Sporturi

Ștefan Petrescu, pistolarul campion! A bătut recordul olimpic la Melbourne, în 1956

25.02.2021 | 20:00
Stefan Petrescu pistolarul campion A batut recordul olimpic la Melbourne in 1956
ADVERTISEMENT

Ștefan Petrescu este unul dintre primii campioni olimpici din istoria României. A câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Melbourne 1956 la proba de pistol viteză 25 de metri. 

În episodul 28 al seriei “Olimpicii României” rememorăm performanța din 1956 a lui Ștefan Petrescu, cel care a călcat pe urmele lui Iosif Sârbu, care obținuse cu patru ani mai devreme prima medalie de aur din istoria României la Jocurile Olimpice, în proba de tir.

ADVERTISEMENT

Ștefan Petrescu s-a născut pe 1 iulie 1931 în Râmnicu Sărat. A început să practice tirul la vârsta de 18 ani, când a fost selecționat la un concurs în proba de pușcă și legitimat la Clubul Metalul din oraș.

Ștefan Petrescu, pistolarul campion! A câștigat aurul olimpic cu record la Melbourne

La avut ca antrenor pe Dumitru Pineta. El s-a pregătit și la proba de pistol viteză, iar în 1953 a reușit să obțină primul trofeu în această probă. Peste doar trei ani, Ștefan Petrescu a mers la Jocurile Olimpice de la Melbourne.

ADVERTISEMENT
Delegația României la JO de la Melbourne 1956
Delegația României la JO de la Melbourne 1956. Sursa foto: COSR.ro

A făcut un concurs de vis în capitala Australiei. A doborât recordul olimpic și l-a egalat pe cel mondial cu cele 587 de puncte. Cu această performanță l-a depășit pe sportivul din Uniunea Sovietică,  Evgheni Cherkasov cu două puncte.

Bronzul a fost cucerit de un alt sportiv român Gheorghe Lichiardopol, care a câștigat medalia la focul decisiv, după ce a încheiat la egalitate de puncte, 581, cu finlandezul Pentti Linnosvuo.

ADVERTISEMENT

Cel mai bun scor din carieră, obținut înainte de retragere

În anul 1958, la Campionatele Mondiale de la Moscova, Ștefan Petrescu a obținut bronzul în proba individuală, iar la Campionatele Europene de la Milano (1959) și Stockholm (1963) a făcut parte din echipele medaliate cu bronz.

A participat și la Jocurile Olimpice de la Roma, din 1960, însă a încheiat doar pe locul 5. Cea mai bună performanță din carieră a fost obținută chiar înainte de a se retrage în anul 1965: 593 de puncte.

ADVERTISEMENT

S-a stins în Drobeta Turnu-Severin, la vârsta de 61 de ani!

După ce s-a retras, a devenit antrenor și a pregătit mai multe generații de sportivi care au reprezentat România la Jocurile Olimpice printre care: Dan Iuga, Marcel Roșcan, Ion Tripșa, Melania Petrescu, Iulian Neagu sau Gabriel Cristache.

S-a stins din viață în anul 1993 în Drobeta Turnu-Severin la vârsta de 61 de ani. A fost decorat cu titlurile de Maestru al Sportului, Maestru Emerit al Sportului și Antrenor Emerit. A primit și Ordinul Muncii clasa a II-a.

  • 61 de ani a trăit Ștefan Petrescu
  • 587 de puncte a obținut Petrescu la JO 1956

 

ADVERTISEMENT