Life

Ce se petrece la mormântul Stelei Popescu la patru ani de la moartea marii actrițe

Acum patru ani, Stela Popescu înceta din viață și, condusă de o mare de oameni, era înmormântată la Cimitirul Mănăstirii Cernica, cu onoruri militare.
23.11.2021 | 07:00
Mormantul in care odihneste Stela Popescu, uitat de toata lumea Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

De-a lungul celor peste 50 de ani de carieră, Stela Popescu a impresionat toată România, piesele în care apărea se jucau cu casa închisă, filmele și cupletele sale făceau să râdă o lume întreagă, iar în 2017, la moartea marii actrițe, s-au adunat la catafalcul ei sute de oameni înlăcrimați.

Acum însă, mormântul Stelei Popescu pare să fi fost uitat, singurul om care mai trece pe acolo, regulat, fiind un bărbat al cărei soție a fost înmormântată în apropiere.

ADVERTISEMENT

Imagini de la mormântul Stelei Popescu, la patru ani de la moartea marii actrițe

Reporterii FANATIK au mers la cimitirul Mănăstirii Cernica pentru a aprinde o lumânare la mormântul Stelei Popescu. Singura lumânare din ultimele luni. Pentru că mormântul, pe care erau așezate câteva flori în ghiveci și care păreau cam prăpădite, mai are doar un vizitator regulat.

Este un bărbat care, de cel puțin trei ori pe săptămână, merge la mormântul soției sale și face curat. Și, în memoria Stelei Popescu, dă cu mătura și pe la ea.

ADVERTISEMENT

”Înainte mai veneau doi, trei oameni. În vară au fost niște tineri, cred că erau colegi de-ai doamnei Stela Popescu de la teatru, ei au adus ghivecele. Dar, de vreo doi ani încoace, când vezi pe cineva la mormântul ei e mare minune. Eu mai îngrijesc florile, le mai ud, le mai rup pe alea ofililte, îi mai pun eu câteva flori, în semn de respect. Nu am cunoscut-o decât de la televizor, dar măcar atât merită, să nu fie uitată”, ne-a spus bărbatul cu o voce sfârșită.

De altfel, ne-a dezvăluit el, ceea ce îl revoltă este că, de ani buni, Stela Popescu a fost uitată de cei care au iubit-o.

ADVERTISEMENT

”S-au văzut cu sacii în căruță și au uitat-o”

Revolta bătrânului este îndreptată mai ales asupra celor care, de-a lungul vieții, au avut, tot timpul, o bază în Stela Popescu. ”Nu știu eu prea multe, dar am citit că a avut grijă de o fată. Am văzut-o acum câțiva ani aici, de atunci… nimeni. Nu zic, poate vine fix când nu sunt eu, dar… Tot eu fac curat acolo, aprind o lumânare.

Vedeți lumânările acelea (arată spre trei lumânări pe jumătate arse, care stau lângă crucea de lemn a marii artiste, n. red)? Eu le-am pus! Sunt aprinse de mine. De atunci, nimeni!”, ne-a mai spus bătrânul.

ADVERTISEMENT

Și, parcă și mai năcăjit, își continuă tirada îndreptată asupra tineretului nerecunoscător. ”Stela Popescu a avut grijă de alții o viață întreagă. Acum, ca toți bătrânii, este uitată de cei tineri. Nu mai vine să îi aprindă nimeni o lumânare, de sufletul ei. Unii s-au văzut cu sacii în căruță și au uitat-o.

Au avere acum, cine să se mai ocupe de cele creștinești? De cele trebuincioase? Asta e soarta noastră, să fim uitați de cei tineri…”, ne-a mai spus bătrânul, dând cu putere cu mătura, părând că, în fapt, ascunde și el niște nemulțumiri, niște neînțelegeri cu cei mai tineri, dar din familia sa.

Mormântul Stelei Popescu, îngrijit și nu prea

Dacă bătrânul mai dă câte o mătură, mai aprinde o lumânare și mai îngrijește cele câteva flori de pe mormânt, restul lucrurilor nu par să fie chiar așa cum trebuie. Fotografiile de la mormântul artistei, puse încă de acum patru ani, la înmormântarea ei, o arată pe Stela Popescu decolorată, crucea de lemn, prinsă cu tricolorul deja zdrențuit, este putredă și pare gata să se rupă la un vânticel mai puternic.

Placa mortuară se sprijină într-o piatră, și aia ciobită, iar praful adunat s-a transformat, pe la colțuri, în noroi. Iar bătrânul, după ce și-a spus of-ul, calmat, își cere, tot el, scuze, din cauza asta. ”Nu pot să fac mai multe, nu am timp și nici putere. Am mai adunat eu, dar nu e cum trebuie”, ne spune, din spatele măștii, cu vocea tremurândă, refuzând însă să se lase fotografiat.

Stela Popescu a murit acum patru ani

Acum patru ani, pe 23 noiembrie 2017, Stela Popescu înceta din viață după un atac vascular cerebral, cu doar o lună înainte de a împlini 82 de ani. Corpul cu trupul neînsuflețit al actriței a fost depus, timp de două zile, la Teatrul de Revistă Constantin Tănase din București, acolo unde stela Popescu a făcut istorie și unde activa încă din anul 1963.

Condusă pe ultimul drum de actori car ei-au fost colegi, de personalități ale lumii culturale, dar și de o mulțime de admiratori ai actriței, Stela Popescu a  fost înmormântată, la cimitirul Mănăstirii Cernica alături de soțul ei, în lacrimile tuturor, cu onoruri militare.

ADVERTISEMENT