Fotbal intern

Azi începe SHOW-ul: primul sezon cu play-off! Cine opreşte STEAUA?

În acest week-end debutează ediţia cu numărul 98 a Ligii 1, cu Steaua, campioana ultimelor 3 sezoane în postura de mare favorită. Este pentru prima oară cînd se joacă în România în sistem...
10.07.2015 | 15:04
Azi incepe SHOWul primul sezon cu playoff Cine opreste STEAUA
ADVERTISEMENT

În acest week-end debutează ediţia cu numărul 98 a Ligii 1, cu Steaua, campioana ultimelor 3 sezoane în postura de mare favorită. Este pentru prima oară cînd se joacă în România în sistem play-off şi play-out

Regalul fotbalistic din România va debuta vineri, 10 iulie, iar aşteptările, în ciuda problemelor financiare pe care le întîmpină echipele din primul eşalon, sînt mari. În primul rînd datorită schimbării modului în care va fi desemnată campioana, actuala ediţie fiind prima în istoria României care se va disputa în sistem play-off şi play-out. FANATIK propune microbiştilor o analiză completă a echipelor care, măcar teoretic, se vor lupta să îşi adjudece un nou titlu de campioană, cum e cazul Stelei şi al lui Dinamo, sau să se încoroneze în premieră cu acest titlu, aşa cum speră oficialii celor de la ASA Tîrgu Mureş, Astra Giurgiu şi CS U Craiova.

ADVERTISEMENT

STEAUA

AVANTAJE

Campioana en-titre rămîne, şi în acest an, favorită să triumfe în faţa adversarilor. În ciuda faptului că se confruntă cu probleme majore de imagine, iar banca tehnică este controlată de Mirel Rădoi, un antrenor cu o experienţă inexistentă pe acest segment, transferurile făcute precum şi capacitatea Stelei de a avea parte de performanţă fără ca antrenorul să fie renumit fac din echipa finanţată de Gigi Becali să nu aibă emoţii, cel puţin pe hîrtie, în faţa contracandidatelor. Lotul de jucători aflat sub comanda lui Rădoi reprezintă un argument important pentru poziţia de favorită a Stelei. În plus, plecarea căpitanului Cristi Tănase, aflat în scădere de formă şi plafonat în tricoul roş-albastru, face loc unui nou jucător, dornic de performanţă cu actuala campioană.

DEZAVANTAJE

Singurul compartiment neacoperit în perioada de transferuri din această vară este, cel puţin momentan, cel al portarilor. Iar acest aspect poate să dăuneze Stelei, în ciuda valorii lui Valentin Cojocaru, speranţa din poarta campioanei. Un alt impediment important poate fi regăsit în momentele decisive ale partidelor tensionate, lipsa de experienţă a lui Mirel Rădoi neajutînd Steaua. Tînărul tehnician trebuie să ştie să gestioneze şi relaţiile între jucătorii cu personalitate excesivă, Gabi Tamaş şi Alex Chipciu fiind două dintre cele mai elocvente exemple. Ultimul a fost deja pedepsit de Rădoi, care a decis să nu mai poarte banderola de căpitan pînă nu îşi revine la forma care i-a adus transferul la Steaua.

ADVERTISEMENT

FINANŢE

Chiar dacă s-a axat pe jucători ieftini sau liberi de contract, Gigi Becali poate pune în orice moment o sumă importantă pe masă în cazul unui transfer care să trezească interesul maxim al finanţatorului stelist. Este clubul cu cea mai mare putere financiară dintre candidatele la titlu.

TRANSFERURI

Sosiri: Tahar (Gaz Metan), Mihalcea (Braşov), Tudorie (Oţelul), Alcenat (Petrolul), Muniru (CFR Cluj), Hamroun (liber de contract)

ADVERTISEMENT

Plecări: Latovlevici (Genclerbirligi), Tănase (Tianjin Teda), Arlauskis (Watford), Prepeliţă (Ludogoreţ), Rusescu (FC Sevilla), Bourceanu (Trabzonspor), Vâlceanu (FC Voluntari), Pârvulescu (FC Voluntari)

PRIMUL 11

Cojocaru – Rîpă, Papp, Varela, Guilherme – Muniru, Breeveld – Ad. Popa, Stanciu, Chipciu – Tudorie

ADVERTISEMENT

CIFRA: 4,88 milioane euro este profitul înregistrat de Steaua anul trecut, cel mai mare din Liga 1

ASA TÎRGU MUREŞ

AVANTAJE

Susţinerea autorităţilor locale, care au demonstrat că au puterea, dacă vor scăpa de problemele cu DNA, să creeze de urgenţă o echipă capabilă să lupte pentru titlu.

DEZAVANTAJE

Situaţia în care se regăseşte ASA, şi care a fost dezvăluită în exclusivitate de site-ul FANATIK.RO, face ca vicecampioana României să aibă şanse mici la titlu în ciuda Supercupei cîştigate în faţa Stelei. Cu sechestru pe bunuri şi conturi din partea DNA, fără antrenorul cu care a făcut pregătirea de vară (Dan Petrescu a plecat în China după Supercupă) şi cu o listă lungă de fotbalişti care-şi caută alte echipe, conducerea lui ASA Tîrgu Mureş pare să fi rămas fără soluţii. Aducerea lui Miriuţă poate calma momentan situaţia. Totuşi, conform surselor din cadrul echipei, se pare că formaţia din inima României se va alătura grupului de echipe din Liga 1 care au decis intrarea în insolvenţă.

FINANŢE

În momentul de faţă, cu sechestrul pus pentru suma de 7 milioane RON, ASA se confruntă cu probleme majore din punct de vedere financiar. În ciuda clasării pe locul doi sezonul trecut, poziţie care oferă o sumă substanţială din drepturile TV, ASA nu are puterea de a se lupta cu Steaua şi CS U Craiova, echipele care stau mult mai bine la acest capitol.

TRANSFERURI

Sosiri: Varga, Brandan (ambii CS U Craiova), Golanski (Korona), Bucşa (Gyor), Kortzorg (Erzgebirge Aue), Jurado (Piast Gliwice), Luis Pedro (Levski Sofia)

Plecări: Bumba (Hapoel Tel Aviv), Hora (Pandurii), Sepsi (Nurnberg), Feussi (Dinamo), Zicu (Timişoara), Goga (liber), Amauri, Maftei, Nicoliţă, M. Constantin, Torres, Frăsinescu, Voiculeţ (contracte reziliate)

PRIMUL 11:

Stăncioiu – Golanski, Gonzalez, Bejan, Brandan – Mureşan, Ndoye – Varga, Gorobsov, Kortzorg – Axente.

CIFRA: 8 milioane euro este valoarea actuală a lotului de la ASA

ASTRA

AVANTAJE

Pe fondul problemelor cu care se confruntă ASA Tîrgu Mureş, formaţia giurgiuveană poate să se relanseze în acest an pentru lupta la titlu, Astra avînd, la nivelul lotului, toate argumentele să se bată cu Steaua. Silviu Lung jr, Geraldo, Budescu şi Alibec reprezintă unul dintre cele mai puternice axuri din Liga 1, giurgiuvenii avînd o forţă ofensivă poate peste cea a campioanei. Aici se adaugă şi aducerea lui Filipe Teixeira, dar acesta va mai avea nevoie de minim o lună pentru a se pune la punct cu pregătirea fizică.

DEZAVANTAJE

Arestarea lui Ioan Niculae, care trebuie să stea doi ani în spatele gratiilor, aduce un mare minus Astrei Giurgiu. Din această cauză, formaţia pregătită de Marius Şumudică trebuie să aibă un parcurs cît mai lung în grupele Europa League, finanţatorul explicînd că formaţia va începe să se autofinanţeze.

FINANŢE

În ciuda faptului că nu a dat semne că se confruntă cu probleme majore în privinţa banilor, Astra nu o duce roz la acest capitol. Prima tranşă din drepturile TV a fost distribuită către jucători, la care conducerea a avut datorii mari. Situaţia în care se află Ioan Niculae a obligat conducerea Astrei să găsească resurse materiale în propria curte. Totuşi, refuzul formaţiei giurgiuvene de a-i ceda pe William De Amorim, Budescu şi Alibec la Steaua creează impresia că finanţatorul echipei, chiar dacă e condamnat, vrea să se bată cu Steaua la titlu.

TRANSFERURI

Sosiri: Geraldo Alves (Petrolul), Boşneag (Academica), Pedro Queiros (Vitoria Setubal), Ricardo Alves, Al. Stan, Boldrin, D. Florea, Lovin (toţi de la Chiajna), Dandea (Reşiţa), Teixeira (liber de contract)

Plecări: Fatai (Sparta Praga), Chiţu (Viitorul), Nuno Pinto (Vitora Setubal), Florescu (Qabala), Yahaya (Sheriff Tiraspol), Laban (AEK Larnaca), Joaozinho (Braga), L. Rus, Ben Youssef, Wolakiewicz (liberi), Dani Coman (retras)

PRIMUL 11:

Silviu Lung jr. – Oros, Găman, Geraldo, Junior Morais – Lovin, Seto – Enache, Budescu, Amorim – Alibec

