Fotbal intern

STEAUA-DINAMO. Şase oameni din EPOCI diferite vorbesc despre ”Derby de România”

STEAUA-DINAMO. FANATIK vă povesteşte încrîncenarea Steaua - Dinamo prin vocile a şase mari glorii ale celor două echipe, de la Ion Voinescu la Florentin Petre....
31.10.2014 | 00:08

STEAUA-DINAMO. FANATIK vă povesteşte încrîncenarea Steaua – Dinamo prin vocile a şase mari glorii ale celor două echipe, de la Ion Voinescu la Florentin Petre.

STEAUA-DINAMO. Derby-urile stelisto-dinamoviste sau dinamovisto-steliste au fost mereu deschise oricărui rezultat, de multe ori echipa mai slab cotată pe hîrtie ieşind învingătoare pe teren. Au existat însă şi momente de dominare, cînd una, cînd cealaltă legînd mai multe rezultate favorabile. În anii ´50, cei de pionierat ai rivalităţii, chiar dacă CCA a dominat campionatul, a cam înclinat steagul în faţa lui Dinamo. În anii ´60 şi chiar ´70, Dinamo s-a impus de mai multe ori în faţa rivalei.

STEAUA-DINAMO. De altfel, între 1973 şi 1978, a avut cea mai lungă serie de invincibilitate, 8 meciuri. Steaua şi-a luat revanşa cu vîrf şi îndesat începînd cu anii ´80, culminînd însă cu anii ´90, de fapt cu tot acest deceniu. Între 1992 şi 2000, pe parcursul a 16 meciuri, „alb-roşii” nu au mai simţit gustul victoriei contra „roş-albaştrilor”. La fel se întîmplă şi din 2011 pînă în prezent. În tot acest timp s-au jucat 8 partida, Steaua a cîştigat 7 dintre ele, iar una s-a terminat la egalitate.  Cifrele au şi ele cuvîntul lor de spus şi nu sînt deloc de neglijat, însă pentru a înţelege cel mai bine rivalitatea şi ce înseamnă un derby Steaua – Dinamo, sau invers, FANATIK.RO a apelat la şase foşti mari jucători, care au evoluat în decenii şi perioade diferite la cele două mari rivale.

voinescu

 Anii ´50: Ion Voinescu, Steaua

„Nu conta niciodată locul din clasament”

STEAUA-DINAMO. „Meciurile se remarcau prin dîrzenie, prin rivalitate, era un spectacol deosebit faţă de alte meciuri. Şi cu Rapid lucrurile stăteau la fel, şi cu ei ne luptam pe viaţă şi pe moarte. Cînd era vorba de întîlniri între Steaua şi Dinamo se lăsau la o parte locurile din clasament. Nu contau niciodată. Întotdeauna aşteptam cu sufletul la gură ziua derby-ului şi toţi ştiam de la bun început ce avem de făcut în acea partidă. Fiecare echipă avea valorile ei. {i atunci exista o rivalitate, însă fără să ţinem duşmănie după meci. Era o întrecere deosebită care dădea cîştig de cauză nervilor şi a determinării. Am avut şi noi perioade bune, au avut şi dinamoviştii, mereu s-a învîrtit roada derby-urilor. Toată întrecerea dintre noi şi ei nu făcea altceva decît să dea cîştig de cauză fotbalului românesc”.

610846-alx7984-cornel-dinu-ion-nunweiller-premiere

 Anii ´60: Ion Nunweiller, Dinamo

„Număram zilele pînă la meci”

STEAUA-DINAMO. „Era o rivalitate maximă. În jocurile directe dintre Dinamo şi Steaua nu puteai să vezi care echipă se află într-o formă mai bună. Toţi jucătorii dădeau tot ce aveau mai bun din ei şi se motivau din start numai la auzul că în etapa <x> vor juca împotriva Stelei. Număram zilele pînă la meci. Era o rivalitate extraordinară între jucători. Toţi voiam să demonstrăm că sîntem mai buni decît cei de la Steaua. Ne cunoşteam foarte bine între noi şi trebuia să arătam că individual sîntem peste ei. De cîte ori am jucat în aceste derby-uri, nu am văzut niciodată duritate în teren, sau certuri, ori înjurături. Ne vedeam de joc, îl lăsam să vorbească el pentru noi.”

