News

„Sandu MINTE! MASCARADA CONTINUĂ la naţională!”

Cristi Săpunaru, fundaşul dreapta român de la formaţia spaniolă Elche, a vorbit pentru prima dată după mult timp şi n-a menajat pe nimeni. Într-un interviu exclusiv acordat pentru FANATIK,...
21.12.2013 | 11:14
Sandu MINTE MASCARADA CONTINUA la nationala

Cristi Săpunaru, fundaşul dreapta român de la formaţia spaniolă Elche, a vorbit pentru prima dată după mult timp şi n-a menajat pe nimeni. Într-un interviu exclusiv acordat pentru FANATIK, “Săpun” a dat de pămînt cu Mircea Sandu, i-a criticat pe noii patroni ai clubului Rapid şi a şocat suflarea vişinie spunînd că nu l-ar deranja dacă gruparea lui de suflet ar da faliment şi ar ajunge în liga a 5-a, dar se va reconstrui pe baze sănătoase. 


Hola, Cristi, cum este viaţa la Elche?

– Sînt liniştit, stau împreună cu familia, totul este excelent. Sînt respectat, iar acest lucru contează enorm pentru mine. Mă felicit că am ales să rămîn în Primera Division, unul dintre cele mai puternice campionate din lume.

„Sărbătorile le petrec în Spania, soţiei îi este frică să zboare cu avionul”

Ce faci în timpul liber, atunci cînd nu eşti la antrenamente?
– Stau cu soţia şi fetiţa mea. Ieşim prin oraş, mîncăm la un restaurant, ne simţim bine. Aici este mai lejer ca în România, fanii nu sar pe tine. Vremea este frumoasă, în perioada asta sînt cam 17-18 grade, nu ca în ţară unde am înţeles că este un frig cumplit.

Sărbătorile le vei petrece în Spania?
– Da, pentru că soţiei mele îi este frică să zboare cu avionul şi nu avem timp să ajungem pînă în România şi să revenim în Spania în timp util. Doamne fereşte, poate mai rămînem şi înzăpeziţi prin ţară… (n.r. – rîde). Vom rămîne la Elche şi mă voi bucura, alături de familie, de Sărbătorile de iarnă.

www.fanatik.ro

„Cu Torje şi Marica m-am văzut doar înaintea partidelor”

Care sînt obiectivele clubului?
– În acest sezon, dorim să ne salvăm de la retrogradare. Apoi, în anii următori, să atacăm cupele europene. Este un proiect foarte frumos aici, fanii sînt dornici de performanţă, mai ales că echipa nu a mai fost de 25 de ani în Primera Division. S-a format un grup unit, dornic de performanţă şi sînt convins că vom reuşi.

Cu Marica, Torje, ţii legătura?
– Am vorbit cu ei la telefon, însă nu am avut cum să ne întîlnim, să socializăm. Ne-am văzut doar înaintea partidelor din Primera. Iar cînd eram şi eu liber, ei erau convocaţi la echipa naţională.

„Copos, zgîrcit cum era, a făcut performanţă”

Cum vezi situaţia de la Rapid?
– Situaţia nu este roză deloc. Rapid are nevoie de cineva cu bani, care să readucă gruparea acolo unde îi este locul. Nu se poate trăi de pe o zi pe alta cum este acum. Această situaţie nu avantajează pe nimeni, nici pe jucători, nici pe suporteri, nici pe patroni. Trebuie făcut ceva pentru că este inadmisibil ca un club ca Rapid să se zbată în anonimat. Trebuie să revenim în Liga 1 în cel mai scurt timp.

Pe Cristescu şi Zamfir îi cunoşti personal?
– Îl ştiu pe Cristescu ca suporter, dar nu am relaţii de prietenie cu el. El şi cu Zamfir vor să salveze Rapidul, dar cu bani puţini nu se poate face treabă. A fost Copos, care, de bine de rău, zgîrcit cum era, cu arici la buzunar, a ţinut Rapidul sus în clasament, exista o oarecare linişte financiară. A luat cupe, supercupe, campionate… Trebuie urgent să vină cineva care are bani, asta este clar! Nu poţi să ţii jucători de 19 ani cu salariile neplătite. Au şi ei familii, au nevoie să iasă în oraş, să mai facă un cadou de Sărbători.

