News

STEAUA-DINAMO. Cine e omul care a INVENTAT cele două rivale!

Coloman Braun-Bogdan este numele de care se leagă atât începutul Stelei, cât şi al lui Dinamo, arădeanul fiind primul antrenor din istoria celor două rivale....
02.04.2017 | 00:06

Coloman Braun-Bogdan este numele de care se leagă atât începutul Stelei, cât şi al lui Dinamo, arădeanul fiind primul antrenor din istoria celor două rivale.

Ba mai mult, înainte să fie adus la echipa Ministerului Apărării, Braun a antrenat-o pentru un sezon şi pe Rapid Bucureşti. Astfel a devenit primul antrenor care a stat pe banca tehnică a celor trei mari rivale bucureştene.

Coloman Braun-Bogdan sau “Cibi”, cum era alintat de colegii săi, s-a născut pe 13 octombrie 1905, la Arad. Primii paşi în fotbal i-a făcut la AMEFA (Asociaţia Muncitorilor pentru Educaţie Fizică Arad), în 1920, pe când încă nu împlinise 15 ani. Era perioada în care campionatul naţional însemna un turneu la care participau campioanele regionale, iar fotbalul românesc era dominat de Chinezul Timişoara. A fost considerat unul dintre cei mai talentaţi mijlocaşi ai vremii, însă nu a reuşit niciodată să joace pentru echipa naţională a României.

cibi braun

La 12 ani de la primul meci jucat pentru AMEFA, Coloman Braun-Bogdan a plecat în Franţa, la Racing Club Calais. Echipa juca în a doua ligă din Hexagon, iar mijlocaşul român avea timp să ia primele lecţii de antrenorat. În 1933 participă la cursurile şcolii de antrenori de la Folkestone (Anglia), iar un an mai târziu se întoarce în ţară.

La mijlocul turului sezonului 1934-35, Coloman Braun-Bogdan semnează cu Juventus Bucureşti, echipă care se afla pentru al doilea an consecutiv în prima ligă. Şase ani a jucat la clubul bucureştean, în acest timp fiind şi antrenor al echipei timp de două sezoane, între 1937 şi 1939. Momentul de glorie l-a trăit în sezonul 1937-38, când Juventus Bucureşti a eliminat-o pe Ripensia Timişoara din Cupa României. Băieţii antrenaţi de “Cibi” Braun au trecut de viitoarea campioană a României cu scorul de 5-1, omul meciului fiind Ilie Oană, cel care va cunoaşte succesul, în cariera de antrenor, cu Petrolul Ploieşti.

Fondator al şcolii de antrenori şi selecţioner al naţionalei

Spre finalul anului 1939 era înfiinţată “Şcoala Naţională de Antrenori”, iar printre membrii fondatori se număra şi Coloman Braun-Bogdan. La deschiderea cursurilor a asistat Generalul Gabriel Marinescu, preşedintele FRF şi ministru de Interne. Acesta a fost una dintre figurile marcante ale fotbalului românesc din perioada interbelică, mult timp fiind preşedinte al clubului Venus Bucureşti.

deschiderea scolii de antrenori

După retragere, Coloman Braun-Bogdan se dedică antrenoratului, iar între 1940 şi 1945 o antrenează pe Jiul Petroşani. Încă din primul an reuşeşte promovarea, însă nu ajunge să se bucure de această performanţă. Războiul întrerupe campionatul naţional, iar mulţi dintre fotbalişti ajung pe front.

Imediat după terminarea luptelor, în 1945, Coloman Braun-Bogdan este uns selecţioner al echipei naţionale.

ungaria romania

Pierde cu 7-2 în faţa Ungariei, însă maghiarii erau la începutul construcţiei echipei care va domina fotbalul internaţional la începutul anilor ’50. Două dintre golurile primite de tricolori au venit din partea lui Ferenc Puskas, viitoarea stea a Realului.

Rapid-Steaua-Dinamo în doi ani de zile

Începutul sezonului 1946-47 îl găseşte pe “Cibi” Braun pe banca tehnică a Rapidului. Imediat a fost adoptat de “Giulesti”, deviza lui fiind una simplă, echipa să alerge pe toată durata meciului. Printre spectatorii care veneau să vadă Rapidul se născuse imediat o vorbă. La întrebarea “ce se joacă astăzi, fraţilor?”, răspunsul venea automat “fuga în Egipt, cu Braun şi băieţii săi.”. Rapidul termină pe locul cinci şi Coloman Braun-Bogdan pleacă de la echipă, cu toate că devenise unul dintre preferaţii galeriei.

Pe 7 iunie 1947 este înfiinţată ASA (Asociaţia Sportivă a Armatei) Bucureşti şi la conducerea echipei este adus Coloman Braun-Bogdan. Două luni mai târziu, pe stadionul “Venus”, militarii debutează în prima ligă. Într-un timp foarte scurt fusesera aduşi fotbalişti din întreaga ţară, aceştia participând, cu doar două săptămâni înainte de debut, la un prim cantonament. “Cibi” Braun devine astfel primul antrenor din istoria Stelei, însă rezultatele modeste îl îndepărtează de la echipă.

baun juventus

La mai puţin de un an distanţa, pe 14 mai 1948 este înfiinţată Dinamo Bucureşti, iar generalii de la interne îl aduc pe Coloman Braun-Bogdan la echipă. Alături de antrenor, la noua formaţie, ajunge si Gheorghe Lăzăreanu, portar al militarilor, şi unul dintre primele transferuri făcute de Dinamo. Nici aici nu reuşeşte să stea prea mult, dar bifează ca antrenor prima întâlnire dintre cele două echipe care aveau să devină rivale. Pe 21 noiembrie 1948, Dinamo câştiga cu 1-0, graţie golului marcat de Marin Apostol, iar “Cibi” Braun îşi lua revanşa în faţa fostei sale echipe.

Clipele de glorie de la Arad şi retragerea din activitate

În 1952 se întoarcea în Aradul natal şi o preia pe UTA, echipă care dominase campionatul la sfârşitul anilor ’40. Alături de “Cibi” Braun, arădenii câştigă o Cupă a României, în 1953, şi titlul de campioană, în 1954. Pleacă de la echipă pentru a se dedica muncii în cadrul Federaţiei Române de Fotbal, de-a lungul timpului fiind conilier şi preşedinte al Colegiului Central de antrenori.

UTA-1954-braun

Astfel era caracterizat Coloman Braun-Bogdan în 1955, în cartea “Fotbalul nostru”, editată de Pronosport: “Este unul dintre antrenorii specializaţi în problemele de instruire cu juniorii. Colaborează des şi consistent la revistele de specialitate. Materialele sale sunt de mare folos pentru antrenori în munca de instruire. În prezent este antrenor de stat, având ca sarcină îndrumarea şi controlul, în care calitate se preocupă de ridicarea nivelului profesional al antrenorilor.”.

Spre finalul carierei de antrenor a mai avut două mandate pe banca arădenilor (1960-62 şi 1963-1965) şi unul pe cea a Politehnicii Timişoara (1962-63). După retragerea din fotbal, “Cibi” Braun a scris două cărti “Fotbalul în glumă” şi “Din lumea balonului rotund”, în paginile acestora regăsindu-se multe momente din perioada în care a jucat sau a antrenat. Pe 15 martie 1983, la 77 de ani, s-a stins din viaţă cel care a fost primul antrenor din istoria Stelei şi a lui Dinamo.