189a62e8

 Anii ´70: Teodor Anghelini, Steaua

„După derby ne pupam şi mergeam la şpriţ”

STEAUA-DINAMO. „Era ceva frumos, tribunele erau mereu arhipline, se juca şi în clupaj. Erau derby-uri frumoase, bune. Toţi jucam la naţională, eram prieteni, ne purtam pică doar în teren. După derby ne pupam şi ne întîlneam cu toţii la un şpriţ. Cînd jucam împotriva dinamoviştilor, nu trebuia să ne mai zică nimic antrenorii. Ştiam că jucăm cu Dinamo, ştiam că trebuie să ne pregătim pentru derby. Ştiam ce era de făcut. Am o mulţime de amintiri frumoase de la meciurile Steaua – Dinamo. După ce ne-a condus Dinamo cu 3-0, am revenit şi am egalat, 3-3. Încă o amintire plăcută se întîmpla în Cupa României, plouase mult, gazonul era ca o piscină, înotam. Cu toate acestea, am cîştigat cu 4-1. Erau frumoase vremurile. Şi acum, cînd ne întîlnim, ne pupăm şi stăm de vorbă. În prezent jucătorii se uită urît unii la alţii după meci. Dudu Georgescu era colegul meu de cameră la naţională, el a ţinut morţiş să stăm împreună, cu toate că eram adversari în duelurile dintre Steaua şi Dinamo”.

multescu-petrolul

Anii ´80: Gheorghe Mulţescu, Dinamo

Ministerele puneau foarte multă presiune”

STEAUA-DINAMO. „La fel ca în prezent, pe vremea noastră erau la fel de multe ambiţii şi orgolii. În plus faţă de azi, eram presaţi atît noi, cît şi Steaua de ministere, acestea puneau foarte multă presiune pe noi. Eram foarte apropiaţi cu jucătorii Stelei, nu ca acum, cînd sînt foarte mulţi bani în joc, iar fotbaliştii se evită atunci cînd se întîlnesc în afara terenului. Ca să vă faceţi o imagine despre cum se derulau lucrurile în anii ´80, petreceam împreună cu Steaua două săptămîni la mare, la nămol, iar iarna la fel, mergem împreună la Băile Felix. Eram un grup unit şi doar în teren eram inamici”.

Marius-Lacatus-1-660x403

Anii ´90: Marius Lăcătuş, Steaua

„Jucam la sînge, nu mă interesa ce am rupt sau ce mă doare!”

STEAUA-DINAMO. „Toată lumea este conştientă ce reprezintă acest derby de tradiţie. Pe vremea mea nu am jucat niciodată într-un Steaua – Dinamo cu gîndul la prime. Rivalitatea asta îţi ia gîndul de la bani. Cînd o întîlneam pe Dinamo, indiferent în ce stare mă aflam, dădeam sută la sută din capacitatea mea. Chiar dacă mă loveam în astfel de meciuri şi mă accidentam, continuam să joc tare, la sînge, pînă la fluierul final, nu mă interesa ce am rupt sau ce mă doare! Într-un asemenea meci, jucătorii nu trebuie mobilizaţi, pentru că se mobilizează singuri. Spre bucuria mea, anii în care am evoluat la Steaua au fost cei mai frumoşi din istoria fotbalului românesc, totodată a fost una dintre perioadele în care Dinamo nu a mişcat în faţa noastră”.

petre

 După 2000: Florentin Petre, Dinamo

„Aş da orice să mai joc un derby cu Steaua”

STEAUA-DINAMO. „În anii 2000 derby-urile Dinamo – Steaua erau mai frumoase. Fiecare perioadă a avut parte de dispute senzaţionale. Pentru mine cea mai frumoasă amintire legată de partidele cu Steaua este cea din aprilie 2000, cînd i-am bătut cu 3-2 şi am cîştigat titlul. Am fost crescut de mic cu aceste meciuri, jucam încă de la grupele de copii şi juniori împotriva Stelei şi am avut în sînge microbul, răutatea aceea specifică meciurilor împotriva Stelei. Aş da orice să mai joc un astfel de meci. }in minte că eram prieten cu toţi stelişii. Jucam împotriva lor duminică, iar luni ne întîlneam cu toţii la echipa naţională. Ne băteam cu ei în teren şi la cîteva ore distanţă ne îmbrăţişam”.

P: Înregistreaza-te acum la Sportingbet si primesti un Free Bet de 400 lei!

Tags: