Ștefan Târnovanu (24 de ani) a demonstrat de ce este portarul anului în România, premiu pe care l-a primit la SuperGala Fanatik 2024. Goalkeeperul de la FCSB a fost decisiv în cele patru meciuri din Europa League în care roș-albaștrii nu au luat gol.
Ștefan Târnovanu a avut un an 2024 de vis. Campion și supercampion cu FCSB, goalkeeperul ieșean a participat cu naționala României la Campionatul European și a debutat oficial la prima reprezentativă. Cu toate acestea, „Gulliver” din poarta roș-albaștrilor a strălucit cel mai puternic în UEFA Europa League.
După 0-0 la Hoffenheim, FCSB și-a asigurat matematic calificarea în primăvara europeană, iar o contribuție uriașă la această performanță a avut-o și Ștefan Târnovanu. În patru din cele șase meciuri în care echipa lui Charalambous n-a luat gol, Fane s-a remarcat cu cel puțin o paradă uluitoare și a fost decisiv.
Ștefan Târnovanu și-a început recitalul la Salonic, acolo unde a fost declarat omul meciului în victoria roș-albaștrilor, scor 1-0, cu PAOK. Ieșeanul a păstrat poarta intactă, deși FCSB a jucat din minutul 56 în inferioritate numerică după eliminarea lui Darius Olaru.
În acea partidă, Târnovanu a avut mai multe intervenții salvatoare, dar de pus în ramă a fost cea din minutul 62, când s-a întins precum o panteră și a respins în corner mingea trimisă cu capul de Ozdoev.
Târnovanu a bifat următorul „clean sheet” în FCSB – Midtjylland 2-0. Atunci, Daniel Bîrligea a fost în prim plan după acel gol din minutul 46 devenit viral, dar asta nu l-a împiedicat pe Fane să iasă din nou la rampă.
Danezii au încercat să reintre în joc după reușitele lui Florin Tănase și Bîrligea, dar au întâlnit un Târnovanu aflat în zi de grație. Portarul campioanei României s-a opus excelent la cea mai mare ocazie a lui Midtylland, „bomba” expediată de Osorio de la aproximativ 20 de metri.
La fel ca în meciul de la Salonic, FCSB a rezistat eroic în inferioritate numerică și la București în fața lui Olympiacos. Campioana României a jucat în „10” din minutul 67, când Bîrligea a fost eliminat pentru cumul de cartonașe galbene.
Chiar și așa, fotbaliștii lui Elias Charalambous au reușit să o țină departe de poartă pe deținătoarea trofeului Conference League. O singură șansă de gol au avut grecii, iar Ștefan Târnovanu a fost la post. S-a întâmplat în minutul 79, când Fane a respins in extremis la lovitura de cap a lui Yaremchuk. Mingea a ajuns la El Kaabi, care, semnalizat oricum în poziție de ofasid, a trimis peste poartă din câțiva metri.
Al patrulea și ultimul (deocamdată) „clean sheet” al lui Ștefan Târnovanu a fost și cel mai important. La doar câteva zile după ce a fost desemnat cel mai bun portar al anului, goalkeeperul în vârstă de 24 de ani a închis poarta și la Hoffenheim, acolo unde FCSB a obținut matematic calificarea în play-off-ul Europa League.
Presată de nemți, care eu obligați să câștige pentru a mai spera la clasarea în primele 24, campioana României a rezistat eroic grație unui nou meci perfect din punct de vedere tactic. La remiza de pe Rhein-Neckar-Arena a contribuit și o nouă paradă a celui care îl are idol pe Courtois. În minutul 69, uriașul de 1,97 m a plonjat și a respins o minge expediată cu capul de Moerstedt, pe care scria gol.
Intervențiile lui Ștefan Târnovanu demonstrează încă o dată cât de important este goalkeeperul în angrenajul campioanei României. Tocmai de aceea, FCSB trebuie să aibă mare grijă, deoarece portarul anului 2024 se află la limita suspendării.
Pe lângă parade, Târnovanu a strâns și trei cartonașe galbene în această ediție de UEFA Europa League, ceea ce însemnă că, la următorul avertisment, FCSB va avea suspendat portarul titular. Roș-albaștrii mai au de jucat două meciuri de pe tabloul principal, cu Qarabag (deplasare) și Manchester United (acasă).
În cazul în care Târnovanu va lua al patrulea galben la partida din Azerbaidjan, progamată pe 23 ianuarie, Elias Charalambous va trebui să înceapă duelul cu Man United, care are loc o săptămână mai târziu, cu Răzvan Udrea între buturi. Lui Andrei Vlad îi expiră contractul și va pleca în iarnă, iar noul goalkeeper al roș-albaștrilor, Lukas Zima, nu poate fi trecut pe lista UEFA decât după ce se termină faza principală a Europa League.