News

Ștefan Buzoianu, veteranul de război care a trăit cu un glonț lângă inimă timp de 80 de ani, a murit

Ștefan Buzoianu, veteranul de război care a trăit cu un glonț lângă inimă timp de 80 de ani, a murit la vârsta de 100 de ani. Slujba de înmormântare a avut loc la Mănăstirea Cheia, satul său natal.
05.01.2022 | 21:17
Stefan Buzoianu veteranul de razboi care a trait cu un glont langa inima timp de 80 de ani a murit
ADVERTISEMENT

Ștefan Buzoianu, veteranul de război care a trăit cu un glonț lângă inimă timp de 80 de ani, s-a stins din viață la începutul acestei luni. Bărbatul avea 100 de ani și urma să împlinească 101 în curând.

„Nea Fane”, așa cum era cunoscut în satul Cheia, Prahova, a fost condus pe ultimul drum cu onoruri militare. Slujba a avut loc la Mănăstirea Cheia.

ADVERTISEMENT

Ștefan Buzoianu a murit la vârsta de 100 de ani. A trăit cu un glonț lângă inimă timp de 80 de ani

Ștefan Buzoianu a încetat din viață la aproape 101 ani. Veteranul de război a trăit cu un glonț lângă inimă timp de aproape opt decenii.

Reprezentanții Consiliului Județean Prahova au făcut anunțul pe pagina oficială de Facebook a instituției.

ADVERTISEMENT

„Astăzi a fost condus pe ultimul drum, cu onoruri militare, de către familie, apropiaţi, reprezentanţi ai comunităţii locale, dar şi ai judeţului. Slujba şi înhumarea au avut loc la Mănăstirea Cheia.

A plecat discret, aşa cum a trăit, lăsând durere în sufletul apropiaţilor şi celor care l-au cunoscut, dar şi o poveste de viaţă incredibilă.”, au scris reprezentanții CJ Prahova pe pagina instituției.

ADVERTISEMENT

Ștefan Buzoianu s-a născut în 1921 în Cheia, Prahova, în perioada grea de după Primul Război Mondial și la aproape trei ani de la Marea Unire.

A copilărit la poalele Munților Ciucaș, într-o familie cu zece copii. S-a întors rănit de pe front în satul natal, acolo unde și-a întemeiat o familie.

ADVERTISEMENT

În februarie 1942 a fost încorporat. Războiul l-a purtat până la Novorossiisk, Rusia. De fiecare dată când a fost întrebat despre momentele trăite în război a menționat cum a fost la un pas de moarte atunci când s-a trezit cu un glonț în spinare.

Glonțul i-a perforat plămânul și i-a ajuns lângă inimă, scrie Antena 3. Ceilalți soldați l-au scos din tabăra de luptă și l-au târât pe o poiană. Acolo a fost preluat de sanitari.

După terminarea războiului, Ștefan Buzoianu s-a întors acasă, iar rana a fost îngrijită de mama sa până s-a închis și a putut respira fără probleme. Medicii nu i-au scos glonțul de lângă inimă, spunându-i că acest lucru i-ar putea face mai mult rău.

Mai mult, medicii i-au spus că este apt pentru luptă, așa că a fost trimis din nou pe front.

„Și-a învățat copiii și nepoții să-și iubească țara”

„Cu amintirile câmpurilor de luptă spălate cu sânge, cu sunetul necontenit al armelor şi al gemetelor de durere, cu imaginea şanţurilor de apărare care s-au făcut morminte, cu tabloul distrugerii, în care sate şi oraşe au rămas fără viaţă, pustiite de lume şi bombardate de inamici.

A dus cu sine o imagine a nimicirii omeneşti. Pentru că dincolo de datele tehnice, numele conducătorilor armatei, hărţi reconfigurate pe care le găsim în cărţile de istorie, războiul a însemnat pentru toţi cei care l-au trăit o manifestare cruntă a suferinţei în toate formele ei.

Nea Fane, aşa cum era cunoscut la Cheia, în locurile natale, şi-a învăţat copiii şi nepoţii să-şi iubească ţara, să aprecieze munca, să-şi respecte semenii. Le-a presărat copilăria cu poveşti din şi despre război.”, au mai scris reprezentanții CJ Prahova pe Facebook.

ADVERTISEMENT