Fotbaliştii străini sunt la modă în Liga 1 Betano. Ultimul deceniu a fost unul în care prima ligă din România a fost luată cu asalt de jucători care sperau să rupă gura târgului la formaţiile care se luptau pentru calificarea în cupele europene. FANATIK.RO îţi propune un periplu prin istoria jucătorilor străini care au evoluat la Steaua.
Dacă Dinamo sau Rapid erau deja obişnuite cu prezenţele jucătorilor străini în lot, Steaua a făcut pasul abia în sezonul 1998-99, când în Ghencea poposeau Albert Duro şi Elton Ceno, doi fotbalişti albanezi, la modă în fotbalul românesc al anilor ’90. Primul a bifat trei sezoane alături de stelişti, timp în care a jucat 27 de meciuri şi a caştigat titlul în sezonul 2000-01. Nu la fel de norocos a fost Ceno, care a bifat doar cinci meciuri în tricoul roş-albastru, întorcându-se repede în Albania.
Klemi Saban este singurul jucător israelian din istoria Stelei. Fundaşul a fost adus la începutul sezonului 2006-07 şi a jucat 11 meciuri. Intrat în vizorul lui Gigi Becali, fotbalistul a plecat după un an. „Ce să mai facă Saban la Steaua? Să taie frunze la câini? Dacă aveam câini, rămânea să taie frunze”.
Rafal Grzelak nu-şi va aduce aminte cu plăcere de perioada petrecută la Steaua. Mijlocaşul polonez a bifat 12 meciuri pentru echipa din Ghencea, reuşind să marcheze un gol împotriva lui Ujpest. Cu toate astea, Gigi Becali l-a pus pe liber, nu înainte să-l critice. „Îi luăm numărul 10 lui Grzelak! Ăla merită numărul 10? Nu mai transfer în viaţa mea jucători cu chelie”. În prezent, Grzelak joacă la Chojniczanka Chojnice, în liga a doua din Polonia.
Ifeanyi Emeghara a fost unul dintre cei mai scumpi jucători străini din istoria steliştilor, Gigi Becali plătind 1,2 milioane de euro pentru a-l aduce de la Politehnica Timişoara. Desele probleme cu accidentările au făcut ca nigerianul să bifeze 42 de meciuri la Steaua. În 2012, la 28 de ani, Emeghara s-a retras de la Gabala şi s-a întors în ţara natală, unde lucrează ca director sportiv la o academie de fotbal.
De-a lungul timpului, 13 fotbalişti brazilieni au evoluat pentru Steaua. În prezent, în lotul lui Nicolae Dică se mai regăseşte doar unul, Junior Morais, în timp ce William De Amorim este împrumutat la Kayserispor. Andrey şi Elton au fost primii jucători din Brazilia care au ajuns în Ghencea. Ambii au intrat în gură lui Gigi Becali din cauza prestaţiilor modeste.
Andrey a ajuns cu surle şi trâmbiţe în Ghencea, însă portarul s-a accidentat la primul antrenament efectuat alături de echipa pregătită de Cosmin Olăroiu. „Ce vrea? Să-l ţin la echipă chiar dacă n-are valoare? Nu se poate! Nu mai vreau astfel de jucători”, avea să declare Gigi Becali după cele şase meciuri în care a apărat poarta Stelei. Ajuns la 34 de ani, Andrey joacă la Macae, în ţara natală, după ce a trecut pe la Cruzeiro, ABC sau Meshki Pooshan (Iran).
Elton a avut la rândul său viaţă scurtă la Steaua. Micuţul mijlocaş brazilian a marcat un singur gol, împotriva lui FC Argeş, în cele opt meciuri jucate pentru stelişti. „Nu vreau circ pe stadion! L-am dat acolo pentru că nu aveam ce face cu el! Ce jucător e Elton?!”, a fost caracterizarea lui Gigi Becali în momentul în care l-a vândut la Al Nassr. După un scurt periplu în ţara natală, Elton şi-a continuat cariera în ţările arabe, iar în prezent joacă pentru Al-Qadsiah, echipă din prima ligă a Arabiei Saudite.
Arthuro Bernhardt, Fernando Boldrin, Eder Bonfim, Gabriel Machado, Maicon, Adi Rocha, Guilherme, Leandro Tatu şi Ricardo sunt ceilalţi brazilieni care au trecut prin Ghencea. Din nefericire, din această listă, Maicon ne-a părăsit pe 8 februarie 2014, când a murit într-un accident auto în Ucraina.
Patru jucători columbieni s-au intersectat la Steaua pentru aproape doi ani. Robinson Zapata a fost primul care a ajuns în Ghencea. Portarul a fost transferat de Gică Hagi, la sugestia lui Farid Mondragon, de la Cucuta Deportivo, în vara anului 2007, în schimbul a 500.000 de euro. Paradele incredibile au fost combinate cu greşeli impardonabile, cea mai cunoscută fiind dintr-un derby cu Dinamo. Ajuns la 39 de ani, columbianul se află încă în lotul lui Santa Fe.
După Zapata, la Steaua au ajuns Dayro Moreno, Pepe Moreno şi Juan Carlos Toja. Primul a fost preferatul lui Gigi Becali, chiar dacă a fost şi ţinta criticilor. Adus de la Once Caldas, în schimbul a două milioane de euro, era caracterizat astfel de patronul Stelei: „briliantul echipei, un jucător care poate ajunge să valoreze peste 20 de milioane de euro”. Din vara anului 2017 joacă la Atletico Nacional.
