat de… Giovani?!

La momentul respectiv, Gabi Tamaş era impresariat de Florin Manea. Fundaşul tocmai se despărţise de Ioan Becali din motive personale. Şi se pare că tocmai din această cauză transferul la Bayern nu s-a mai realizat. Giovani ar fi sunat un oficial al bavarezilor şi i-ar fi făcut reclamă negativă fostului său fotbalist. Ca între foşti prieteni, nu? Că pierde nopţile, că are probleme cu alcoolul, că nu este profesionist… Tot tacîmul. Aceste „dezvăluiri”, ca să nu le spunem direct „şopîrle”, i-ar fi determinat pe oficialii lui Bayern să abandoneze pista Tamaş. Şi să se reorienteze către alt apărător. Cît ghinion! Oare cum ar fi arătat cariera fundaşului român dacă ar fi ajuns la cel mai titrat club din Germania?

ADVERTISEMENT

„A fost păcălit la Auxerre!”

Tamaş se afla sub contract cu Auxerre în momentul în care a venit oferta de la Bayern. Înţelegerea pe care a avut-o în perioada 2007-2010 i-a adus o datorie de 600.000 de euro către fiscul francez. Fundaşul spera ca gruparea din Hexagon să rezolve această problemă, lucru care nu s-a întîmplat. „Este o problemă veche care-l urmăreşte. Aceeaşi problemă a avut-o şi Daniel Niculae. Fiscul te urmăreşte peste tot. Tamaş a fost păcălit. A încasat o sumă mare de instalare la Auxerre. În Franţa, se dau toţi banii şi tu trebuie să-ţi plăteşti taxele. N-a ştiut, toţi banii ar fi trebuit să fie ai lui, aşa se înţelesese cu clubul francez, dar n-a fost aşa. Nu e ca în Anglia, unde primeşti banii, iar taxele le plăteşte echipa”, a spus Florin Manea, fostul impresar al lui Tamaş.

Clauză de 200.000 de euro

Tamaş a semnat un nou contract cu Steaua în această vară, pe un sezon, cu opţiune de prelungire pe încă unul. Înţelegerea poate fi reînnoită unilateral, dacă va dori actuala vicecampioană a României. Jucătorul, la rîndul său, poate pleca la orice echipă conform unei clauze din contract. Totul ţine, însă, de bani. Clubul care îl doreşte ar trebui să achite Stelei 200.000 de euro. Tamaş a insistat cu această clauză tocmai pentru situaţia în care pe adresa sa ar veni o ofertă de ultim moment din străinătate. Iar o eventuală revenire la echipa naţională l-ar ajuta să prindă un ultim contract peste hotare şi să-şi rotunjească consistent, veniturile.

ADVERTISEMENT

„Cînd juca la Watford, preşedintele clubului i-a spus lui Tamaş că ar fi putut să joace lejer la Manchester United sau la Chelsea dacă nu se ţinea de scandaluri” (Florin Manea)

4.000.000 de euro a fost cea mai ridicată cotă piaţă a lui Tamaş, în 2011, la West Bromwich Albion. Avea 27 de ani