Fotbal international

Ştefan Radu a intrat definitiv în istoria lui Lazio: „Şeful“ cu cele mai multe prezenţe în tricoul romanilor

03.04.2021 | 23:42
Stefan Radu a intrat definitiv in istoria lui Lazio Seful cu cele mai multe prezente in tricoul romanilor
ADVERTISEMENT

Ştefan Radu este fotbalistul cu cele mai multe meciuri în tricoul lui Lazio. Singurul cu 402 prezenţe în echipa romană. După ce l-a egalat pe Giuseppe Favalli la 401, pe 22 martie, fundaşul plecat de la Dinamo a fost titular în etapa 29 din Serie A, 2-1 cu Spezia.

Ştefan Radu, fotbalistul cu cele mai multe meciuri pentru Lazio

Ştefan Radu a semnat cu Lazio în ianuarie 2008 şi s-a transformat încet, dar sigur, într-o piesă de bază în angrenajul „biancocelest“. A evoluat constant şi, dacă nu ar fi avut parte de atâtea accidentări, ar fi doborât recordurile mai rapid. Totuşi, a ajuns la 13 sezoane, mai multe decât Favalli (12), şi nu de puţine ori a fost căpitanul echipei. A marcat de 8 ori şi a dat 20 de pase decisive în timpul petrecut în capitala Italiei.

ADVERTISEMENT

Cu partida de sâmbătă contra Speziei, Ştefan Radu a ajuns la 33.987 de minute în tricoul lui Lazio. Echipa italiană a marcat recordul bifat de român pe toate conturile oficiale de pe reţelele de socializare. „ŞEFUL. Ştefan Radu este acum oficial fotbalistul cu cele mai multe prezenţe din istoria noastră“, au scris italienii.

Ştefan Radu, conştient de momentul istoric

„O după amiază şi o partidă emoţionante şi istorice. Sunt 402 meciuri şi ziua în care îl voi depăşi pe Beppe Favalli, dar, lăsând la o parte recordul personal, ne aşteaptă un joc important“, a declarat Ştefan Radu pentru Lazio Style Channel, înainte de partidă.

ADVERTISEMENT

„Astăzi voi simţi emoţii puternice. Pentru mine va fi o partidă istorică, voi deveni fotbalistul cu cele mai multe prezenţe pentru acest club. Va fi o zi pe care nu o voi uita niciodată. Nu m-aş fi aşteptat niciodată să ajung aici, dar iată că am făcut-o“, a spus el şi pentru DAZN.

„Despre recordul lui Radu? Sunt fericit pentru el. Își merită locul în istoria lui Lazio. Mi-a fost coleg și mie și întotdeauna a dat dovadă de o dedicare uriașă”Simone Inzaghi, antrenor Lazio

Împrumut şase luni şi transfer… forţat

De la Dinamo spre Lazio, Ștefan Radu a plecat mai întâi sub formă de împrumut, în ianuarie 2008. Jumătate de an pe un milion. A debutat cu Fiorentina lui Mutu (rezervă neutilizată). „Am debutat în urmă cu 13 ani într-un meci cu Fiorentina. Ajunsesem la Roma de 3 zile, mă antrenasem foarte puțin cu echipa. Dar voi ține minte toată viața. Unicul meu obiectiv e să câștig mereu următorul joc. Nu alerg după recorduri, ci vreau să las un semn aici, la Lazio“, mărturisea Ştefan Radu de curând.

ADVERTISEMENT

Data scadenţei contractului se apropia, iar romanii nu păreau dispuşi să facă pasul spre un transfer definitiv, deşi evoluţiile din sezonul 2008-2009 fuseseră bune. A prins două meciuri în Coppa (integralist) şi 11 partide în Serie A (toate ca titular). Tribuna l-a adoptat. Şi totuşi… conducerea nu-l voia definitiv.

„Ștefan Radu a fost împrumut cu un milion de euro și ăia de la Lazio nu mai voiau să-l ia. Atunci, Giovanni, care controla tot și era un geniu, a vorbit la AS Roma să-i trimită fax că vor să ne dea 5 milioane pe Ștefan Radu. Era ca și cum un jucător de la Dinamo ajunge la Steaua! Îi omorau suporterii p-ăia de la Lazio! Și-așa am luat noi 4 milioane de euro pe Ștefan Radu! Dar el făcea banii ăștia, iar cea mai bună dovadă e că a rămas acolo de atât timp. A fost căpitan, a jucat meci de meci. Mai arătați-mi un alt român în Italia care face așa ceva!“, dezvăluia Cristi Borcea după mulţi ani. Strategia a funcţionat. Lazio, păcălită, nu s-a păcălit deloc atunci când l-a cumpărat pe Ştefan Radu Definitiv.

ADVERTISEMENT

Recorduri după recorduri doborâte de Ștefan Radu

Timpul a trecut, iar Ştefan Radu a stabilit noi şi noi recorduri. E dovada vie a longevităţii: a intrat în al 14 sezon cu Lazio, e fotbalistul cu cele mai multe jocuri în tricoul romanilor, e străinul (în activitate) cu cea mai lungă perioadă la un singurul club din Serie A. „Român prin naştere, roman prin adopţie şi lazial în suflet“, după cum a fost descris în presa din Italia.