„Dacă e faliment, nu e nici o problemă. O luăm din liga a 5-a”

Cum se poate ieşi din starea actuală?
– Trebuie aduşi numai rapidişti în club. Care să se dăruiască, care să lucreze cu sufletul, nu numai pentru bani. Din păcate, aici a greşit Copos. S-a înconjurat de oameni care au avut interese financiare şi care au adus clubul în situaţia de acum. Ei sînt vinovaţi, iar noi plîngem că echipa noastră iubită nu mai este în Liga 1.

Sincer, îţi este teamă de falimentul Rapidului?
– Eu sînt mai nebun, dar, sincer, îmi este teamă de o mascaradă. Să ni se spună clar: ori e faliment, ori nu este! Dacă va fi faliment, nu este nici o problemă. O luăm de la zero pentru că noi, suporterii, vom rămîne alături de echipă indiferent că jucăm în liga 5, 11 sau 20. Noi vom rămîne la fel, o retrogradare în liga a 5-a nu ne va schimba. Dar să nu ne ia nimeni de proşti, să nu ne ia nimeni în derîdere pentru că nu este de glumă cu suporterii Rapidului.

„Dacă aveam bani, luam echipa, dar nu-mi permit”

La ce te referi?
– Nu sîntem proştii ţării, să nu ne ducă nimeni cu vorba. Să ni se spună clar dacă sîntem sau nu în faliment. Eu, dacă aveam bani, luam Rapidul. Dar nu-mi permit, trebuie să vină cineva cu bani mulţi. Eu, sincer, îmi doresc să o luăm de la zero pentru că miile de suporteri vor fi alături de echipă indiferent de liga în care jucăm. A văzut toată lumea că în liga a 2-a am avut opt, nouă mii de spectatori la fiecare partidă, va fi la fel şi dacă ajungem în liga a 20-a! Noi nu am fost obişnuiţi cu campionate, cupe şi alte trofee. Noi am susţinut Rapidul indiferent de situaţie, chiar dacă a avut sau nu performanţe.

Mulţi oameni din fotbal susţin că un campionat nu are farmec fără Rapid.
– Fotbalul românesc plînge după Rapid. La fel şi Steaua şi Dinamo, sînt sigur. Altfel era cînd veneau pe Giuleşti şi tremura carnea pe ei, altfel este acum cînd se duc în deplasări şi evoluează cu o mie de suporteri în tribune. Sînt convins că le este dor de meciurile cu Rapid. România plînge după Rapid! Tuturor le pare rău de situaţia în care a ajuns Rapidul, sînt sigur.

„Pe Ioniţă îl vedeam în altă parte decît la Astra”

Crezi că George Copos este în spatele lui Cristescu şi Zamfir?
– Nu ştiu, chiar nu ştiu ce să zic… Dar, mie mi se pare ciudat un lucru. Au fost nenumăraţi oameni de afaceri care au vrut să cumpere Rapidul de la Copos. S-a negociat trei luni, iar cînd actele trebuiau semnate, totul pica. Acum, după două săptămîni de negocieri, clubul s-a vîndut către Cristescu şi Zamfir. Aşa, scurt, fără negocieri dure, imediat. Acest lucru mi se pare cam ciudat. Totuşi, e greu de crezut că domnul Copos este în spatele celor doi… Nu pot spune decît că mă doare sufletul de ce se întîmplă acum la Rapid.

Ioniţă a fost vîndut la Astra. Asta este soluţia ieşirii din criză? Vînzarea jucătorilor de perspectivă?
– Îl cunosc bine pe Ioniţă, este un rapidist pur-sînge, dar eu îl vedeam în altă parte decît la Astra. Oricum, pentru el este un pas înainte oriunde s-ar duce. Are nevoie de bani, faimă, glorie. Îi doresc mult succes. Dar clubul are nevoie de bani, situaţia e delicată… Ce poţi să faci? Vinzi ce ai mai bun, deşi nu asta este soluţia.

Mesaj pentru Cristescu şi Zamfir: „Să se uite în ochii suporterilor. Să-i vadă cum suferă!”

Cînd revii la Rapid?
– Mai am doi ani şi jumătate cu Elche. Voi veni la Rapid cînd va veni momentul. Ca jucător sau ca suporter în tribună. Nu pot spune o dată exactă, nu ştiu ce voi face mîine, dar peste doi ani şi jumătate…

Mai ţii legătura cu vreun jucător din Giuleşti?
– Mai vorbesc cu Drăghia, cu mai mulţi. Săracii… Se plîng că nu au bani, că le este greu… Sper, totuşi, că soarele va răsări şi pe strada lor. Sînt fotbalişti buni, rapidişti, merită enorm.

