Fotbal intern

Steaua – Dinamo, în primele zece derbyuri ale Europei! Care este podiumul

29.07.2018 | 17:43
Steaua - Dinamo, în primele zece derbyuri ale Europei! Care este podiumul
Steaua - Dinamo în primele zece derbyuri din Europa. Derby de România sau de Bucureşti a intrat în galeria marilor confruntări ale continetului

Eternul derby al României, Steaua – Dinamo, din 2017 transformat în FCSB – Dinamo, ca urmare a hotărârii judecătoreşti privind interzicerea utilizării numelui de Steaua de către clubul patronat de Gigi Becali, este unul dintre primele zece derbyuri din fotbalul european. O situaţie onorantă pentru această confruntare de tradiţie, al cărui prim episod s-a consumat pe 21 noiembrie 1948, sub denumirea de CSCA – Dinamo, scor 0-1.

Steaua - Dinamo în primele zece derbyuri din Europa. Primul meci s-a jucat în 1948 dub denumirea de CSCA - Dinamo scor 0-1
Steaua – Dinamo în primele zece derbyuri din Europa. Primul meci s-a jucat în 1948

În fapt, Dinamo s-a născut în 1948 din simbioza a două grupări de tradiţie, Unirea Tricolor şi Ciocanul, iar CSCA a luat locul lui Carmen, formaţia magnatului Dumitru Mociorniţa şi amândouă au venit fanioanele celor două mari ministere de forţă din România, armata, respectiv miliţia. Însă, dincolo de acest context, care le-a adus şi multe antipatii, cele mai aşteptate derbyuri din acel moment au fost cele dintre Steaua şi Dinamo.

Steaua – Dinamo, în primele zece derbyuri ale Europei

Pentru statisticienii străini, departe de fenomenul ciudat al fotbalului nostru, faptul că echipa lui Gigi Becali a primit interdicţie judecătorească de a mai purta numele Steaua nu a avut nici o importanţă. Ei privesc în continuare acest derby sub această denumire şi nu fac nici o distincţie nici măcar din 30 martie 2017, data când în mod oficial s-a trecut la numele FCSB. Aşa că statistica rămâne compactă din 1948 până în prezent şi probabil că aşa va continua.

Steaua – Dinamo a fost inclus în cele zece derbyuri europene şi desigur că argumente în acest sens sunt destule: tradiţie, impact, galerii, ingrediente pentru a primi denumirea de mare derby. Ce e drept, duelul bucureştean ocupă exact locul 10, dar trecând în revistă câte dispute de tradiţii există la nivel citadin în marile oraşe de pe continet este o poziţie mai mult decât onorantă.

Old Firm de Glasgow, cel mai vechi derby din Europa. Marile derbyuri ale Italiei

Marile confruntări care se află înaintea derby de Bucureşti şi chiar de România sunt celebrul Old Firm al scoţienilor, meciul dintre Celtic şi Rangers, ambele din Glasgow, Il Derby della Madonina, Inter – AC Milan, cel capitolin Lazio – AS Roma, bătălia urbei Beatleşilor, Derby of Merseyside, FC Liverpool – Everton, războiul Stambulului, Galatasaray – Fenerbahce, apoi celebrul Crvena Zvezda (Steaua Roşie) – Partizan la Belgrad,  derbyul Atenei Panathinaikos – Olympiakos şi al Lisabonei, Benfica – Sporting şi cel al Madridului, Real – Atletico.

În afara primelor zece poziţii mai există şi alte meciuri, unele cu tradiţie şi istorie îndelungată, precum derby de Catalonia, Espanyol – FC Barcelona, cel al Sofiei, ŢSKA – Levski, al Moscovei este Spartak – Dinamo sau al Ungariei, Ferencvaros – Ujpest, derbyul Piemontului, Juventus – Torino, al Cehiei Slavia – Sparta Praga, al Copenhagăi, Brondby – FC Copenhaga,cel al Londrei Chelsea – Arsenal, al Vienei Rapid – Austria, dar acestea nu au găsit loc în primele zece în special pentru faptul că în cazul Barcelonei sau al oraşului Torino au fost ani mulţi în care Espanyol sau Toro au jucat în eşalonul secund.

De ce El Clasico sau PSG – Marseille nu sunt derbyuri

Iar Bucureştiul s-a înscris multă vreme  într-o particularitate pe care o mai regăsim doar la Istanbul, Moscova, Londra, Budapesta şi Atena, adică în aceste oraşe au existat mai multe grupări de top care s-au ciocnit frecvent, însă în momentul de faţă situaţia Rapidului, abia revenită în eşalonul trei, ne scoate de pe această listă.

Cum cuvântul derby, de provenienţă engleză, înseamnă strict o dispută la nivelul concitadin şi nu între oraşe diferite de aceea în acest material nu îşi găsesc locul celebrul El Clasico al Spaniei Real Madrid – FC Barcelona, disputa franceză PSG – Olympique Marseille, cea din Belgia Anderlecht – Club Brugge, din Olanda Feyenoord – Ajax sau din Croaţia Hajduk Split – Dinamo Zagreb, toate meciuri de mare impact şi tradiţie, dar care nu corespund adevăratului termen de derby.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri