Fotbal intern

Ștefan Târnovanu, interviu cu noul portar al FCSB: „M-au chemat la birouri, credeam că vor să-mi mărească salariul, dar mi-au dat să semnez contractul cu Steaua!” Exclusiv

15.04.2020 | 21:20
Stefan Tarnovanu interviu cu noul portar al FCSB Mau chemat la birouri credeam ca vor sami mareasca salariul dar miau dat sa semnez contractul cu Steaua Exclusiv
Ștefan Târnovanu interviu exclusiv cu noul portar al FCSB
ADVERTISEMENT

Ștefan Târnovanu, noul portar al celor de la FCSB, interviu cu cărțile pe față despre lovitura carierei, transferul de la Poli Iași la echipa lui Gigi Becali. Puștiul de 19 ani al Iașului povestește în exclusivitate pentru FANATIK cum a ajuns, după doar câteva meciuri jucate la echipa mare a lui Poli, să fie cumpărat de Gigi Becali cu 200.000 de euro.

Ștefan Târnovanu este omul care se va bate din sezonul viitor cu Andrei Vlad pentru postul de titular al roș-albaștrilor. Se descrie ca un „băiat simplu, născut și crescut aici, la Iași. Am fost plecat șase luni pe la Miroslava și pe la Snagov, dar Bucureștiul e altceva”.

ADVERTISEMENT

Ștefan Târnovanu, interviu exclusiv la Iași cu noul portar al FCSB. „În fiecare dimineață mai tai câte o zi până ne întoarcem la antrenamente”

Ștefan Târnovanu, unul dintre goalkeeperii Iașului condus de Mircea Rednic, este acum la izolare. Ca noi toți… Fotbalul și lumea au fost puse pe hold de un virus care ne terorizează la fel ca un război mondial. Unii spun că trăim un război biologic, și poate nu sunt prea departe de realitate. Respirăm on-line, vorbim la telefon, ne vedem pe video, atingem ecranul când vrem să dăm mâna cu cel de „vizavi”.

Ce face, Ștefan, în perioada asta? „Ce să fac? Stau în casă, normal. Mă joc pe calculator, mă mai uit la un film și fac antrenamentul acasă în fiecare zi. Încercăm pe cât posibil să menținem un tonus fizic în această perioadă foarte dificilă. Acum apreciem cu adevărat ce bine era când nu aveam nicio interdicție. În fiecare dimineață mai tai câte o zi din calendar până ne întoarcem pe teren, la antrenamente. Nu mai e așa mult…”, se încurajează portarul. Acesta e situația în prezent. Dar să vedem cum era acum două luni…

ADVERTISEMENT

Plecarea lui Cristi Bălgrădean la CFR Cluj înseamnă șanse mai mari pentru Ștefan Târnovanu

La început de februarie, FANATIK a fost la Iași. Abia se reluase campionatul, era bine. Coronavirusul părea localizat la mii de kilometri de noi… Sau așa credeam… Ne-am văzut cu Ștefan Târnovanu, portarul pe care Gigi Becali l-a cumpărat deja din toamna trecută pentru sezonul următor. Să fie el noul portar al FCSB?

E foarte înalt. 1,97 metri scrie la CV, dar pare mai mare. Ștefan Târnovanu, 19 ani împliniți în mai 2019, este portarul pe care Gigi Becali l-a lăsat să joace până în vară în Copou, deși este acontat de FCSB. Cu siguranță că Gigi nu știa că Ștefan e născut în luna mai, luna roș-albastră, luna lui Duckadam, luna Sevillei😊)

ADVERTISEMENT

Plecarea intempestivă a lui Cristi Bălgrădean de la FCSB, dat afară de Gigi Becali după ce a aflat că a semnat cu CFR Cluj, îi crește șansele lui Târnovanu de a reuși la București, unde se va prezenta la noua echipă din sezonul următor. Când o începe noul sezon…

Târnovanu e un tip dintr-o bucată, matur la 19 ani, cu priză la… vise!

FANATIK a discutat la Iași cu omul în care se vor pune mari speranțe din toamnă. E un tip dintr-o bucată, fără aroganțe, cu răspunsuri la orice chestiune. Inspiră încredere. E sigur pe el, iese bine pe „centrări”, are priză la discuția noastră. Probabil că așa s-or simți și colegii când îl au între buturi… Pentru un băiat aproape de 20 de ani, viziunea asupra fotbalului și aspirațiile pe care le are arată maturitate.

ADVERTISEMENT

Recunoaște fără să clipească faptul că a fost foarte surprins de interesul celor de la FCSB și de rapiditatea cu care s-a realizat transferul. Acum mingea e la el și nu trebuie s-o scape dincolo de linia porții. Haideți să descoperim un puști cu vise realiste…

„M-a întrebat dom’ președinte Ambrosie dacă știu despre ce e vorba, apoi mi-a pus contractul în față”

„Eram după un antrenament, jucasem doar două meciuri la prima echipă și m-au chemat oamenii de la birouri să îmi dea o veste… Credeam că e ceva de salariu, că urma să mi-l mărească atunci.

Am intrat în birou, era domnul președinte Ambrosie și m-a întrebat dacă știu despre ce este vorba… I-am spus că nu, apoi mi-a arătat acordul de transfer cu FCSB. A fost pe neașteptate, nu visam să vină un transfer atât de repede. Am rămas fără cuvinte…”

„Am vorbit cu domnul Argăseală și cu domnul Meme, așa pe fugă”

„Apoi am vorbit cu impresarul meu, cu Bogdan Apostu, iar a doua zi am semnat cu Steaua. A venit cineva la Iași, am semnat aici, acasă. Nu am avut până în acest moment nicio discuție cu domnul Becali.

Am vorbit doar cu domnul Argăseală și cu domnul Meme, când au venit la meciul din campionat. Ne-am întâlnit așa pe fugă, eram accidentat la acea partidă… Mă duceam în tribună, ne-am salutat și nimic mai mult”

Video-ul pe care-l urmărește cel mai frecvent: penalty-urile lui Duckadam de la Sevilla!

Cred că de 10 ori am văzut penalty-urile apărate de Duckadam la Sevilla… De fiecare dată când mă uit parcă e altfel, mă emoționează…

„Câștig mai mult decât dublu la Steaua față de ce am la Iași😊)”

„În acest moment, eu nu mă gândesc că o să ajung acolo peste câteva luni. Vreau să joc cât mai mult aici și din vară să intru direct în poartă. Am mai vorbit cu Panțîru care a plecat de la noi și mi-a zis că e foarte bine la FCSB.

Lupta pentru locul de titular va fi cu Andrei Vlad, eu voi da tot ce pot și sper să reușesc să prind poarta. Sută la sută din vară voi merge acolo și voi vedea dacă voi rămâne sau voi pleca împrumut în altă parte.

Cu contractul e totul stabilit… Nu pot să vorbesc despre bani, vă dați seama, dar e mult mai bine decât aici, ca salariu. Câștig mai mult decât dublu la Steaua față de ce am la Iași😊)

Ștefan Târnovanu, interviu cu noul portar al FCSB: „Acum câțiva ani speram doar să ajung să joc la Iași… Acum…”

„Nu mi-am închipuit că voi prinde un transfer așa rapid, tot timpul am fost optimist, dar nu am crezut că va veni așa repede. Acum câțiva ani le spuneam apropiaților că sper să joc câțiva ani la Iași și apoi să prind un transfer la o echipă mai mare din România și apoi afară.

Acum vreau să mă lupt pentru trofee. Acesta e cel mai frumos lucru din cariera de fotbalist”

Mă uit și la fotbalul din străinătate, nu cred că există vreun fotbalist care să nu se uite la fotbal, măcar un meci pe zi. Cel mai mult îmi place campionatul din Anglia, Chelsea în primul rând, dar țin și cu Real Madrid. Îmi plac foarte mult Eden Hazard, Courtois, De Gea” – Ștefan Târnovanu

„Toate rudele se uită la meciurile mele. Avem un grup pe Facebook și îmi trimit mesaje și poze”

Dar cine e de fapt Ștefan Târnovanu? Din ce familie provine? Care a fost cariera lui până în acest moment? Întrebările vin una după alta, la fel și răspunsurile.

Am trei frați, cel mai mic face și el fotbal. Mai am doi frați vitregi din prima căsătorie a mamei. Toate rudele se uită la meci, avem un grup pe Facebook și îmi trimit mereu mesaje și poze de la meciuri când joc, mă încurajează. Majoritatea țin cu Steaua, dar și cu Poli Iași, dacă sunt aici.

