Fotbal intern

REPORTAJ. Iubire şi patimă printre „Old Berceni”, „Tineretului 98 Korp” şi „South Boys”

Marţi după-amiază s-a disputat un nou Steaua - Dinamo. Poate chiar al 172-lea Derby de România, în opinia unora. A fost vorba însă de meciul din Liga 4 dintre CSA Steaua şi FC Dinamo. 8-0...
28.09.2017 | 00:03
REPORTAJ Iubire si patima printre Old Berceni Tineretului 98 Korp si South Boys

Marţi după-amiază s-a disputat un nou Steaua – Dinamo. Poate chiar al 172-lea Derby de România, în opinia unora. A fost vorba însă de meciul din Liga 4 dintre CSA Steaua şi FC Dinamo. 8-0 pentru steliştii conduşi de Marius Lăcătuş! Poate că, de fapt, nu a fost chiar un derby decât pentru ultraşii stelişti.

Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe GRUPA B pentru a vedea rezultatele din celelalte jocuri din grupele Ligii Campionilor! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi.

„Vezi că te duci la Steaua-Dinamo”, îmi zice şeful. Mă uit ciudat la el… Chiar n-o şti că marele, eternul Derby de România, partida cu numărul 171 dintre cele două rivale a avut loc duminică seară, pe „Arena Naţională” şi s-a încheiat cu 1-0 pentru trupa lui Dică? Ba chiar în faţa a peste 27.000 de spectatori şi milioane de telespectatori? God! Zău aşa, comandante! „Deci, mergi la Steaua-Dinamo, da? Partida din liga a patra. Vezi că se joacă în Ghencea”. Deja îmi înghit cuvintele ce levitau în gând. Ghencea, terenul 5, de fapt, din cadrul Complexului Sportiv. Joacă CSA Steaua, echipa Armatei, cum i se spune şi FC Dinamo, gruparea patronată de Nicolae Badea, fostul acţionar majoritar de la cealaltă Dinamo, cea din Liga 1. Complicate ca şi „căile Domnului” au devenit realităţile din fotbalul nostru.

E toamnă şi vânt, seniori, ca să parafrazez un scriitor ce-mi bântuise adolescenţa, dar la ora meciului a apărut soarele. M-am plasat în mica tribună din lemn, fix în mijlocul galeriei steliste. A ultraşilor, mai precis, cei 4-500 de suporteri fiind aproape fără excepţie membri ai fostei ”Peluze Sud” steliste. Microfoane, staţie de amplificare, steaguri, pancarte, toată regia e la locul ei. „Old Berceni”, „Tineretului 98 Korp”, „South Boys”, „Outlaws 2006” sunt doar cîteva dintre grupurile ce compun galeria roş-albastră a Stelei cu stele pe umăr. De mi se permite jocul de cuvinte, altfel ştiu că m-am repetat…

Pe băncile tehnice, duel de legendă: Lăcătuş, Iovan contra Augustin, Dragnea

Echipele s-au plictisit de încălzire şi ar vrea să înceapă meciul. Nu prea ştiu niciun jucător după nume. Poate, exceptându-l pe golgeterul Stelei, numărul 10, Alin Predescu. Are fix 10 goluri dintre cele 29 pe care steliştii le-au dat, conducând clasamentul cu maxim de puncte după primele 4 etape, umăr la umăr cu cei de la Academica Rapid. „Rapidul Primăriei”, cum se spune. Pe băncile tehnice, în schimb, miroase a legende: Marius Lăcătuş, Ştefan Iovan şi Ion Ion, pe cea a „viteziştilor”, Ionel Augustin şi Marin Dragnea, pe cea a „câinilor”. „Fiara” faţă în faţă cu „Buldozerul”, cum ar veni. Dar timpul a trecut nemilos şi peste ei. Lăcă nu mai e săgeata de altădată, iar „Oneaţă” Augustin păşeşte şchiopătând şi privind adesea în gol.

Deja e ora 17:06 şi galeria intră în trepidaţie. În fine, jucătorii vin spre centru. „Băi, ăla nu e Tudor?”, întreabă şi se întreabă cineva de lângă mine. Ba da. Arbitrul e chiar Alexandru Tudor, cunoscutul „central” internaţional. Barba e la locul ei, atitudinea marţială de „kapo”, la fel. Ultraşii stelişti n-au amintiri plăcute cu el, aşa că „urările de bine” se revarsă din tribune. „Băi, ăsta e în stare să oprească meciul, pentru că scandăm trivialităţi”, avertizează un fan, dar galeria îi acoperă vocea singulară şi îşi vede de treabă. Dinamoviştii şi Tudor au deja frigiderul plin „de carne”. Partida, totuşi, începe, cu binecuvântarea „Dumnezeului” din teren.

Steaua – Dinamo 8-0! Un meci fără istoric, dar cu istorie

Despre meci, n-am ce vă povesti. La 8-0, ce ar fi de spus? Aparent, doar aparent echilibrat până în minutul 37, când s-a înscris primul gol. Numărul 16 stelist. Adrian Vâlcea, înţeleg că îl cheamă. Cred că a mai dat încă un gol, după aceea. La pauză era 2-0. Apoi Alin Predescu a băgat şi el două goluri şi tot aşa, până săa făcut de-un „covrig”. Ba în minutul 87, numărul 8 a ratat şi un penalty. Staţi să îl caut. Numărul 8, da… e Curt. Dar tot el a închis tabela după numai un minut. Mai important e că în minutul 13 a ajuns în tribună băiatul cu toba din galerie. Scandările au căpătat alt ritm, altă forţă. Au pendulat între sex şi metafizică, cum puncta un misterios revoluţionar cu barbă albă şi legături cu Ghencea. Dar de altă natură decât fotbalul. Însă oamenii vibrează, au patos, tensiune. Scandează plini de devotament faţă de Steaua. CSA Steaua.  „Eram copil pe-atuncea şi nu ştiam de ce / Când vedeam roş-albastru zburam cu stelele / Dar uite cum trec anii şi-am înţeles ceva / Că viaţa mea întreagă va fi pentru Steaua”. Doar o mostră din scandările „metafizice”…

Lupta la promovare între o echipă şi o tentativă de echipă

În rest, ce să vă spun despre un meci fără istoric. Lăcătuş s-a ridicat de pe bancă prima oară abia prin minutul 50, când era deja 2-0 pentru băieţii lui. Şi, culmea, pe măsură ce Steaua mai înscria un gol, a devenit şi mai activ şi mai vocal. Augustin a rămas împietrit cum îşi împietrea adversarii pe vremuri,, iar Tudor striga „Concentrare! Concentrare!” către jucători. La final, „Fiara” şi-a luat echipa şi au salutat fanii. „Lă-că-tuş! Lă-că-tuş!” s-a auzit în Ghencea, chiar dacă stadionul cel mare va fi demolat pentru a face loc altuia nou. Nou, dar fără amintiri. La final, înserarea se aşternea deja, catifelată şi dulceagă ca o prună brumărie. Pentru unii, poate chiar a fost al 172-lea Derby de România. Poate, mai ales pentru fanii stelişti. Pentru alţii, a fost doar un meci din Liga a 4-a între o echipă ce se va lupta la promovare şi o tentativă de echipă. Dar amândouă se doresc a fi ”adevărata Steaua” şi ”adevărata Dinamo”. Când va fi şi un derby adevărat între ele, nimeni nu poate spune. Deocamdată a fost doar 8-0… Şi multă dragoste!

„Eram copil pe-atuncea şi nu ştiam de ce / Când vedeam roş-albastru zburam cu stelele / Dar uite cum trec anii şi-am înţeles ceva / Că viaţa mea întreagă va fi pentru Steaua”