Fotbal international

Povestea incredibilă a Olimpiei, vulturul mascotă al adversarei FCSB

Steaua – Lazio se va juca în 16-imile din Europa League. Jucătorii antrenaţi de Nicolae Dică vor avea ocazia să vadă zborul maiestuos al vulturului Olimpia, mascota lazialilor.
22.12.2017 | 15:59

Toate emblemele lui Lazio, de-a lungul timpului, au avut un element comun, pe lângă culori, şi anume vulturul. Elementul a fost ales de unul dintre fondatorii clubului, Luigi Bigiarelli. Înaintea fiecărui meci de pe teren propriu, vulturul Olimpia face un tur al stadionului „Olimpico” spre încântarea fanilor laziali. VEZI IMIAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

Povestea a început aproape de startului sezonului 2010-11, când clubul din capitala Italiei a cumpărat un vultur american şi trei şoimi de la firma Iberian Eagle & Victory Srl. 7.500 de euro a fost suma tranzacţiei. Olimpia este femelă şi avea cinci ani atunci când Claudio Lotito a decis să facă această investiţie.

Steaua – Lazio, meci precedat de zborul vulturului

„Vulturul este foarte important pentru noi, face parte din istoria noastră. Este ceva ce îi poate mişca pe fani şi să-i facă să înţeleagă cine suntem, să înţeleagă care sunt valorile clubului nostru. În plus reprezintă, în cea mai bună măsură, spiritul nostru liber”, declara Claudio Lotito, preşedintele şi patronul celor de la Lazio.

22 septembrie 2010 a fost ziua în care Olimpia a făcut primul zbor oficial pe stadionul „Olimpico”. Lazio şi AC Milan au terminat la egalitate, scor 1-1, însă evenimentul serii fusese zborul vulturului. Cu toate astea, la primul meci oficial, a purtat un al nume: Dulcinea. Pe 1 octombrie 2010, în urma unui sondaj de opinie a fost ales numele de Olimpia.

Olimpia trăieşte în Formello şi are parte de o îngrijire aparte. Juan Bernabe este antrenorul vulturului, în timp ce fratele său, Jose Maria Bernabe, o însoţeşte pe Olimpia pe gazonul stadionului „Olimpico”. Pe lângă cei doi iberici, vulturul are parte de un medic veterinar care în permanenţă are grijă ca totul să fie în regulă. Zilnic, vulturul mănâncă pui, somon sau carne de iepure, iar îngrijitorii i-au amenajat câteva bazine uriaşe cu apă. Vulturii din această rasă trăiesc în medie până la 80 de ani, astfel că fanii celor de la Lazio se vor putea bucura de Olimpia până în 2085.

Bulgarii, vultur cadou după ce au eliminat Lazio

Vulturul de pe „Olimpico” este înrudit cu cel care zboară la toate meciurile de acasă ale celor de la Benfica. Portughezii au fost primii care au împământenit această tradiţie înaintea meciurilor. La fiecare meci de pe „Estadio da Luz”, vulturul Vitoria face un ocol al stadionului spre încântarea fanilor portughezi.

Ludogoreţ Razgrad este al treilea club din Europa care are acest obicei înaintea meciurilor. În sezonul 2013-14, campioana Bulgariei o elimina pe Lazio în 16-imile Europa League, iar clubul de la sud de Dunăre a primit drept cadou, din partea lazialilor, un vultur, care a devenit mascota formaţiei la care evoluează Cosmin Moţi şi Claudiu Keşeru. Fanii bulgari au avut de ales un nume dintre Fortuna, Gloria , Slava, Pobeda, Viara şi Nike, iar alegerea a fost Fortuna.

125.000 de euro costă întreţinerea anuală a vulturului Olimpia

Tags: