Fotbal international

El e stelistul ajuns IDOL la Zurich! I-a făcut CAMPIONI în min. 90+3

STEAUA-ZURICH. Calificarea Stelei în primăvara europeană depinde de meciul cu FC Zurich. Chiar dacă în prezent este în liga a doua, adversara de joi a Stelei a trăit şi multe clipe de glorie....
20.10.2016 | 00:06
El e stelistul ajuns IDOL la Zurich Ia facut CAMPIONI in min 903

STEAUA-ZURICH. Calificarea Stelei în primăvara europeană depinde de meciul cu FC Zurich. Chiar dacă în prezent este în liga a doua, adversara de joi a Stelei a trăit şi multe clipe de glorie.

Iar pentru fanii lui Zurich, un fost jucător al Stelei va rămîne mereu o legendă.

Gol de titlu în ultima etapă, la ultima fază! Pe terenul rivalei!

STEAUA-ZURICH. Trei titluri a obţinut FC Zurich în Elveţia. Primul dintre ele a venit în mai 2006, atunci cînd în lotul echipei se aflau cîteva nume de top: Raffael, actualmente la Borussia Monchengladbach, Gokhan Inler, actualmente la Beşiktaş, dar şi fostul stelist Iulian Filipescu. A fost un campionat nebun, în care Basel şi Zurich s-au luptat pentru titlu pînă în ultima etapă. Şi s-a decis cum este mai frumos. Cu o confruntare directă! Pe 13 mai, Zurich mergea pe terenul lui Basel cu o singură variantă pentru titlu: victoria. A condus cu 1-0, dar gazdele au reuşit egalarea. În minutul 90+3, la ultima fază, Filipescu a apărut la o centrare şi a marcat. Pentru a înţelege nivelul surprizei, trebuie precizat că Basel nu mai pierduse acasă de patru ani, de 59 de meciuri.

La un pas să fie linşat de ultraşii lui Basel

STEAUA-ZURICH. Golul lui Filipescu a produs stupoare în tribunele stadionului St. Jakob Park. Mirarea s-a transformat repede în furie, iar fanii lui Basel au pătruns pe teren pentru a-i pedepsi pe jucătorii lui FC Zurich pentru îndrăzneala lor. Cum era de aşteptat, primul vizat de ultraşi a fost chiar Iulian Filipescu. Românul a avut inspiraţia de a fugi spre vestiare la timp.

get_img

Un huligan a încercat să îl doboare cu un tackling, dar românul a rezistat. A evitat, apoi, pumnul inamic, după care a ajuns în siguranţă. 115 răniţi a fost bilanţul luptelor dintre fanii celor două echipe, între ei şi cu poliţia, în noaptea de după meci.

El le-a adus titlul, ei l-au dat afară!

STEAUA-ZURICH. Chiar dacă era foarte apreciat de fanii lui Zurich, chiar şi înainte de meciul de la Basel, Iulian Filipescu nu a fost pe placul conducerii elveţienilor. Reacţia preşedintelui clubului după golul lui Felipe a fost una surprinzătoare: “Ce? A marcat Filipescu? Nu am văzut în învălmăşeala aceea. Nu îmi vine să cred. Poate că îi vom prelungi contractul după această reuşită”, a declarat Sven Hotz. La doar o lună după ce a marcat golul istoric din finala campionatului, Filipescu a fost disponibilizat. Nu i s-a prelngit contractul, iar el a plecat la Duisburg, unde a mai jucat timp de doi ani înainte de retragere.

Steliştii nu îl uită pentru faza cu Brugge! Colina i-a dat penalty

STEAUA-ZURICH. Iulian Filipescu a debutat pentru Steaua în 1992 şi a jucat timp de 4 ani. Înainte de a pleca în străinătate, la Galatasaray, pentru un milion de euro, Filipescu a ajutat-o pe Steaua să obţină o calificare uriaşă în grupele Ligii Campionilor. După 2-2 pe terenul lui FC Brugge, “roş-albaştrii” s-au impus clar în Ghencea, scor 3-0. Adi Ilie a fost senzaţional în acea dublă, dar Filipescu a avut şi el un rol important. A deblocat meciul cu o super acţiune pe stînga, la finalul căreia a obţinut o lovitură de pedeapsă, acordată de Pierluigi Colina. După Galata, Filipescu a trecut la Betis, pentru 3,5 milioane de euro, unde a stat cinci ani. De acolo a plecat la Zurich.

I se zice Tîndală şi nu vorbeşte cu presa din România

STEAUA-ZURICH. După ce s-a retras din activitate, în 2008, Iulian Filipescu a ieşit din prim-plan şi nu pare dornic să preia o funcţie la un club. A fost foarte retras încă din perioada în care era fotbalist. În vestiarul Stelei i se spunea  Tîndală, tocmai pentru stilul boem de viaţă. După golul de titlu marcat pentru Zurich, Filipescu oferea o scurtă declaraţia pentru presa din Elveţia. “A fost ca intr-un film. Nu-mi venea sa cred!”. Contactat de presa din România, a refuzat să vorbească.

1… gol a marcat Iulian Filipescu în 64 de meciuri jucate pentru FC Zurich. Cel care a adus titlul pentru echipa sa