100 ani de Romania

Ștefan Covaci, antrenorul român care a câștigat de două ori Cupa Campionilor Europeni! A scris istorie la Ajax

01.10.2018 | 22:00
Stefan Covaci antrenorul roman care a castigat de doua ori Cupa Campionilor Europeni A scris istorie la Ajax
Ștefan Covaci, antrenorul român care a câștigat de două ori Cupa Campionilor Europeni

Ștefan Covaci este singurul antrenor român care a câștigat de două ori Cupa Campionilor Europeni. Sfârşitul lunii mai a anului 1973. Românii erau cu ochii pe finala Cupei Campionilor Europeni, unde Ajax-ul lui Ştefan Covaci întâlnea Juventus, dar şi pe parcursul lui Ilie Năstase la Roland Garros. În doar câteva zile, aveau să savureze două momente de mare bucurie.

Încă de la mijlocul sezonului 1970-1971 se ştia că Rinus Michels va pleca de la Ajax la Barcelona. Conducerea „lăncierilor” a dat imediat startul căutărilor, 15 tehnicieni din Europa erau urmăriţi atent pentru a-l succede pe cel care scosese clubul olandez din anononimat. Printre ei se afla şi Ştefan Covaci, antrenorul de 51 de ani al Stelei. Dacă în fotbalul românesc era cunoscut, pentru Europa fotbalistică, tehnicianul român era o enigmă. Ştefan Covaci imprimase la Steaua un stil ofensiv, spectaculos, pe placul olandezilor. Echipa din Ghencea era una tânără, dar compensa prin atitudinea pe care o arăta pe teren. Conducătorii lui Ajax erau convinşi că antrenorul necunoscut din Estul Europei va putea să umple golul lăsat de plecarea lui Rinus Michels.

Ștefan Covaci, antrenorul român care a câștigat de două ori Cupa Campionilor Europeni în anii ’70

Presa olandeză a privit cu scepticism numirea lui Ştefan Covaci pe banca lui Ajax. “Ilustrul necunoscut venit dintr-o ţară din care doar numele de Dracula spune câte ceva”. Era clar că va avea parte de un tratament cel puţin ostil, tot ziariştii olandezi fiind cei care spuneau că „Pişti” Covaci fusese adus doar pentru că era varianta cea mai ieftină. La primul antrenament, vedetele lui Ajax l-au „încercat”. Johan Cruyff a trimis o minge spre Covaci, în timp ce acesta vorbea cu unul dintre „secunzi”, dar tehnicianul era atent la tot ce mişcă, s-a întors rapid, a pus un stop şi i-a returnat mingea celui mai mare fotbalist din istoria Olandei. “Foloseşte mai mult interiorul când şutezi”, a fost replica lui Covaci la încercarea de intimidare a lui Cruyff.

Tot în preajma primelor antrenamente, Ştefan Covaci a fost oprit de unul dintre jucători, care l-a întrebat „nevinovat” dacă este deranjat de faptul că are părul mai lung. Jovial, antrenorul român i-a răspuns: Dragul meu, eu am fost adus aici ca să vă antrenez, nu ca să fiu frizerul vostru”. Pentru umorul fin de care dădea dovadă, „Pişti” a început să fie iubit imediat de jucători. Nu era la fel de riguros ca Michels, le oferea libertate fotbaliştilor, iar aceştia l-au răsplătit imediat. În primul sezon pe banca lui Ajax, Covaci câştiga eventul şi apăra cu succes Cupa Campionilor Europeni câştigată de Rinus Michels. Finala din 31 mai 1972, de pe stadionul „De Kuip” din Rotterdam, este considerată cel mai bun moment al „Fotbalului Total” practicat de Ajax. Olandezii au condus jocul de la un capăt la altul, Inter-ul lui Invernizzi fiind obligat să se apere cu disperare. Johan Cruyff marca cele două goluri ale finalei, iar Ştefan Covaci devenea primul antrenor român care triumfa în cea mai importantă competiţie a Europei.

Probleme cu disciplina în vestiar

Primul sezon pe banca „lăncierilor” fusese un adevărat succes pentru Covaci. Cu toate astea, începuse să piardă vestiarul. În cartea biografică a lui Johan Cruyff, apărută recent şi în România, marea vedetă a Ajax-ului povesteşte cum s-a stricat atmosfera: “Era un tip simpatic, dar mult mai puţin disciplinat. Şi dacă antrenorul impune mai puţină disciplină, sfârşeşte prin a avea o mulţime de opinii din partea jucătorilor. Covaci era genul de antrenor care spunea ‘Băieţi, astea sunt regulile. Gândiţi-vă la ele, faceţi asta, faceţi cealaltă şi progresaţi’. Lucrurile au mers bine la început. În pofida inevitabilelor diferenţe de opinii din vestiar, disciplina grupuluie ne-a păstrat uniţi”.

La startul sezonului 1972-73, Ajax părea o echipă invincibilă, Cruyff & comp. jucau perfect, în timp ce Covaci reuşise să-i cucerească şi pe ziariştii olandezi. Toţi admirau felul cum evolua echipa, conducătorii erau şi ei mulţumiţi, tranziţia se făcuse uşor. Suporterii îl iubeau la rândul lor pe cel pe care în primă fază îl priviseră cu circumspecţie. Ajax pornea într-o nouă aventură europeană, dar în acelaşi timp era pregătită să-şi apere şi trofeele câştigate în competiţia internă. Problemele din vestiar s-au resimţit în rezultatele obţinute, „lăncierii” nu mai reuşeau să fie imbatabili în Eredivisie. În schimb, în Cupa Campionilor Europeni erau favoriţi să cucerească un nou trofeu.

ȚSKA Sofia, Bayern München şi Real Madrid au fost eliminate pe rând, iar Ştefan Covaci era în faţa celei de-a doua finale europene. Adversarul era din nou unul de calibru, Juventus. Johnny Rep a înscris repede, după cinci minute, şi Ajax câştiga pentru a doua oară Cupa Campionilor Europeni. Calendarul arăta 30 mai 1973, iar antrenorul romând intra într-o galerie selectă a tehnicienilor care au câştigat trofeul de două ori. La conferinţa de presă de după finală, „Pişti” Covaci anunţa că va pleca de la echipă, urmând să preia naţionala Franţei. Câteva zile mai târziu, Ilie Năstase triumfa la Roland Garros, iar sportul din România trăia clipe de glorie.

Ștefan Covaci, antrenorul român care a câștigat de două ori Cupa Campionilor Europeni în anii '70
Ștefan Covaci, antrenorul român care a câștigat de două ori Cupa Campionilor Europeni în anii ’70