Fotbal intern

STEAUA. Dezvăluire ŞOC: “De trei ori mi-am dat DEMISIA!”

La ceas aniversar, Sorin Cîrţu a oferit un interviu spumos pentru FANATIK.RO, făcînd dezvăluiri în premieră!...
19.11.2014 | 11:25
STEAUA Dezvaluire SOC De trei ori miam dat DEMISIA

La ceas aniversar, Sorin Cîrţu a oferit un interviu spumos pentru FANATIK.RO, făcînd dezvăluiri în premieră!

Aţi împlinit 59 de ani! Şi peste 40 de ani veţi fi tot în fotbal?

– Eheee, nu pot să spun cu exactitate! Dar voi mai antrena mulţi ani! Cît timp nu voi fi vizitat şi nu mă voi împrieteni cu „amicul” neamţ Alzheimer, voi fi pe gazon, acolo unde este viaţa mea!
Ipotetic.

Dacă o să fiţi antrenor peste zece ani, tot în ţară vă găsim?

– Mie nu îmi mai este teamă să antrenez nici o echipă după aproape 30 de ani în această meserie. Nici o echipă din lume, nu doar din ţară! Înainte poate aveam teamă, dar acum nici măcar un fir de teamă nu mai există în mine.

„Jucătorii de acum formează generaţia Coca-Cola”

FOTBAL:CS UNIVERSITATEA CRAIOVA-OTELUL GALATI, LIGA 1 (15.09.2014)

Cum vă caracterizaţi acum, după aproape 30 de ani de antrenorat?

– Acelaşi tip care eram la început. Eu sînt un antrenor care şi-a păstrat principiile pe care le-am avut întodeauna, dar nu vin cu fotbalul de la începutul anilor ’90. A trebuit să mă adaptez, inclusiv cu tehnologia. Am calitatea aceasta, de a mă adapta în funcţie de vremuri şi de cerinţe.

Dar jucătorii de acum în comparaţie cu cei din perioada de început ai carierei dumneavoastră? 

– În anii ’90, erau fotbalişti cu o cultură aparte şi mai disciplinaţi decît cei de astăzi. Mergeau la şcoală şi erau educaţi. Acum, fotbaliştii sînt total diferiţi. Cei de astăzi formează generaţia Coca-Cola, chipsuri şi fast-food.

Aveţi rival în fotbal din punct de vedere al experienţei?

– Evident, mă contrazic cu oricine cînd se discută despre fotbal dacă este tot antrenor. Dacă este un alt subiect, tac şi ascult, dar la fotbal mă contrazic cu oricine. Am pe ce să mă bazez, am o carieră solidă şi evenimente enorm de multe atît ca jucător, cît şi ca antrenor, care mi-au oferit această experienţă.

„Pentru mine nu există CS!”

Şi acum, la 59 de ani, aţi ajuns din nou la Craiova…

– Întotdeauna o să răspund pozitiv cînd voi fi rugat să antrenez Craiova. Sînt cel mai prolific antrenor care a pregătit Craiova. Este a patra oară cînd antrenez şi cred că rezultatele obţinute au surprins foarte multă lume. Nimeni nu se aştepta la aceste rezultate, dar noi am avut încredere în ceea ce putem. Plus că ştiu ce presupun spiritul şi trăirile fanului oltean. Am ştiu întodeauna ce-i trebuie Craiovei ca să reuşească, asta chiar şi în momentele grele.

Însă, de data aceasta, la CS şi nu FC…

– Pentru mine nu există CS! Nici CS, nici FC! Hai să termină cu aceste prescurtări. Există doar Universitatea. Universitatea Craiova, echipa oltenilor! Craiova are nevoie de fotbal. Oamenii de aici trăiesc într-un mod aparte acest fenomen. Asta e tot ce contează!

Speranţe pentru olteni: „Titlul la Craiova!”

Titlul de campionă mai poate să ajungă în Bănie sub comanda lui Cîrţu?

– Craiova poate lua campionatul dacă se merge pe linia asta. Dar avem nevoie de timp, sînt mai multe etape de parcurs, perioada de atingere a obiectivului trebuie structurată în mai multe etape. Deocamdată, este prematur să vorbim inclusiv de calificarea în cupele europene, în pauza de iarnă vom face o analiză profundă.

Suporterul oltean mai poate spera la o nouă Craiova care să uimească Europa?

– Visez la o nouă Craiova Maximă, dar e greu, imposibil chiar. E nevoie de foarte mulţi bani, mai ales că în ţară nu mai sînt jucători care să aibă calităţi ca ale fotbaliştilor de atunci. Nicăieri în România nu mai există, la nici o echipă! Dar pot să construiesc o Universitatea Craiova foarte puternică, o formaţie care să o depăşească pe Steaua.

„Tatuajul meu e semnul romanilor şi al fasciştilor”

1.FOTBAL:CS UNIVERSITATEA CRAIOVA-ASA TARGU MURES, LIGA 1 (28.09.2014)

Dar jucători olteni la naţională?

– Pe Bancu îl vedeam ca într-un an de zile să fie în vederile selecţionerului, însă, din păcate, accidentarea l-a dat înapoi. Bogdan Vătăleju mai are calităţi pentru a fi un jucător pentru prima reprezentativă.

