100 ani de Romania

Stelian Moculescu, antrenorul român care domină voleiul masculin din Germania! Palmares de invidiat în Volleyball Bundesliga

15.09.2018 | 22:00
Stelian Moculescu antrenorul roman care domina voleiul masculin din Germania Palmares de invidiat in Volleyball Bundesliga
Stelian Moculescu, antrenorul român care domină voleiul masculin din Germania

Stelian Moculescu este antrenorul român care domină voleiul masculin din Germania. În ultimii 41 de ani, Volleyball Bundesliga a învăţat numele braşoveanului care a câştigat 20 de titluri de campion cu patru echipe diferite. Aventura pentru Stelian Moculescu a început în 1972, când a fugit din satul olimpic de la Munchen.

Născut pe 6 mai 1950, în Braşov, Stelian Moculescu a debutat în voleiul din România la CSŞ Timişoara, unde a jucat între 1967 şi 1970, ca mai apoi să se transfere la Rapid Bucureşti, unde a jucat doi ani, până la fugă în străinătate din 1972. “Copilăria mea a fost foarte frumoasă. Am crescut fără televizor, fără alcool, fără ţigări, fără jocuri. Aveam sport, fete. Ţara asta ar putea fi nemaipomenită dacă ar fi altfel condusă. Ar putea fi ca Elveţia, ca Austria. Avem de toate”, şi-a reamintit Stelian Moculescu despre anii petrecuţi în România.

Stelian Moculescu, antrenorul român care domină voleiul masculin din Germania

În 1972, Stelian Moculescu a participat alături de echipa naţională de volei masculin a României la Jocurile Olimpice de la Munchen. Tricolorii au terminat pe locul cinci, însă jucătorul Rapidului decidea să rămână în Germania de Vest. “Eu am plecat în ultima zi a Jocurilor Olimpice. De ani de zile pentru mine era clar că voi pleca. Au fost şi motive personale, dar şi argumente ce ţin de structura societăţii. Eu nu am fost niciodată un adept al socialismului, al comunismului”, povestea Stelian Moculescu.

Rămas în Germania de Vest, Stelian Moculescu şi-a continuat cariera la USC Munster şi TSV 1860 Munchen. La ultima echipă a petrecut şapte ani, iar din 1977 a şi antrenat formaţia bavareză. Erau anii în care voleiul era la nivel amator în Germania, iar românul a trebuit să muncească pentru a se întreţine. Stelian Moculescu a lucrat ca ajutor de zidar şi a construit case în Munster până să ajungă să aibă Bundesliga la picioare.

19 ani a antrenat-o pe VfB Friedrichshafen

În 1997, Stelian Moculescu era numit antrenorul celor de la VfB Friedrichshafen, într-un moment în care tehnicianul român era apreciat de nemţi. Până în acel moment, braşoveanul câştigase 13 trofee în Germania, şase dintre acestea fiind titluri de campion. În plus, Stelian Moculescu obţinuse cinci trofee în Austria, alături Tyrolla Viena, iar între 1987 şi 1990 pregătise echipa naţională de volei masculin a Germaniei de Vest.

Stelian Moculescu a petrecut 19 ani pe banca tehnică a lui VfB Friedrichshafen, timp în care a obţinut cele mai bune performanţe ale carierei. Românul a adus în vitrina clubului 13 titluri în Volleyball Bundesliga şi tot atâtea trofee în Cupa Germaniei. În sezonul 2006-07, braşoveanul a câştigat Liga Campionilor la volei masculin, după ce formaţia din Friedrichshafen a învins-o pe Tours VB (Franţa), scor 3-1. Trofeul i-a adus premiul de cel mai bun antrenoru al Europei lui Stelian Moculescu.

În perioada în care a antrenat-o pe VfB Friedrichshafen, Stelian Moculescu a ocupat postul de selecţioner pentru naţionala Germaniei (1999-2008), pe care a dus-o de pe locul 46 până pe 11 în clasamentul mondial, şi naţionala României (2008-2012). În primăvara anului 2018, Stelian Moculescu a obţinut al 20-lea trofeu de campion al Germaniei, alături de Berlin Recycling Volleys, echipă pe care o va pregăti şi în sezonul 2018-19.

Stelian Moculescu, antrenorul român care domină voleiul masculin din Germania
Stelian Moculescu, antrenorul român care domină voleiul masculin din Germania