Fotbal intern

Ştefan Stoica, primul interviu după revenirea la FC U. „Noi suntem Universitatea Craiova!”

10.07.2018 | 13:23
Stefan Stoica primul interviu dupa revenirea la FC U Noi suntem Universitatea Craiova
Stefan Stoica, primul interviu după revenirea la FCU. Fostul atacant al Universităţii Craiova antrenează din nou în Bănie.

Ştefan Stoica, primul interviu după revenirea la FC Universitatea Craiova 1948. Noul antrenor al echipei lui adrian Mititelu a revenit în fotbalul românesc după o pauză de 6 ani şi a declarat că va depune la echipa din Bănie o muncă titanică.

Ștefan Stoica îl înlocuiește la FC Universitatea Craiova pe italianul Nicolo Napoli, antrenorul cu care echipa lui Adrian Mititelu a reușit promovarea în Liga 3 după un parcurs excelent în Liga 4, seria județeană Dolj, cu maximul de puncte, 78, obținute în cele 26 de etape, golaveraj 145-21, și fără să dispute barajul cu echipa omoloagă din județul Dâmbovița, Gloria Cornești, căreia îi lipsea Certificatului de Identitate Sportivă.

Ștefan Stoica, primul interviu după revenirea în România. „Noi suntem Universitatea Craiova!”

Domnule Stoica, lucraţi din nou cu Adrian Mititelu, cum l-aţi regăsit de această dată?

– L-am regăsit pe acest om schimbat din toate punctele de vedere. Atât fizic, dar vreau să reţineţi că l-am regăsit total schimbat şi cu privire la viaţa şi gândirea lui despre fotbal. Adrian gândeşte acum mult mai calculat şi nu se mai aruncă cu capul înainte. Îşi calculează cu atenţie fiecare mişcare. A suferit foarte mult în aceşti ani şi nu i-a fost uşor să o ia de la zero. Şi în Liga 4 să ştiţi că a cheltuit foarte mulţi bani pentru acel nivel.

 Chiar s-a schimbat Adrian Mititelu?

– Eu am mai lucrat la Universitatea Craiova şi în urmă cu 12 ani, că noi suntem Universitatea Craiova şi acum, nu echipa din Craiova care se află în Liga 1. Însă atunci Adrian Mititelu era mult mai avântat. El a dorit să ne batem cu grazii campionatului din prima. Eu i-am spus că trebuie să facem lucrurile pas cu pas. Bărbaţii şi fotbaliştii de acum de la Ştiinţa, Dina, Ciucă şi Dănănae, erau pe atunci nişte copii. Dacă ei aveau pe atunci vârsta de acum, să fiţi convinşi că puteam să ne batem cu marile echipe din Bucureşti pentru trofee. Dar atunci doar atât am putut să fac eu pentru ei. Mi-a părut rău că nu am reuşit mai multe.

  • Citește și „Cum i-a luat Fane Stoica titlul lui Becali. «Nu i-am promis nimic!»”
  • Citește și „FCSB negociază cu Dorin Rotariu: «Cică nu îl vrea antrenorul lui Bruges»”
  • Citește și „Exclusiv. O echipă românească a jucat în Irak, în plin embargou anti Saddam Hussein!”

„Nu mai contează ce a fost înainte între noi!”

Şi totuşi nu v-aţi despărţit în condiţii prea bune de Mititelu…

– Nu mai cotează ce a fost atunci, în sezonul 2006-2007. V-am spus că Adrian era şi el mult mai tânăr şi poate că în timp şi-a dat seama ce greşeli a făcut. Poate că am făcut şi eu unele greşeli, dar nu mai contează. Important este acum să punem toţi umărul la renaşterea Universităţii Craiova. De la patron, jucători, antrenori şi chiar de la primul până la ultimul suporter. Cu toţi trebuie să formăm o mare familie.

Ce v-a cerut Adrian Mititelu pentru nou sezon?

– Când v-am spus că l-am regăsit pe Adrian Mititelu schimbat, am ştiut ce spun. Vreau să vă anunţ că Adrian Mititelu mi-a dat mână liberă la echipă. Mi-a dat libertate totală. În primul rând dânsul doreşte disciplină în vestiar. Iar eu vă asigur că cine nu munceşte cum consider eu că este bine sau cine calcă pe bec, acela pleacă din prima. Nu vom sta la discuţii cu nimeni. Şi nu vom tolera nicio prostie din partea nimănui. Aici ne aflăm în vestiarul Universităţii Craiova. Deja lucrurile au început să fie puse la punct în cel mai profesionist mod posibil, deşi suntem doar în Liga 3. Mă bucur că am revenit acasă. La această echipă simt că sunt acasă din toate punctele de vedere. Mi-a fost dor de Universitatea Craiova.

Veţi sta în permanenţă la echipă?

– Sută la sută! Avem foarte mult de muncă. Voi sta la echipă de dimineaţă până seara. Voi sta în cantonament cot la cot cu jucătorii . Voi şti absolut totul despre ei, ce mănâncă, ce fac, pe unde se duc, absolut tot. Avem un obiectiv de realizat şi trebuie să muncim pe rupte. Nu glumesc abosolut deloc. Vă repet: cine nu are chef de muncă e liber să plece încă de pe acum sau i se va deschide uşa direct când eu simt că ceva nu este în regulă. Adrian Mititelu mi-a spus că dacă simt pe vreun jucător că nu îşi face treaba, atunci sunt liber să decid ce doresc eu pentru binele echipei. Nu vom mai accepta nimic care să nu aibă legătură cu performanţa.

