Steaua, Pandurii şi 1-16 cu Europa

Au fost vremuri cînd Liga lu' Mitică şi cupele europene nu erau două planete diferite. Sportul practicat pe cele două tărîmuri nu erau total diferite. De-a lungul timpului, echipe precum...
07.10.2013 | 14:14
Steaua Pandurii si 116 cu Europa
ADVERTISEMENT

Au fost vremuri cînd Liga lu’ Mitică şi cupele europene nu erau două planete diferite. Sportul practicat pe cele două tărîmuri nu erau total diferite. De-a lungul timpului, echipe precum Steaua, Dinamo, U Craiova, Rapid, UTA, Poli Timişoara, Sportul Studenţesc, FC Argeş, CFR Cluj sau meteorica Unirea Urziceni au demonstrat că fotbalul din Europa şi cel din România nu sînt deloc incompatibile. Aşa s-au născut rezultate mari, prestaţii memorabile şi surprize spectaculoase.

Lucrurile au luat-o razna în această toamnă. România a reuşit să ducă două echipe în grupele cupelor europene, ceea ce nu e puţin lucru, dat fiind că şi celelalte două au ajuns pînă în play-off. Dar grupele par a fi o povară prea mare atît pentru Steaua, cît şi pentru Pandurii.

ADVERTISEMENT

Probabil că Steaua, ca şi anul trecut, ar fi făcut faţă în Europa League, ceea ce nu e cazul în Champions League. Calificarea în primăvară, de pe una din primele două poziţii, pare acum o utopie. Şi au trecut doar două etape…
Visele de mărire au fost retezate brutal de două execuţii crude: 0-3 cu Schalke, 0-4 cu Chelsea. Acestui 0-7 total i se adaugă un alt 0-7, tras la indigo, în competiţia juniorilor Champions League. Chiar şi cu întăririle masive primite de la Academia lui Hagi, Steaua U19 a încasat cît nu poate duce. Situaţia e catastrofală, dat fiind că nu mai poate fi invocat argumentul “ăia sînt selecţionate multinaţionale, cu jucători aduşi cu zeci de milioane de euro”. Schalke U19 se bazează masiv pe nemţi (12 din 14 la 3-0 cu Steaua U19, plus un bosniac şi un suedez), iar Chelsea, pe englezi (10 din 13 la 4-0 cu Steaua U19, plus un scoţian, un suedez şi un olandez), iar scorurile la care ne-au bătut arată că şi viitorul echiei noastre naţionale este sumbru.

Aşadar, per total, Steaua – Europa 0-14. Patru înfrîngeri din tot atîtea posivile, zero goluri marcate şi 14 primite! Este un bilanţ – intermediar, e adevărat – care dăunează grav blazonului unui club de prestigiul european al Stelei. Blazon pentru care au trudit, cu rezulate istorice, Emeric Ienei, Anghel Iordanescu, Tudorel Stoica etc. Sunt nume de care actualii jupîni din Ghencea fie nu-şi mai aduc aminte, fie le pomenesc cu înjurătura între dinţi.
În contextul acestui 0-14 global al Stelei, punctuleţul adus din Portugalia de Pandurii e un adevărat balsam. Cum-necum, gorjenii de strînsură au şters cifra zero din dreptul României în două statistici europene: goluri marcate şi puncte adunate. Nici golaverajul total al pandurilor, după două etape, nu e apocaliptic (precum cel al Stelei): 1-2. Semn că echipa lui Pustai e acolo, se bate, nu a apăsat pe “Game Over”, nu cîntă, resemnată, aria umilinţei.

ADVERTISEMENT

Pandurii au jucat confuz la Guimaraes, cu o linie de mijloc abulică, dar, graţie unei apărări exacte, au făcut 1-1 cu Pacos Ferreira. Iar adversarul nu e fitecine: locul 3 în Portugalia, ediţia 2012-2013, depăşit fiind doar de tandemul istoric Porto-Benfica. În fond, o echipă venită din play-off-ul Ligii Campionilor.
Depresia ne loveşte abia cînd confruntăm dublul bilanţ European la seniori, 0-7 Steaua şi 1-2 Pandurii, cu situaţia din competiţiile interne. Ambele echipe au cîştigat cu 4-0 în Cupa României, semn că între o trupă care gîfîie în Europa (Pandurii) şi una de tradiţie, aflată acum în Liga a 2-a (e vorba de Farul Constanţa), se cască o prăpastie abisală. Prăpastia e şi mai evidentă în privinţa Stelei. Eşti ciuca bătăilor în Liga Campionilor, dar te distrezi în Liga lu’ Mitică! Treci de la 0-0-2 la 7-1-0 (victorii-egaluri-înfrîngeri) şi de la 0-7 la 20-5 (golaveraj) cu uşurinţa cu care, neştiind să mănînci caviar, o dai pe mititeu cu muştar.

Nu e vina Stelei că defilează în campionat. E vina unui sistem de cumetrie (fotbal-politică-administraţie) care a trimis Craiova în purgatoriu, Rapidul în “B” şi Timişoara adevărată prin Liga a 5-a, care a îngropat Aradul şi Constanţa şi a desfiinţat Sportul Studenţesc. În acest context a fost posibil ca echipa întîiului miliardar al ţării, Astra Giurgiu, devenită rivala la titlu a Stelei, să fie spulberată de noua promoţie de şoimi ai patriei, crescută la Chiajna de Ionuţ Chirilă.

ADVERTISEMENT

Cu aşa adversari, Steaua e Chelsea a campionatului. Doar Pandurilor le va fi mai greu, dat fiind că au un lot mai firav şi că joacă în deplasare toate cele zece meciuri de Liga Europa (cinci la Cluj, cîte unul la Tel Aviv, Braga, Guimaraes, Florenţa si Dniepropetrovsk). Nu e uşor să te deplasezi la Craiova (cu autocarul strecurîndu-se printre cîrdurile de gîşte de pe non-autostrada Tîrgu Jiu – Craiova) ori de cîte ori vrei să urci în avion, atît pentru meciurile de “acasă” (pe Cluj Arena), cît şi pentru cele din deplasare. Aventura europeană şi apartenenţa la o ţară pseudo-europeană, plus niscaiva mişculaţii politice, i-ar putea veni de hac frumoasei echipe născute din ambiţia unui ortac convertit la fotbal: Marin Condescu.

Acestea fiind zise, să ne pregătim pentru un nou titlu naţional cîştigat de Steaua cu un avans de 15 puncte, în speranţa că va reuşi să marcheze, totuşi, un gol şi în Liga Campionilor…

ADVERTISEMENT