Ce mesaj ai pentru Cristescu şi Zamfir?
– Ca rapidist aş putea spune multe acum, dar prefer să mă opresc. Le spun doar atît: să se uite în ochii suporterilor, să-i vadă cum suferă după echipa lor, cît de trişti şi dezamăgiţi sînt. Actualii conducători trebuie să înţeleagă că nu se mai poate trăi aşa. Am prieteni care suferă mai mult din cauza Rapidului decît atunci cînd li se îmbolnăveşte copilul acasă. Mulţi chiar nu înţeleg ce înseamnă această echipă pentru noi, suporterii.

„Nu m-am retras de la naţională, iar mascarada continuă acolo”

Nu pot să nu te întreb de echipa naţională. Mircea Sandu te-a acuzat că ai refuzat o convocare pentru a pleca în vacanţă. Care este adevărul?
– Atît am de spus: mascarada continuă la echipa naţională. Dacă Sandu a spus că eu am refuzat naţionala pentru că aveam bilete cumpărate pentru vacanţă, atunci este cea mai mare minciună. Este incredibil! Nu-mi vine să cred că oamenii din Federaţie încă mai susţin asta.

Pînă la urmă, te-ai retras sau nu de la echipa naţională?
– Eu nu m-am retras de la echipa naţională. Nu am refuzat niciodată o convocare. Cînd a fost turneul din SUA nu am putut merge din cauza unor probleme familiale de care nu vreau să-mi amintesc. Este fals că m-am retras. Am trimis o scrisoare în care am spus că nu voi mai onora convocările atît timp cît acolo este acel selecţioner (n.r. – Victor Piţurcă). Atît şi nimic mai mult. Ce atîtea discuţii, atîtea acuze la adresa mea? Însă, mi se pare ciudat un lucru.

„De ce nu mi-au publicat scrisoarea? Ci doar cele trimise de Chivu şi Rădoi… De ce?”

Care?
– Scrisoarea mea nu a apărut în presă, nu a fost făcută publică de Federaţie. în schimb, cele trimise de Chivu şi Rădoi, da. De ce? De ce nu s-a dorit să se afle adevărul? În schimb, a fost mai simplu să se arunce cu noroi în mine, să fiu acuzat de nenumărate lucruri. Dar nu trebuie să plîngă nimeni după mine. Nu sînt nici Hagi, nici Maradona. Să fie cu toţii sănătoşi, dar le transmit să mă lase în pace, să-şi vadă de treaba lor. Am şi eu un orgoliu, o mîndrie, nu accept să se spună neadevăruri despre mine.

9

selecţii are Cristi la prima reprezentativă. Ultima partidă în care a evoluat sub „tricolor” a avut loc pe 3 iunie 2011, România-Bosnia 3-0 pe Giuleşti

„Aş fi venit pentru români, nu pentru Piţurcă”

Mutu a declarat că altul era rezultatul cu Grecia dacă printre cei selecţionaţi te-ai fi aflat şi tu, Radu Ştefan…
– Aş fi venit să joc cu Grecia. Dacă selecţionerul ar fi discutat cu mine, aş fi venit pentru echipa naţională şi pentru români, nu pentru Piţurcă. Dar nu ăsta este motivul pentru care nu am ajuns la Campionatul Mondial. Nu am fost eliminaţi pentru că nu au fost acolo Săpunaru, Mutu, Radu Ştefan…

Să presupunem că Piţurcă va fi îndepărat. Ai răspunde pozitiv unei eventuale convocări?
– Eu trebuie să joc constant la Elche, să o fac bine, iar dacă voi fi convocat voi răspunde cu cea mai mare plăcere. Dar trebuie să înţeleagă toţi că nu sînt bătaia de joc a nimănui! Eu nu vin la echipa naţională pentru diurnă sau eventualele premii pentru calificare, asta să fie clar! La echipa naţională eu am venit întotdeauna cu inima, aşa o voi face şi în viitor dacă voi fi convocat.

„Echipa naţională nu se refuză! Sînt optimist că ne putem califica la următorul campionat european, cu sau fără Săpunaru în echipă” (Cristi Săpunaru)

 

„Sînt membru al galeriei Rapidului, puţină lume cunoaşte faptul că mergeam în fiecare deplasare în copilărie. Eram junior la Progresul, dar gîndul îmi era la Giuleşti, abia aşteptam să vin la meciuri şi să susţin echipa” (Cristi Săpunaru)

 

 

Tags: