Fotbal intern

STEAUA. Interviu cu Piovaccari! Adevărul despre transfer!

Federico Piovaccari a jucat un singur sezon la Steaua, 2013-2014, însă clubul, echipa şi fanii i-au rămas în suflet. Vorbeşte şi acum cu drag despre perioada petrecută în România şi...
02.05.2016 | 13:10

Federico Piovaccari a jucat un singur sezon la Steaua, 2013-2014, însă clubul, echipa şi fanii i-au rămas în suflet. Vorbeşte şi acum cu drag despre perioada petrecută în România şi mărturiseşte că şi-ar dori să revină din vară la Steaua. „Fluieraşul fermecat” a fost sezonul trecut la Eibar, în Primera Division, iar acum e la Western Sydney Wanderers, în Australia. Unde nu joacă prea des şi asta îl face să-şi dorească şi mai mult revenirea la Steaua. FANATIK.RO vă oferă un interviu în exclusivitate cu fostul şi, foarte posibil, viitorul atacant al Stelei.

Bună, Piova! Ce faci? Cum merg lucrurile în Sydney?
– Nu prea bine! A fost foarte bine la început, apoi nu mi s-au mai dat şanse să joc, iar lucrul acesta mă face să mă gîndesc la o nouă echipă din vară. În orice caz, oraşul îmi place mult, este frumos. Din acest punct de vedere pot spune că îmi place aici, m-am acomodat destul de bine încă de la început, partea fotbalistică este cea care lasă de dorit.

„Sper ca rezultatul cu Dinamo să nu-i fi terminat moral”

Ce părere ai de situaţia fostei tale echipe, Steaua?
– Nu pot să spun că în acest moment este într-o situaţie prea bună. Cu toate că orice este posibil în fotbal, întotdeauna pot apărea surprize, nu cred că mai are şanse să cîştige titlul. E foarte dificil, poate va reuşi în următorul sezon. I-am urmărit jocurile atît cît mi-a permis fusul orar, am văzut şi derby-ul cu Dinamo, cînd foştii mei colegi au fost eliminaţi din Cupa României. Nefericit meci! Sper că acest rezultat nu i-a terminat din punct de vedere moral, trebuie să-şi revină.

Ai mai vorbit cu Mihai Stoica?
– Da, am tot vorbit cu Mihai. Mi-a transmis că şi-ar dori să mă aibă din nou la Steaua, însă rămîne de văzut ce se va întîmpla, momentan nu sînt sigur ce voi face în privinţa viitorului meu.

Ce părere ai de problemele din atac ale Stelei? În tur l-au avut pe golgheterul sezonului trecut, Tade, iar în a doua parte pe unul dintre cei mai buni atacanţi români, Marica. Şi cu toate acestea…
– Da, ştiu asta. Îi ştiu pe ambii, i-am urmărit, sînt doi atacanţi foarte buni. Poate că doar nu se potrivesc tacticii abordate.

Este vorba de ghinion sau le lipseşte un Piovaccari?
– Poate puţin din ambele. S-ar putea spune că au nevoie de puţină calitate italiană acolo, în faţă. Dar sînt sigur că uşor, uşor Tade şi Marica îşi vor recupera forma care i-a consacrat.

„Depinde, sincer, şi de salariul pe care mi-l pot da”

Chiar te-ai gîndit vreodată sau te mai gîndeşti şi acum să revii la Steaua?
– Sincer, da! Da, pot să spun că încă mă gîndesc la asta, aş vrea asta. Dar să vedem. Salariul pe care l-aş putea primi în România este destul de mic şi mi-aş dori ca în sezonul care urmează să joc în grupele Ligii Campionilor sau în grupele Ligii Europa. Aş putea să revin, aş putea să nu. Depinde şi de cum vor decurge negocierile, dar, sincer, şi de salariul pe care mi-l pot da şefii de la Steaua.

Cu cei din staff-ul Stelei ai mai vorbit?
– Da, am păstrat legătura. Nu am vorbit însă cu ei despre o eventuală revenire, pur şi simplu am mai discutat una, alta, de fotbal în special, bineînţeles. La fel şi cu foştii mei colegi de la Steaua, dar cel mai mult cu Georgievski, pentru că şi el joacă aici, în Australia, alături de mine şi îmi este uşor să vorbesc direct cu el, oricînd.

„Pe vremea cînd jucam eu la Steaua era o altă atmosferă la meciuri”

Fanii te vor şi îţi repetă asta pe site-urile de socializare…
– Da, mă bucura asta. Sînt extraordinari, dar pe vremea cînd jucam eu la Steaua era o altă atmosferă la meciuri. Sper, totuşi, că vor reveni alături de echipă. Poate din sezonul următor, atunci cînd jucătorii, care vor fi ei, vor avea nevoie de ajutorul lor ca să cîştige titlul.

Anul trecut, Steaua a făcut istorie şi a cucerit toate cele trei trofee puse în joc. Crezi că mai poate repeta în viitor această performanţă?
– Nu pot să prezic eu viitorul, însă sper că va reuşi să cucerească din nou toate trofeele pentru care se joacă în România. Sezonul trecut a reuşit lucruri foarte dificile. Este destul de greu şi de obositor să joci în trei competiţii diferite, pentru că nu e chiar aşa uşor să cîştigi şi să te califici din toate fazele eliminatorii. Mă bucur mult pentru stelişti, anul trecut au închis gurile contestatarilor, sper să reuşească acest lucru din nou.

„Fotbalul impus de Gâlcă ar putea fi numit cel mai de succes din ultimii ani”

Ai spus că ai urmărit Steaua după ce ai plecat. Cu care dintre cei trei antrenori, Costel Gâlcă, Mirel Rădoi sau Laurenţiu Reghecampf crezi că a avut cel mai bun joc al ei?
– Au fost stiluri de joc diferite. Nu pot spune cu certitudine care a fost cel mai bun dintre antrenori, dar cred că echipa s-a simţit cel mai bine sub comanda lui Costel Gâlcă. Fotbalul impus de el ar putea fi numit cel mai de succes pe care Steaua l-a practicat în ultimii ani, avînd în vedere şi trofeele cucerite.

Steaua nu poate juca pe stadionul ei consacrat din Ghencea. Crezi că acest lucru a dus la parcursul mai slab din acest sezon?
– Nu am foarte multe informaţii despre acest subiect. Dar din cîte am înţeles, acesta nu a fost dintotdeauna stadionul lor şi au fost anumite lucruri ilegale care s-au întîmplat acolo în urmă cu ceva ani. În orice caz, a fost casa Stelei, iar o revenire pe Ghencea le-ar creşte mult moralul jucătorilor şi poate şi fanii vor fi mai înţelegători şi vor reveni alături de echipă.

„Andone poate fi un jucător de mare viitor”

Cum a fost să evoluezi în Primera Division?
– A fost o experienţă unică pentru mine, m-am bucurat de timpul petrecut acolo. Este unul dintre cele mai puternice campionate din întreaga lume.

Atacantul echipei noastre naţionale, Florin Andone, a evoluat şi el în sezonul trecut în Primera. Ce părere ai despre el?
– L-am văzut jucînd în Spania. Este un jucător foarte bun, cu un mare potenţial şi calităţi. Poate fi un jucător de mare viitor pentru echipa naţională a României.

„În cazul unui meci direct, eu o să ţin cu Italia mea!”

Dacă tot a venit vorba de naţionala noastră, care crezi că sînt şansele României la Euro?
– Nu ştiu ce să zic… Are parte de o grupă destul de dificilă. Dar cred că jucătorii voştri pot reuşi un miracol, ca să zic aşa, şi să treacă de faza grupelor. Eu le voi ţine pumnii şi lor, după Italia.

Cum ar fi un duel România – Italia într-o fază eliminatorie?
– Unul bun! Au mai jucat şi anul trecut acel amical, iar România a dovedit că are un lot bun, care poate pune probleme defensivei echipelor adverse, dar Italia chiar are jucători foarte buni în componenţă. În cazul unui meci direct, pe care mi-l doresc şi vi-l doresc şi vouă într-o fază cît mai avansată a turneului final, eu o să ţin cu Italia mea, oricît de bine m-am simţit în România…

„S-ar putea spune că Steaua are nevoie de puţină calitate italiană acolo, în faţă” (Federico Piavaccari)

1,5 milioane de euro este cota de piaţă a lui Piovaccari
16 goluri în 43 de meciuri în toate competiţiile a marcat Piovaccari pentru Steaua
2013-2014 este sezonul în care italianul a evoluat pentru „roş-albaştri”