STEAUA. George Copos a devenit patronul Rapidului în 1993, iar sub domnia sa clubul a traversat cea mai glorioasă perioadă din istorie. „Alb-vişiniii” au strîns 10 trofee – două titluri, două Cupe şi alte patru Supercupe –, dar şi multe datorii. Motiv pentru care clubul din Grant se află acum în insolvenţă.
STEAUA. Criza financiară şi problemele cu justiţia l-au determinat pe Copos să se retragă oficial din Giuleşti anul trecut, dar tot mai mulţi fani încep deja să regrete gestul omului de afaceri închis la Penitenciarul Rahova. Mai ales că, dacă de-a lungul timpului la Rapid au evoluat o mulţime de jucători importanţi, acum doar Daniel Pancu mai ţine steagul sus şi mai aduce aminte de gruparea invincibilă din perioada lui Mircea Lucescu.
În prezent, gruparea giuleşteană nu dispune de bani pentru transferuri. Lucrurile stăteau cu totul altfel în trecut. Copos a cheltuit sume importante pe jucători de valoare, însă din cauza zgîrceniei proverbiale a şi ratat numeroşi fotbalişti care, ulterior, au ajuns în top.
STEAUA. Unul dintre aceştia este Alexandru Chipciu. Care a fost propus în Giuleşti cînd avea numai 16 ani, iar antrenorul echipei era Răzvan Lucescu. Fotbalistul născut la Brăila era legitimat la Sporting Piteşti şi era cel mai promiţător din generaţia sa. Chipciu nu a mai ajuns însă la Rapid. Motivul? Copos nu a fost de acord să plătească 30.000 de dolari, o sumă infimă dacă ţinem cont de valoarea sa. Alex a ajuns ulterior la FC Braşov, iar din 2012 evoluează pentru Steaua, care a plătit în schimbul lui 1,2 milioane de euro.
FANATIK a discutat cu Tănase Dima, antrenorul şi directorul şcolii de fotbal Sporting Piteşti. Acesta a confirmat faptul că Alexandru Chipciu a fost la un pas să îmbrace tricoul „alb-vişiniu” în urmă cu 9 ani: „Chipciu a fost unul dintre cei mai buni jucători pe care i-a produs Sporting Piteşti. Îmi aduc aminte că înainte să îl dăm la Braşov, pe vremea în care avea 16 ani, am fost în discuţii şi cu Rapid. Dar domnul Copos ne-a spus că nu merită să dea pe el 30.000 de dolari, că nu o fi şi jucătorul ăsta vreun Mutu. În condiţiile astea l-am direcţionat către Braşov, după ce au fost unele discuţii chiar şi cu Dinamo, dar nu s-a concretizat nimic nici cu acest club”.
După 9 ani de la „ratarea” Rapidului, Chipciu a ajuns să valoreze 4 milioane de euro, de 133 de ori mai mult decît n-a vrut Copos să dea pe el.
STEAUA. Chipciu nu-şi uită „rădăcinile”. Chiar dacă au trecut 8 ani de cînd a plecat de la Sporting Piteşti, mijlocaşul este, în continuare, foarte apropiat de şcoala care l-a lansat în fotbalul mare. Şi, în semn de recunoştinţă, o grupă de juniori l-a vizitat pe jucătorul Stelei anul trecut, cînd acesta se afla în spital după o operaţie suferită în urma unei fracturi de tibie.
„Chipciu este un fotbalist cu care ţinem şi acum legătura. Ne ajută cu tot ce poate. Ne-a dat echipament, mingi, tot cea a fost nevoie. Anul trecut, atunci cînd s-a operat, o grupă de juniori de la Sporting Piteşti l-a vizitat la spital. Noi credem că în cel mai scurt timp Alex va ajunge la un mare club din străinătate”, a spus Dima.
STEAUA. Culmea este că evoluţii excelente în tricoul lui FC Braşov au trezit din nou interesul Rapidului! În 2011. Preşedinte în Giuleşti era Dinu Gheorghe, iar antrenor Răzvan Lucescu.
Transferul nu s-a mai realizat, iar de vină se pare că a fost de data asta tehnicianul. „Chipciu e un jucător căruia trebuia să i se dea credit mai devreme, dar unele persoane au preferat să-l împrumute prin ligile inferioare”, a spus Ioan Neculaie, patronul lui FC Braşov, aluzie la Răzvan Lucescu, în al cărui mandat la gruparea de la poalele Tîmpei Chipciu a fost cedat la concitadina Forex.
Copos este recidivist în a rata fotbalişti care ulterior au ajuns în top. De-a lungul timpului, Mutu, Chivu, Ţucudean şi Răduţ puteau ajunge în Giuleşti pe sume minuscule, dar fostul patron al Rapidului a refuzat să scoată „caşul”.
În afară de aceştia, „alb-vişiniii” au mai ratat şi alţi 4 jucători interesanţi. „Cînd era Răzvan Lucescu antrenor, Rapid a fost foarte aproape să-i transfere pe Luchin, Scutaru, Latovlevici şi Torje. Din păcate pentru toate părţile, mutările nu s-au mai realizat”, a dezvăluit impresarul Cristea Opria.
Rapid a dat chix şi cînd a fost cazul să legitimeze fotbalişti din străinătate. Cele mai sonore nume ratate sînt Obi Mikel şi Seydou Doumbia, fotbalişti cotaţi acum la 35 de milioane de euro! Au fost refuzaţi de giuleşteni, dar au fost buni pentru Chelsea şi ŢSKA Moscova.
STEAUA. Transferat la Steaua în 2012, Chipciu îşi aduce aminte şi acum primele negocieri cu echipa din Ghencea şi explică cum Dinamo şi SC Vaslui au vrut să-l deturneze atunci: „Bineînţeles că îmi amintesc momentul transferului la Steaua. În ziua cînd s-au parafat actele, eu eram la Brăila, iar domnul Gigi Becali mă suna să vin cît mai rapid la Bucureşti, pentru că Dinamo şi Vaslui intraseră pe fir. Îmi dădusem cuvîntul, îmi doream să joc la Steaua, astfel că nu am ezitat nici o clipă. Ţin minte că am fost cu tata la Palat. Era foarte emoţionat şi nu a intrat cu mine să semnăm actele.”
STEAUA. Chiar dacă s-a declarat stelist de mic, cariera lui Chipciu a fost de-a lungul timpului legată de multe ori de Dinamo. În perioada în care se afla la FC Braşov, mijlocaşul Stelei a fost la un pas să semneze cu „cîinii”.
Era deţinut în coproprietate de Sporting Piteşti, echipă care fusese preluată de Nicolae Badea. „Sporting Piteşti, clubul care avea procente din transferul meu, fusese cumpărat de domnul Nicolae Badea, şef atunci la Dinamo. Am vorbit cu cei de la Braşov, mi-au zis de oferta lui Dinamo, dar nu s-au înţeles la bani. În anumite condiţii, aş fi acceptat acea ofertă. Nu mai conta faptul că sînt stelist, mă duceam la Dinamo dacă era singura ofertă şi cluburile se înţelegeau. Era vorba de cariera mea, iar Steaua nu se vedea la orizont în acea clipă”, dezvăluia Alex Chipciu, pentru FANATIK, într-un interviu din urmă cu un an.
500 Ron BONUS, 5 runde gratuite + 15 dupa prima depunere doar la cazinoul Unibet!