Vorbeam de noua generaţie. E una a tatuajelor?

– Eu nu caracterizez jucătorii după criteriul ăsta! Nu am nimic împotriva tatuajelor, mai ales dacă sînt de bun gust. Chiar şi eu am două tatuaje: Iisus pe cruce şi o acvilă la gleznă. De asemenea, în viaţă am doi idoli: Iisus şi Giorgio Armani.

Ce reprezintă fiecare tatuaj?

– Iisus reprezintă bunătatea, sacrificiul, în timp ce acvila este atît semnul brandului Armani, cît şi semnul romanilor şi al fasciştilor. Acvila reprezintă puterea, iar Giorgio Armani este, pentru mine, exemplul edificator al bunăstării, al împlinirii. Eu mă consider un om împlinit.

STEAUA. „Pînă la 15 ani dormeam cu poza lui Iordănescu sub pernă”

Cum a fost mandatul la Steaua, în 2011?

– La Steaua a fost ok, cu caracteristicile unei colaborări cu Gigi Becali. Eu îl cunoşteam pe el ca amic, dar ca patron e altceva. Şi eu am fost nevoit să mă adaptez comportamentului său. Mi-am dat demisia de trei ori, de două ori m-au întors jucătorii, dar pînă la urmă tot am plecat…

Ce v-a lipsit la Steaua?

– Timpul, asta mi-a lipsit! Atît Gigi Becali, cît şi Arpad Paszkany au demonstrat că m-au dorit, însă trebuia să vin în alt moment, să nu preiau echipa din mers. Şi să mi se acorde timp. Dar mi-a plăcut la Steaua, să antrenez acolo.

Vorbiţi ca un fan vechi al Stelei.

– STEAUA. Nu ascund că pînă la 15 ani am ţinut cu Steaua, idolii mei erau Iordănescu şi Tătaru. Dormeam cu poza lor sub pernă. Steaua a fost dragostea mea de puşti. Acum, sufletul şi inima mea sînt ale Craiovei, nu mai este loc pentru altcineva acolo.

E momentul răzbunării acum?

– Nu mai este cazul, dar Steaua o să aibă o viaţă grea cu noi pe „Ion Oblemenco”. Aşteptăm meciul cu Steaua, e important şi sper ca la finalul partidei să încep interviurile fericit, dar pînă atunci mai avem meciuri importante.

Trei momente regretate de „Sorinaccio”

* momentul Basel: „E cel mai mare regret al meu! Şi am plătit cu vîrf şi îndesat, atît material, cît şi sufleteşte. Erau adunate în mine frustrări mari. Ştiam că jucasem bine, iar destinul a dorit să nu avem parte şi de puţină şansă. A fost gestul unui om care ştia că rezultatul unui meci nu ţine de alegerile sale, ci doar de neşansă”

* momentul Pandurii: „Acel gest mi-a întrerup o muncă frumoasă, iar în timpul care s-a scurs după acel episod am plătit scump. Cînd am arătat cătuşele arbitrului am fost caracterizat negativ un timp îndelungat de către oamenii din jur”

* hepatica C: „A fost o mare lovitură pentru mine şi pentru munca mea de antrenor cînd am descoperit această afecţiune! Însă m-am acomodat, acum totul este în regulă, chiar dacă e nevoie de planificări, de calcule pentru a face orice. Dar se putea şi mai rău, puteam fi KO!”
„Sînt un tip care întodeauna şi-a asumat greşelile şi care a plătit pentru ele. Atît material, cît şi sufleteşte”

„Nu am nici un motto după care mă ghidez, poate doar că în fotbal este nevoie de sacrificii şi multă, foarte multă muncă. Sînt unul dintre oamenii care nu au păcălit niciodată, absolut nici o secundă, fotbalul”

„FC Craiova a avut mult de suferit cînd a fost condusă de oameni care se considerau a fi şi Alfa, şi Omega. Şi aici nu mă refer doar la Mititelu, chiar dacă el reprezintă cel mai grav caz”

„Am greşit cînd m-am dus la Rapid în 1993, am făcut această alegere ca o mişcare de revoltă la adresa conducerii Federaţiei Române de Fotbal. Nu trebuia să plec de la FRF, chiar dacă aveam anumite nemulţumiri. Acum nu aş mai face acest gest”

„Nu îmi lipseşte nimic să antrenez naţională. Nu aş eşua la prima reprezentativă, nici un conducător nu are în cap fotbalul pe care îl am eu”

„Eu nu am ce să discut cu oamenii care conduc echipele de fotbal. Discut şi mă contrazic cu antrenorii, dar cu oamenii de la conducere nu, pentru că ei nu ştiu fotbal”

„Venirea lui Iordănescu alături de alţi trei antrenori nu reprezintă o garanţie că vom avea rezultate, depinde ce e în creierele lor, cum gîndesc şi cum se înţeleg”

15 echipe a antrenat Sorin Cîrţu din 1990, cînd a început antrenoratul cu Universitatea Craiova, pînă în prezent

2 trofee are Sorin Cîrţu, ambele cu Universitatea Craiova: Cupa României şi titlul de campioană, în sezonul 1991/1992

PARIU FARA RISC de pâna la 150 Ron la Unibet! Fa-ti si tu un cont acum!