Sunt un băiat simplu, din Iași, născut și crescut aici, am plecat doar șase luni la Miroslava și la Snagov când am fost împrumutat, dar Bucureștiul e altceva… Oricum, o experiență cam neplăcută la Snagov, și cu banii, nici nu prea am jucat, condiții de antrenament nu am prea avut… Ce a fost a fost…

Știe deja la ce să se aștepte de la Gigi Becali: „Te critică, dar e normal dacă bagă banii”

Ștefan ne-a spus în mai multe rânduri că nu a avut încă nicio discuție cu Gigi Becali. Dar „îl învață” deja pe viitorul său patron din ce mai află de la FCSB și din ce vede săptămânal la televizor. Așa că deja se poate spune că se adaptează cu ce-l așteaptă la București… Va rezista la tăvăleală? El spune, candid, că da…

„Am văzut că se ia domnul Gigi Becali de toți jucătorii, chiar dacă pe finalul anului trecut aveau o serie foarte bună… Opt victorii în ultimele 10 meciuri… Totuși, după un meci mai slab, patronul te critică imediat… Dar e normal dacă el bagă banii…

Eu nu sunt genul care să pună la suflet, încerc să fiu calculat, să nu mă las influențat nici de vorbele bune, nici de critici. Cred că este important la domnul Gigi Becali ca jucătorul să fie constant. Asta o să încerc să fac și eu când voi ajunge acolo, la București!

Nu e foarte sigur că FCSB îl păstrează: „Prietena mea se va muta cu facultatea la București doar dacă nu plec împrumut”

„Dacă voi rămâne să joc la FCSB din sezonul viitor, e posibil ca prietena mea să vină cu mine la București, să se mute cu facultatea.

Vom vedea, n-am luat o decizie definitivă, că nici eu nu știu sigur ce se va întâmpla cu mine, dacă voi fi păstrat sau trimis în altă parte împrumut”, e de părere băiatul.

E impresionat de Mircea Rednic: „Vorbește deschis cu toți, spune în față ce are de zis”

Am mers în februarie până la Iași să vorbim cu portarul Iașului, dar discuția a fost „deturnată” de FCSB… Nici nu avea cum altfel, nu-i așa? Astfel că ar fi totuși cazul să dăm și Iașului, echipa actuală a lui Ștefan, ce e al Iașului. Are iar cuvântul…

Mircea Rednic are o experiență foarte mare, sute de meciuri, campionate câștigate, are un stil aparte de a vorbi cu jucătorul. Mă simt foarte bine cu dânsul. Este foarte apropiat cu fotbaliștii, vorbește deschis, spune în față ce are de zis. Antrenamentele cu dânsul sunt senzaționale, e foarte plăcut. Dar cantonamentul din iarnă a fost dificil, e și normal… Trec foarte greu zilele, ca în armată, același program în fiecare zi, dar am avut condiții foarte bune”.

Vestiarul care primește bine pe oricine: „Nu mi-e teamă de retrogradare!”

„Eu cred că la Iași orice jucător se integrează ușor, nu ai cum să nu te integrezi, vestiarul te primește extraordinar. Rezultatele au fost mai slabe în toamnă, deși noi am început extraordinar sezonul, apoi ceva s-a întâmplat în ultima parte a anului. Am condus și am pierdut, ori din greșeala noastră, ori din greșelile arbitrilor. Nu mi-e teamă de retrogradare!”

Dorința cel mai dificil de realizat – FCSB campioană! „Pare foarte greu… Dar dacă-i bați pe CFR în meciurile directe?”

Sper ca FCSB să ia titlul în fața CFR-ului… Pare foarte greu, dar dacă-i bați în meciurile directe? Altfel va fi situația. Eu mă simt foarte bine când avem suporterii în spate, la Iași ne ajută și când sunt 2.000 de fani în tribune. Îți dai seama cum te simți când vor fi 40.000 la FCSB?

Așteaptă convocarea la naționala U21 a lui Mutu. „Sper că voi fi la lot!”

Portarul ieșean a vorbit și despre naționala de tineret, acolo unde ar fi o soluție pentru prima partidă a lui Adrian Mutu la U21. „Dacă batem în toate meciurile și Danemarca se încurcă, prindem primul loc! Dar putem lua cel mai bun loc doi și tot ne calificăm direct, deci șanse încă sunt destule. Încă nu am vorbit cu Adrian Mutu, am văzut că a fost numit selecționer”, mai spune Ștefan.

  • 9 mai 2000 este data nașterii goal-keeper-ului de 1,97 metri
  • 300.000 de euro este cota actuală a lui Ștefan Târnovanu, Gigi Becali plătind pe el 200.000 de euro toamna trecută când l-a cumpărat de la Iași
  • 12 partide a bifat Ștefan în poarta moldovenilor în actualul campionat, toate în sezonul regulat
  • 2 împrumuturi a avut Târnovanu în cariera sa: 6 luni la Știința Miroslava, în prima jumătate a anului 2018 și alte șase luni la Sportul Snagov, în returul sezonului 2018/2019
ADVERTISEMENT