Sport

Ştefan Covaci a modernizat naţionala Franţei şi a îndreptat-o spre succes! Cum i-a ajutat pe francezi în anii ’70

Franţa este campioana mondială en-titre şi vânează titlul la EURO 2020, însă puţini ştiu că Ştefan Covaci este selecţionerul care a modernizat naţionala condusă azi de Didier Deschamps.
29.06.2021 | 03:03
Stefan Covaci a modernizat nationala Frantei si a indreptato spre succes Cum ia ajutat pe francezi in anii 70
Ştefan Covaci a modernizat naţionala Franţei şi a îndreptat-o spre succes! Cum i-a ajutat pe francezi în anii '70
ADVERTISEMENT

Franţa se pregăteşte de meciul cu Elveţia de pe “Arena Naţională”, duel care se va disputa luni, de la ora 22:00, în optimile de finală de la EURO 2020. Campioana mondială a ajuns în România, ţară care l-a dat pe ultimul selecţioner străin din istoria “Les Bleus”.

Pe 8 august 1973, Federaţia Franceză de Fotbal anunţa că Ştefan Covaci va fi selecţionerul naţionalei “cocoşilor galici”. Obiectivul era calificarea la EURO 1976, după ce francezii rataseră turneul final al Mondialului din 1974, însă antrenorul român şi-a pus o amprentă puternică asupra naţionalei.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns Ştefan Covaci pe banca naţionalei Franţei

Ştefan Covaci era unul dintre numele la modă în fotbalul de la începutul anilor ’70. Cu Ajax, antrenorul român câştigase două Cupe ale Campionilor Europeni la rând, iar în campionat nu avea rival. La finalul sezonului 1972-1973, “lăncierii” rămâneau fără antrenor, după ce regimul de la Bucureşti nu a fost de acord ca “Pişti” să mai rămână la Amsterdam.

Revenit în România condusă de Nicolae Ceauşescu, Ştefan Covaci a primit o ofertă din partea naţionalei Franţei. În culise s-au dus negocieri dure, însă antrenorul a primit acceptul PCR-ului. Francezii parcurgeau o perioadă grea, cu două calificări la Mondiale ratate.

ADVERTISEMENT

În primă fază, contractul dintre Ştefan Covaci şi Federaţia Franceză era valabil până la finalul lui 1974, chiar dacă preliminariile se încheiau în 1975. Din start, “Pişti” a început să lucreze la felul cum se antrenau jucătorii francezi, însă marele proiect era înfiinţarea unui centru de pregătire pentru echipa naţională, inspirat de modelul din fotbalul românesc.

Ce schimbări a adus Ştefan Covaci la naţionala Franţei

Ştefan Covaci a adus un progres pentru pregătirea fizica şi tactică a jucătorilor de la naţionala Franţei. În plus, antrenorul român a impus o abordare psihologică a meciurilor cu mare miză, însă rezultatele au întârziat să apară. “Pişti” îi şi antenţionase pe francezi că o astfel de muncă va aduce rezultate în timp şi nu imediat.

ADVERTISEMENT

“Cu structurile bine puse la punct, în opt-zece ani va fi o naţională foarte bună”, a răspuns Ştefan Covaci când a fost întrebat dacă poate oferi un termen până când Franţa va cuceri un trofeu.

În tot acest timp, Ştefan Covaci le explica oficialilor francezi cum pot avea de câştigat dacă vor construi un centru de pregătire al naţionalei. Proiectul va prinde contur abia în 1988, când Federaţia Franceză a deschis Institutul Clairefontaine, locul unde azi se antrenează Kylian Mbappe şi colegii lui.

ADVERTISEMENT

A ratat calificarea la EURO 1976, dar e considerat unul dintre artizanii victoriei din 1984

Planurile lui Ştefan Covaci, primite cu braţele deschise de francezi, nu au fost ajutate şi de rezultate. Franţa a ratat calificarea la EURO 1976, după ce s-a clasat pe locul 3 într-o grupă cu Belgia, Germania de Est şi Islanda. “Pişti” s-a întors în ţară şi a preluat naţionala României, însă munca în Franţa i-a fost continuată de secundul lui, Michel Hidalgo.

Cu Michel Hidalgo pe bancă, Franţa a câştigat EURO 1984 şi a atins semifinalele la Mondialul din 1982. Predicţia lui Ştefan Covaci se împlinise, iar francezii au susţinut că antrenorul român a fost unul dintre artizanii succesului din 1984.

În cele 15 meciuri pe banca Franţei, Ştefan Covaci a obţinut 6 victorii, 4 remize şi 5 înfrângeri. Printre echipele învinse de fracezi în perioada 1973-1975 s-a numărat şi România. Tricolorii au mers la Paris pentru un meci amical pe 23 martie 1974 şi au pierdut, scor 0-1, însă partida va rămâne în istoria noastră ca debutul lui Ilie Balaci la naţională.

ADVERTISEMENT