Juan Carlos Toja a fost rebelul din lotul Stelei în perioada 2008-2010. Mijlocaşul ofensiv a avut o viaţă extrasportivă tumultoasă. După plecarea acestuia de la formaţia din Ghencea, Gigi Becali a susţinut, mai mult voalat, că jucătorul ar fi avut o apetenţă către consumul de droguri. „El era superfotbalist, dar îi plăceau pastele făinoase, mai mult făina din ele”. Chiar dacă are 32 de ani, Toja nu a mai prins vreun contract din 2013, când a plecat de la New England Revolution.
Carlos, un personaj exuberant, a marcat istoria Stelei în perioada 2005-2007. La fel ca şi Zapata, portarul angolez a alternat paradele cu gafele incredibile. Cu el în poartă, Steaua a bifat cea mai bună performanţă europeană de după Revoluţie, semifinalele Cupei UEFA. Spre finalul perioadei petrecute în Ghencea, Carlos a intrat în vizorul lui Gigi Becali. „Carlos? Să mă lase în pace! Nu îi mai dau nici un ban! Dacă mă supăr, îi arăt imediat imagini de cînd era băut prin baruri! Să se ducă la el acasă cît mai repede pentru că la Steaua nu mai are loc”. La 38 de ani, portarul continuă să joace şi apără poarta celor de la Vilafranquense, echipă din ligile inferioare din Portugalia.
Înainte de Carlos, poarta Stelei a fost apărată de Vasili Hamutovski. Venit de la Metalist Harkov în 2003, portarul a bifat 50 de meciuri în cei doi ani petrecuţi în Ghencea. Bielorusul a plecat de la Steaua după ce s-ar fi luat la bătaie cu Adrian Neaga într-un cantonament al echipei. Portarul a revenit în ţară, la Petrolul Ploieşti, în sezonul 2012-13 şi s-a retras din fotbal în 2016, la 37 de ani. În prezent, Hamutovski este în staff-ul lui Bate Borisov.
Cyril Thereau a fost unul dintre cei mai apreciaţi jucători străini din istoria Stelei. Atacantul francez a jucat un singur sezon pentru formaţia din Ghencea, în stagiunea 2006-07. Cu zece goluri în 17 meciuri, Thereau a plecat în vara anului 2007 la Anderlecht. Chiar dacă nu s-a impus la formaţia belgiană, după încă doi ani la Charleroi, atacantul a ajuns în Serie A, unde a evoluat pentru Chievo Verona şi Udinese. În august 2017, francezul a fost transferat de Fiorentina, unde a marcat cinci goluri în 20 de meciuri.
Ricardo Pedriel a ajuns la Steaua la 21 de ani, în 2008. Atacantul bolivian a primit puţine şanse, chiar dacă la echipa a doua a reuşit să impresioneze. „Mi-a fost greu să mă adaptez în Europa, mai ales ţinînd cont că am ajuns din Bolivia direct la Steaua, un club mare, cu obiective măreţe. A trebuit să trec peste momente foarte dificile pentru a rămîne acolo”, a declarat Pedriel pentru presa din ţara natală. După un periplu prin Turcia, atacantul, ajuns la 31 de ani, joacă pentru Wilstermann, echipă din prima ligă a Boliviei.
Krum Bibişkov era aşteptat să impresioneze când a ajuns la Steaua în 2009, însă atacantul bulgar a fost o mare dezamăgire. Cu cinci prezenţe, în toate competiţiile, pentru formaţia din Ghencea, fotbalistul va rămâne în memoria fanilor pentru penalty-ul ratat în meciul cu Gloria Bistriţa, la loviturile de departajare, din Cupa României. Ajuns la 35 de ani, bulgarul joacă în Canada, la Scarborough.
Stanislav Angelov a avut o soartă asemănătoare cu cea a lui Bibişkov. Fundaşul bulgar a venit la Steaua în vara anului 2010 şi a bifat, în total, 11 meciuri, dintre care opt au fost în cupele europene. În 2014 s-a retras din fotbal de la Levski Sofia, după ce a jucat şi 39 de meciuri pentru echipa naţională a Bulgariei.
Habib Habibou a evoluat doar un retur la Steaua, în sezonul 2007-08, timp în care a jucat opt meciuri şi a marcat un gol. Fiind împrumutat de Charleroi, atacantul s-a întors la echipă şi a mai jucat pentru Zulte Waregem, Leeds United, Gent, Rennes sau Lens. În prezent evoluează pentru Qatar SC.
Abel Moreno a bifat doar două meciuri pentru Steaua în sezonul 2008-09. După ce a plecat de la echipă, atacantul spaniol a declarat că nu a jucat mai mult din cauza lui Gigi Becali. „Nu am apucat să joc pentru că nu-i plăceam patronului. Am avut foarte puţine şanse să demonstrez ce pot”. În prezent, la 36 de ani, Moreno joacă la UCAM Murcia, în liga a treia din Spania.
Miguel Tininho este fotbalistul străin care a bifat cele mai puţine minute în tricoul Stelei. Patru minute a jucat portughezul, în meciul cu Saint Patrick’s Athletic, din Europa League. Fundaşul stânga a regretat venirea la Steaua şi a declarat la plecare că a făcut greşeala vieţii când a venit în România. În 2016 s-a retras de la Pinhalnovense.