Printre românii care au jucat „afară“ e cel mai loial. E la al 14-lea sezon cu Lazio. Raţ, cu 10 ani la Şahtior (2003-2013), e al doilea în acest top şi nu se apropie de performanţa lui Radu. Chivu a jucat aproape 7 sezoane la Inter, Mutu 5 la Fiorentina, iar garda germană, Marcel Răducanu, Ionuţ Lupescu şi Dorinel Munteanu, n-a depăşit şase ani la Dortmund, Leverkusen şi Wolfsburg.

În Serie A, fundaşul lui Lazio a rezistat cel mai mult şi a făcut-o la un singur club. 328 de meciuri de campionat, toate pentru Lazio. Mutu, care a trecut pe la Verona, Parma, Fiorentina, Inter şi Juventus n-a strâns decât 271 de partide. Cristi Chivu are şi el 200 pentru AS Roma şi Inter. Top 5 e încheiat de Norbert Hofling (169) şi Paul Codrea (133).

Dintre toţi fotbaliştii prezenţi acum în campionatul Italiei, e pe locul 3 când vine vorba de longevitate la un singur club. Are 13 ani şi 3 luni la Lazio. Singurii care îl depăşesc sunt Chielini de la Juventus şi Magnanelli de la Sassuolo, ambii cu 15 ani şi 9 luni. Dar ei sunt italieni. Dintre străini, Ştefan Radu e primul.

E primul şi pentru Lazio. Atât în Serie A, cât şi la general. În campionat, cu 328 de meciuri, îi depăşeşte pe Pucinelli (319), Favalli (298), Wilson (286) şi Flamini (272), în timp ce, la general, topul e Radu (402), Favalli (401), Wilson (394), Negro (377) şi Lulici (358). Şi mai are de jucat. „Am egalat recordul? Nu credeam că voi ajunge la aceste cifre! Am luat-o pas cu pas. Au trecut 13 ani de când joc aici și uite că o fac în continuare. Sunt puțin mai bătrân, dar mai am benzină, mai pot duce meciuri în picioare“, spunea pe 22 martie, când îl egala pe Favalli.

Într-un prim „11“ al lazialilor loiali, ar fi căpitan: Marchetti (7 ani) – Zauri (7 ani), Siviglia (6 ani), Ș. Radu (13 ani) – Candreva (5 ani), Milinkovici-Savici (6 ani), C. Ledesma (9 ani), Parolo (7 ani), Lulici (10 ani) – Mauri (10 ani), Rocchi (9 ani).

Suişuri şi coborâşuri

A debutat cu dreptul, cu o calificare în semifinalele Cupei în faţa Fiorentinei. A transformat un împrumut în transfer definitiv şi a evoluat bine sub comanda lui Rossi. A venit apoi Edoardo Reja pe banca lazialilor, iar românul avea evoluţii din ce în ce mai bune. În 2010, la 23-24 de ani era văzut ca unul dintre cei mai buni 10 fundaşi din Serie A. Granzi ca Inter sau Bayern se interesau de el, dar Ştefan Radu a prelungit, în 2011, până în 2016.

În 2013 a luat Cupa, într-o finală cu marea rivală AS Roma. Al 3 treilea trofeu după Cupa din 2009 şi Supercupa imediat următoare. Devenea un lider în vestiar, o voce puternică, un „greu“. În 2017, Biglia pleca la AC Milan şi lăsa liberă banderola de căpitan. I-a fost oferită lui Radu, dar a refuzat-o şi i-a dat-o lui Lulici. A purtat-o totuşi în mai multe meciuri. Pe altele, însă, le-a ratat complet, din cauza accidentărilor.

În 2019, a fost la un pas să fie dat afară. Şefii suspectau că se dă lovit. „E inutil să spun că tot ceea ce circulă sunt doar prostii. Mereu am zis şi repet c-aş fi vrut să rămân pe viaţă la Lazio. Nu am pretins niciodată un post de titular cu nimeni!“, spunea Ştefan Radu.

A refuzat mai multe oferte pe mai mulţi. A rămas, a sperat şi i-a ieşit. Simone Inzaghi, antrenor la Lazio din 2016, îl cunoştea. Au fost colegi de cameră când fostul vârf era încă în activitate şi s-au înţeles bine şi din postură de antrenor şi jucător. L-a reprimit în lot şi a doborât toate recordurile de longevitate pentru Lazio. Din cele 402 meciuri, 157 le-a jucat sub comanda lui Inzaghi.

Statistica lui Ştefan Radu pentru Lazio

  • 328 de meciuri, 5 goluri şi 16 pase decisive în Serie A
  • 25 de meciuri şi 2 goluri în Cupa Italiei
  • 4 meciuri în Supercupa Italiei
  • 2 meciuri în Champions League (ambele în această ediţie) şi unul în preliminariile Ligii Campionilor
  • 41 de meciuri, 1 gol şi 4 pase decisive în Europa League, plus încă o partidă în preliminariile acestei competiţii
  • 6 trofee a câştigat cu Lazio: 3 Cupe ale Italiei (2009, 2013 şi 2019) şi 3 Supercupe
  • 33.987 de minute în toate competiţiile
ADVERTISEMENT