News

Stelian Ion, ministrul Justiției, acuze dure la adresa Secției Speciale! „Se va desființa”

13.01.2021 | 18:34
Stelian Ion ministrul Justitiei  acuze dure la adresa Sectiei Speciale Se va desfiinta
ADVERTISEMENT

Stelian Ion, ministrul Justiției nu a ezitat și a lansat mai multe acuze dure la adresa Secției Speciale! Acesta a explicat că România nu are nevoie de o asemenea instituție, una care trebuie desființată de urgență.

Stelian Ion a recunoscut că are în față un mandat provocator, un mandat în care încearcă să pune într-o linie dreaptă toate promisiunile făcute în timpul campaniei de guvernare.

ADVERTISEMENT

„Sunt multe probleme legate de justiție, mandatul este unul provocator. Uneori justiția nu este așa bine văzută cum trebuie să fie, de aceea avem mult de lucrat. Pe partea de corupție eu aș vedea un mare progres.

Acuze dure la adresa Secției Speciale aduse de Stelian Ion!

Nu au existat chestiuni discutate în ultimul timp. Vom vedea bilanțul DNA. Este foarte important să nu avem o rată foarte mare a achitărilor. Doar statele totalitare au numai achitări. Se lucrează, sunt cu motoarele turate, vom vedea bilanțul DNA”, a zis Stelian Ion la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Stelian Ion a vorbit și despre schimbările pe care le-ar vrea. „Dacă vorbim de minori avem chestiuni grave. Legislația nu se schimbă după ureche. Primele modificări pe care trebuie să le facem sunt în legătură cu punerea în acord cu deciziile CCR și directivele europene. Să închidem subiectul pe care unii l-au folosit în a modifica legislația în favoarea celui certat cu legea. Sunt multe modificări de făcut.

Sunt multe măsuri care trebuie luate concomitent. Este vorba de mărirea numărului de judecători și procurori dacă vorbim de penal. Asta înseamnă admiterea în magistratura ceea ce acum nu e posibil pentru că este un blocaj. Este o urgență absolută. Dacă o rezolvăm, avem problema pensionărilor. Vrem să eliminăm posibilitatea ieșirii la pensie după 20 de ani de muncă și sub 60 de ani”, a continuat acesta.

ADVERTISEMENT

Ministrul Justiției a explicat cum poate fi abordată vârsta pensionării. „Chestiunea creșterii vârstei de pensionare nu e discutată de azi, de ieri, e un subiect tabu, e adevărat. E important cum facem lucrul acesta. Nu se face abrupt, forțat, oamenii trebuie să își dorească să rămână în funcție. Pe de altă parte sunt alte chestiuni care țin de organizarea judecătorească”.

Despre pensiile speciale, Stelian Ion a avut un răspuns ferm. „Noi știm că există niște decizii, bune, rele sunt deciziile Curții. Se riscă picarea la CCR la desființarea pensiilor speciale. În privința pensiilor magistraților se va forma o comisie în Parlament și se va discuta această problemă”.

ADVERTISEMENT

„Va fi desființata sectia specială și nu va dura mult până se va întâmpla. Nu a fost una eficientă. A avut în 2 ani, 6 rechizitorii, câteva declinări și foarte multe clasări. Au fost multe probleme legate de Secția Specială. S-a pornit cu stângul de la început. Era o vreme în care se dorea control asupra justiției. Domnul Iordache și-a dorit această secție ca un interpus al celor care l-au trimis acolo”, a mai zis Stelian Ion.

Ministrul justiției a explicat și care ar putea fi noul rol al serviciilor, dar și ce modificări țintește în domeniul pe care îl conduce.

„Rolul serviciilor de informații este unul aparte. Ele nu fac anchete penale. În anumite situații în care se surprind anumite infracțiuni, de regulă grave, acele înregistrări, din punctul meu de vedere ar fi păcat să nu poată fi folosite în procesul penal. Eu consider că o modificare legislativă ar putea reglementa foarte bine acest aspect. CCR ne-a spus că aceste probe nu pot fi folosite. Există acum mai multe variante. 

Constituția se poate schimba cu o largă majoritate. Nu sunt de acord cu desființarea CCR. Și celelalte democrații aceste Curți Constituționale. La avocatul poporului aș schimba modalitatea de numire. Curtea de Conturi trebuie găsită o altă majoritate tot la modalitatea de numire. 

Fără penali în funcții publice trebuie să devină literă de lege. Dosarele nu trebuie să mai dureze ani și ani la rând, vreau să aflăm cine a fost vinovat în trenarea unor dosare, Dosarul revoluției, Dosarul Mineriadei. Consider că trebuie reluate discuțiile și forțate puțin pentru cei care trebuie aduși în țară. Unii scapă foarte ușor de răspudnere, se fac nevăzuți.

Nu există nicio informație despre Prințul Paul, mai sunt și alții în situația lui. autoritățile trebuie să le dea de urmă”, a mai zis Stelian Ion.

 

ADVERTISEMENT