Fotbal intern

STEAUA-DINAMO. I-a fentat pe cei de la SECU: “Luaţi-l pe NEBUN!”

STEAUA-DINAMO. Adrian Porumboiu, fostul mare arbitru internaţional, a rememorat secvenţe din perioada în care conducea rivalele de moarte. Între acestea, momentul în care a aflat că va arbitra...
10.04.2016 | 13:47
STEAUADINAMO Ia fentat pe cei de la SECU Luatil pe NEBUN
ADVERTISEMENT

STEAUA-DINAMO. Adrian Porumboiu, fostul mare arbitru internaţional, a rememorat secvenţe din perioada în care conducea rivalele de moarte. Între acestea, momentul în care a aflat că va arbitra Steaua-Dinamo, primul derby pentru el. ”M-am dus la toaletă de 30 de ori!”

STEAUA-DINAMO. Porumboiu a mai dezvăluit şi ce presiuni s-au făcut asupra lui, din ambele tabere, şi cum a reuşit să le evite.

ADVERTISEMENT

STEAUA-DINAMO. Intervenţii de la MI şi Armată

Adrian Porumboiu era unul dintre preferaţi pentru partidele cu grad ridicat de dificultate. Aşa că actualul om de afaceri a condus de nenumărate ori eternul derby şi a povestit, pentru FANATIK.RO, cum decurgeau atunci lucrurile. Este cunoscut faptul că Steaua era reprezentată de Armată, Dinamo, de Ministerul de Interne.

”Nu am cum să uit primul meu derby Steaua – Dinamo! S-a făcut o şedinţă înainte de delegarea arbitrilor şi ăia au spus: e un nebun de la Vaslui, Porumboiu, hai să-l punem pe ăla! Şi aşa am ajuns să conduc meciul. Era în mai, 1985, s-a terminat 0-0, cu 80.000 de oameni pe 23 August, aşa se numea atunci Arena Naţională. Îmi aduc amintesc şi azi, parcă a fost ieri, m-am dus la toaletă de 30 de ori înainte, de emoţie.

ADVERTISEMENT

Hai să-şi spun ce s-a întîmplat după ce am fost delegat. Au fost intervenţii de ambele părţi, dar m-am ţinut tare. M-am dus şi am spus că m-au căutat. Şi nu au fost intervenţii de la echipe, de mai sus chiar, Armată, MI…”, a spus Porumboiu.

STEAUA-DINAMO. “Trebuie să ai sînge-n tine!”

Adrian Porumboiu spune că un asemenea derby este cel mai important meci al carierei unui arbitru. ”Încărcătură mare, stadion plin, echipe pe măsură. Este segmentul cel mai frumos din viaţă. Mă uit acum la unii arbitri! N-au sînge-n ei! Mă mai cert eu cu olteanul Crăciunescu, dar avea sînge-n el. Nu ca ăştia de acum”, a comentat Porumboiu.

ADVERTISEMENT

STEAUA-DINAMO. “Te împachetau ăia de la securitate!”

Omul de afaceri care a fost şi patronul echipei FC Vaslui spune că, înainte de Revoluţie, ”dacă nu aveai o viaţă bună, te împachetau! Dacă te aveau la mînă, trebuia să faci ce făceau ceilalţi arbitri… Înţelegi ce… ce-ţi cereau. Eu mi-am respectat meseria, am făcut-o cum trebuie. Am fost al dracului de corect”, a continuat Porumboiu.

Porumboiu aminteşte că la acele meciuri ”era o atmosferă încinsă, creată de securitate şi de cei de la Armată, unii cu Dinamo, ceilalţi cu Steaua. Nici partidul nu trecea peste ei, erau mai tari decît partidul! Iar pe margine erau Lucescu şi Iordănescu, amîndoi puneau o presiune fantastică. Plus publicul… Ce mai, erau disputele dintre cele două puteri!”

ADVERTISEMENT

STEAUA-DINAMO. “N-am avut probleme cu jucătorii!”

Omul de afaceri dezvăluie, pentru FANATIK.RO, că nu a avut probleme cu jucătorii stelişti şi dinamovişti, în timpul derby-urilor. ”I-am respectat, m-au respectat. Pe toţi! Iovan, Lăcătuş, Tudorel Stoica, Piţurcă, Boloni, de la Steaua, Vaişcovici, Andone, Varga, de la Dinamo. Am spus doar cîţiva dintre ei”, a spus Porumboiu. Acesta şi-a amintit şi de unele dueluri permanente, iar cel mai tare a fost, după părerea lui, Klein – Lăcătuş. ”Erau tradiţionale pe vremea aceea. Dar era bine că, pînă în minutul 10, şi Klein şi Lăcătuş aveau asigurat cartonaşul galben”, a continuat fostul patron al Vasluiului.

”Nici Hagi nu a fost un copil liniştit”, îşi aminteşte Porumboiu.

STEAUA-DINAMO. “Acum, ăştia fac entorsă!”

Adrian Porumboiu laudă jucătorii din perioada cînd arbitra. ”Pe vremea aia erau fotbalişti, nu jucători de fotbal, ca acum, cu unele excepţii. Loveau mingea cu exteriorul. Dacă-i pui pe ăştia să dea cu exteriorul, fac entorsă”, este părerea fostului arbitru.

”În fotbalul nostru s-a schimbat produsul, ca vînzare, ca management. Dar e cam puţină calitate”, a încheiat Adrian Porumboiu.

 

ADVERTISEMENT