„Universitatea Craiova a avut rivalitate cu Steaua, nu cu echipa lui Mihai Rotaru”

Aş mai vrea să clarificăm un lucru. Aţi fost surprins într-o poză având pe dumneavoastră un tricou al rivalilor de la CS U Craiova cu stema lor, ne puteţi spune cum de aţi făcut poza respectivă?

– În primul rând aş putea să vă spun că sunt antrenor profesionist şi un om liber, dar vreau să lămuresc şi faza cu poza respectivă. Am fost invitat de foştii mei colegi la acel meci de old-boys, iar organizatorii ne-au dat tricourile respective. Nu a fost dorinţa mea exclusivă să mă îmbrac cu el, dar eu când vin acum şi am tăria să spun că noi suntem Universitatea Craiova, echipa care a luat-o de jos, ce vreţi mai mult? Eu cred că trebuie să ne gândim doar la viitor şi să tragem cu toţi la aceeaşi căruţă. Acela a fost un tricou dat de organizatori.

În Cupa României ce obiectiv aveţi? Vă doriţi un meci cu echipa lui Mihai Rotaru din Liga 1?

– Evident că îmi doresc să mergem cât mai departe în această competiţie, iar dacă este să ne întâlnim cu echipa din Liga 1 a oraşului Craiova, atunci vă asigur că o să fie un meci de care pe care. O să fie un spectacol fotbalistic, dar vreau să vă mai spun un alt lucru. Eu îmi doresc ca în Cupa României să întâlnim Steaua sau FCSB cum i se spune azi. Pentru că din câte ştiu eu Universitatea Craiova a avut rivalitate cu Steaua, nu cu echipa lui Mihai Rotaru. Atât ca jucător, dar şi ca antrenor eu le-am făcut zile fripte steliştilor.

„Pe fani îi rog să fie, indiferent de antrenor, alături de echipă”

Ce stafft tehnic o să aveţi la Craiova?

– Cam în două zile voi pune totul la punct. La începutul săptămânii viitoare vom avea reunirea, iar băieţii vor fi anunţaţi în timp util de program. Din vechiul staff să ştiţi că sunt băieţi foarte buni. Sunt de aici din Craiova şi cunosc spiritul nostru al oltenilor. Vă asigur că vom avea un staff tehnic foarte bun.

În final vreau să vă întreb  şi de Nicolo Napoli. A fost şi este unul dintre cei mai iubiţi tehnicieni de către suporterii Craiovei, cum credeţi că o să fiţi dumneavoastră primit de fanii din Peluza Sud 97?

– Am tot respectul pentru Nicolo Napoli. Omul şi-a câştigat respectul fanilor prin munca lui, dar vă asigur că şi eu o să muncesc de dimineaţă până seara pentru bine echipei noastre. Nu am revenit în România doar ca să trec acum ca gâsca prin apă. Vreau să las ceva în urma mea. Pe fani îi rog să fie indiferent de antrenor alături de echipă. Antrenorii sunt trecători, dar fanii rămân mereu lângă echipă şi trebuie să o împingă de la spate către victorii. Pe unii dintre suporteri îi cunosc de mici, iar acum sunt bărbaţi în toată firea. Sper să îi fac pe toţi suporterii noştri, prin rezultatele obţinute de noi, să vină din ce în ce şi mai mulţi la meciuri.

Ştefan Stoica, primul interviu după revenirea la FCU. Mititelu a reluat colaborarea cu fostul său antrenor.

„Eu am mai lucrat la Universitatea Craiova şi în urmă cu 12 ani, că noi suntem Universitatea Craiova şi acum, nu echipa din Craiova care se află în Liga 1. Însă atunci Adrian Mititelu era mult mai avântat. El a dorit să ne batem cu grazii campionatului din prima. Eu i-am spus că trebuie să facem lucrurile pas cu pas. Bărbaţii şi fotbaliştii de acum de la Ştiinţa, Dina, Ciucă şi Dănănae, erau pe atunci nişte copii. Dacă ei aveau pe atunci vârsta de acum, să fiţi convinşi că puteam să ne batem cu marile echipe din Bucureşti pentru trofee. Dar atunci doar atât am putut să fac eu pentru ei. Mi-a părut rău că nu am reuşit mai multe”

10 echipe a pregătit Stefan Stoica în 13 ani de antrenorat: Steaua (secund, iulie – decembrie 2005), Universitatea Craiova (septembrie 2006 – aprilie 2007), Gloria Buzău (august 2007 – august 2008, iulie 2012 – octombrie 2012), Internațional Curtea de Argeș (ianuarie 2009 – decembrie 2009),  Farul (decembrie 2009 – aprilie 2010), Milsami Orhei (Republica Moldova, septembrie 2010 – iulie 2011, octombrie 2012 – octombrie 2013), PAE Veria (Grecia, octombrie 2013 – noiembrie 2013), Zimbrul Chișinău (Republica Moldova, septembrie 2015 – noiembrie 2015, februarie 2017 – iulie 2017), naționala Republicii Moldova (septembrie 2015 – decembrie 2015) și Zaria Bălți (Republica Moldova, august 2017 – iulie 2018)