CIFRA: 12 goluri şi 11 pase de gol sînt cifrele lui Budescu în sezonul precedent

CS U CRAIOVA

AVANTAJE

Oltenia renaşte din punct de vedere fotbalistic după o perioadă în care nu a avut nici o reprezentantă în Liga 1. După un retur neaşteptat de bun, CS U Craiova a reuşit să îşi păstreze atît antrenorii, Sorin Cârţu şi Emil Săndoi, cît şi nucleul de jucători format din Bălgrădean, Madson, Bawab şi Nuno Rocha. Un alt atu pentru formaţia olteană îl reprezintă suportul pe care îl are din partea autorităţilor locale, dar şi din partea unor oameni potenţi din punct de vedere financiar.

DEZAVANTAJE

Din păcate pentru fotbalul românesc, Craiova nu îşi găseşte liniştea după ce FC U Craiova a fost dezafiliată. Fanii sînt împărţiţi în două tabere, ceea ce dăunează cel puţin din punct de vedere al imaginii şi al lipsei totale de susţinere. Plecarea lui Pablo Brandan poate să cîntărească mult, mai ales că Emil Săndoi şi Sorin Cîrţu nu au găsit un înlocuitor pe măsură.

FINANŢE

Momentan, CS U Craiova este, alături de Steaua, singura echipă solidă din acest punct de vedere. Asta în ciuda anunţului făcut de Dumitru Dragomir, fostul preşedinte al LPF dezvăluind că şi formaţia patronată de Adrian Andrici şi Mihai Rotaru poate avea soarta vicecampioanei ASA Tîrgu Mureş.

TRANSFERURI

Sosiri: Popov (ŢSKA Sofia)

Plecări: Varga, Brandan (ambii ASA Tîrgu Mureş), Frăsinescu (Iaşi), Brac (liber)

PRIMUL 11:

Bălgrădean – Achim, Acka, Popov, Vătăjelu – Madson, Mateiu – Băluţă, Bawab, Bancu – Rocha

CIFRA: 25,5 ani este vîrsta medie a echipei oltene

DINAMO:

AVANTAJE

Deşi nu este luată în calcule de către adversare în lupta pentru titlu, Dinamo poate în orice moment să devină echipa care surprinde. Iar fanii constituie în acest sens un punct forte al „cîinilor”, aceştia realizînd, la meciurile speciale, cele mai frumoase coregrafii din fotbalul românesc. Chiar dacă nu a făcut transferuri care să impresioneze, Dinamo poate visa la titlu prin venirea la cîrma echipei a lui Mircea Rednic. „Puriul” este unul dintre cei mai apreciaţi tehnicieni din fotbalul românesc şi a demonstrat că poate să creeze o echipă puternică în ciuda investiţiilor minime.

DEZAVANTAJE

Cel mai mare handicap al lui Dinamo îl reprezintă, paradoxal, venirea lui Dinu Gheorghe. Preşedintele „haitei” se află în conflict cu patronul Ionuţ Negoiţă, iar singurul motiv pentru care „Vamă” încă mai este la conducerea formaţiei este reprezentat de o clauză din contract în urma căreia Dinu Gheorghe ar trebui să primească salariul pînă la finalul înţelegerii.

FINANŢE

Nici la acest capitol Dinamo nu excelează, lipsa transferurilor importante din ultimii ani fiind cauzată de perioada critice prin care „cîinii” trec din momentul preluării de către Ionuţ Negoiţă a pachetului majoritar. Totuşi, planul de insolvenţă este respectat de conducerea lui Dinamo, acest lucru oferind speranţe că, după ieşirea din insolvenţă, lucrurile se vor schimba pentru toţi dinamoviştii.

TRANSFERURI

Sosiri: van Haaren (ADO Den Haag), Feussi (ASA Tîrgu Mureş), Himcinshi (CSM Rm. Vâlcea), Mevlja (Bnei Sakhnin), Vojnovic (NK Osijek), Cerniauskas (Kielce), Abraham (Oţelul)

Plecări: Cristescu (Chiajna), T. Marc (CFR Cluj), N. Grigore (FC Voluntari), Machado (Taawon), Bilinski, Naumovski, Durimel, Boubacar, Serginho (contracte reziliate), Elhamed, Grozav, Bunoza (împrumuturi expirate), M. Niculae (contract expirat)

PRIMUL 11:

Cerniauskas – Fai, Marc, Nedelcearu, Filip – I. Şerban – Rotariu, Matei, van Haaren, Lazăr – Gavrilă

CIFRA: 560 de mii euro este cea mai mare cotă dintre jucătorii aduşi în această vară: Patrice Feussi

 

ADVERTISEMENT
Tags: