Steaua București este singura echipă departamentală din primele două ligi din România, însă această situație nu este unică în Europa de Est. Partizan Belgrad și Steaua Roșie, cele două forțe ale Serbiei, sunt de asemenea susținute cu bani publici direct de către stat.
Steaua are un buget anual de aproximativ un milion de euro, dintre care aproximativ jumătate este finanțat de către MApN, restul din sponsori și bilete. Această situație atipică nu este însă prezentă doar în România.
Cele mai importante cluburi din Serbia, Partizan Belgrad și Steaua Roșie, fosta câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni cu Miodrag Belodedici în teren, sunt de asemenea susținute cu bani de la bugetul central.
Partizan este „Steaua Serbiei”, în timp ce Steaua Roșie este un fel de „Dinamo al Serbiei”. Ambele cluburi au primit în 2023 un ajutor financiar de la guvern în valoare de 2,5 milioane de euro fiecare. Guvernul sârb a luat această decizie la cererea Federației Sârbe de Fotbal. Și asta în condiție în care federația a avut cel mai mare buget din istorie. În fiecare an, echipele din prima ligă din Serbia primesc de la FSF suma de 570.000 de euro.
Partizan Belgrad acumulase datorii și era în pericol iminent să nu mai primească licența pentru sezonul viitor, lucru care s-a întâmplat și în România cu mai multe echipe. 2023 a fost cel de-al doilea an consecutiv în care Partizan a primit finanțare direct de la guvern. Președintele Aleksander Vukcic a vorbit public despre acest ajutor financiar: „Statul a contribuit cu 3,2 milioane de euro la Partizan Belgrad ca să poată juca în Europa”.
Partizan e al doilea cel mai mare club din Serbia și are în palmares 27 titluri de campioană a Iugoslaviei și Serbiei, 16 cupe ale Iugoslaviei și Serbiei, iar în 1966 a jucat finala Cupei Campionilor Europeni, pierdută cu 1-2 în fața lui Real Madrid. A fost primul club din Europa de Est care a jucat o finală europeană.
Cum își acoperă însă Partizan Belgrad bugetul pentru un întreg sezon? Pe 28 iunie 2024, Partizan a publicat un raport financiar în care sunt stipulate veniturile și cheltuielile din ultimul sezon, notează Nova.rs. Partizan a generat venituri în valoare de 20,6 milioane de euro, iar cheltuielile au fost 18 milioane de euro. Veniturile au fost obținute de la sponsori, vânzări de bilete. 2,84 milioane de euro au venit însă și de la guvern și bugetul local.
Partizan Belgrad nu a reușit însă un parcus bun în cupele europene. A fost eliminată la scor din Liga Campionilor de Dinamo Kiev. A ratat Europa League și a ieșit din play-off-ul Conference League.
Steaua Roșie Belgrad a primit de asemenea un ajutor de 2,5 milioane de euro de la guvernul sârb. De altfel, cea mai titrată echipă din Serbia este susținută chiar de președintele Serbiei, Aleksander Vucic, un mare fan al sportului în general.
De altfel guvernul a donat către Federația Sârbă de Fotbal aproximativ 12 milioane de euro în doar un an și ceva. Același lucru s-a întâmplat și la Federația Sârbă de Baschet, care a primit o tranșă în valoare de 1,5 milioane de euro.
Suma totală venită de la rezerva de stat este însă mult mai mare și se ridică la 8,5 milioane de euro. În ultimii 7 ani, echipa de baschet a lui Partizan a primit nu mai puțin de 27 de milioane de euro de la guvernul sârb.
Steaua Roșie Belgrad a reușit să se califice în grupa de Champions League și va aduce Barcelona la Belgrad. Campioana Serbiei se va mai duela cu Inter, Stuttgart, AC Milan, PSV, AS Monaco și Young Boys Berna. Steaua Roșie are 35 de titluri de campioană a Iugoslaviei și Serbiei, 28 de Cupe ale Iugoslaviei și Serbiei, o Cupă a Campionilor Europeni și Cupa Intercontinentală.
Investițiile guvernului la cele două mari cluburi de tradiție din Serbia sunt însă mult mai mari de atât. Sinisa Mali, ministrul de Finanțe al Serbiei, a dezvăluit că Partizan Belgrad și Steaua Roșie au primit de la guvern doar între 2012 și 2022 suma de 130 de milioane de euro!
Dacă ne referim strict la fotbal, cifrele sunt de asemenea importante: „Steaua Roșie a primit 17,6 milioane de euro de la stat, inclusiv contractul de sponsorizare cu rușii de la Gazprom, care deține NIS, și care ajunge la 63,4 milioane de euro.
Pe de altă parte, Partizan Belgrad a primit 14 milioane de euro de la stat deoarece nu au un sponsor de rangul companiei petroliere rusești”.
Atât Partizan Belgrad cât și Steaua Roșie au fost ajutate de stat permanent, în condițiile în care cele două cluburi au acumulat datorii în taxe și impozite de zeci de milioane de euro. Guvernul a acceptat însă întârzierea acestor plăți. Doar în ultimul an, Steaua Roșie a achitat taxe către stat în valoare de 13 milioane de euro.