News

AUR vrea să schimbe stema României după modelul monarhic. Încă o coroană pusă peste scutul cu acvila cruciată. Foto

Parlamentarii AUR au inițiat un proiect de lege privind modificarea stemei și sigiliului național al României, într-o variantă apropiată de cea din perioada monarhiei.
17.12.2021 | 11:13
AUR vrea sa schimbe stema Romaniei dupa modelul monarhic Inca o coroana pusa peste scutul cu acvila cruciata Foto
Coroana de Oțel a regilor României ar putea fi inclusă în stema de stat, la propunerea parlamentarilor AUR/ Colaj Fanatik - Sursă foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Copreședinții AUR Claudiu Târziu și George Simion au depus la Parlament un proiect de lege prin care stema României va fi completată cu Coroana de Oțel a regilor dinastiei de Hohenzollern, proiectul fiind semnat de toți parlamentarii partidului.

Ultima modificare a stemei de stat și a sigiliului a fost făcută în anul 2016, când acvilei de pe stemă i s-a pus o coroană pe cap ca simbol al trecului monarhic al țării.

ADVERTISEMENT

AUR propune ca peste scutul în interiorul căreia este înfățișată acvila cu crucea în cioc și cu coroană pe cap să fie pusă încă o coroană, o reprezentare a Coroanei de Oțel cu care a fost încoronat Carol I în anul 1881, la proclamarea sa ca rege. Suprapunerea coroanei peste scutul stemei se numește, în limbaj heraldic, timbrare.

O a doua coroană în stema României

Stema României, începând cu anul 1867, a avutul scutul timbrat cu o coroană aurie, iar începând cu anul 1897 și până în 1948, a avutul scutul timbrat cu Coroana de Oțel a României, coroana turnată din oțelul unui tun otoman capturat la 30 august 1877 în bătălia de la Plevna din Războiul de independență (1877-1878), simbolizând caracterul național al statului, suveranitatea și independența obținută cu multe jertfe de eroi pe câmpul de luptă”, se spune în expunerea de motive a legii.

ADVERTISEMENT
Stema propusă de parlamentarii AUR, cu Coroana de Oțel timbrată peste scut

 

În prezent, Coroana de Oțel purtată de regii României se află în tezaurul Muzeului Național de Istorie a României.

Potrivit inițiatorilor, readucerea stemei la forma apropiată celei din perioada monarhică ar fi o formă de decomunizare a țării care vine în continuarea legii adoptate în 2016 când coroana a fost repusă pe capul acvilei cruciate din interiorul scutului.

ADVERTISEMENT

Timbrarea scutului mare al stemei țării cu Coroana de Oțel a României se aliniază unei tendințe tot mai puternice în heraldica europeană, indiferent de forma de guvernământ din statele care au repus coroana în stemele lor. Exemple în acest sens ne oferă mai multe republici: Albania, Austria, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, Rusia, Georgia, Croația, Finlanda, Malta, Muntenegru si San Marino”, motivează parlamentarii AUR.

Coroana dublă, un model bulgăresc

Numai că argumentația lor nu este întrutotul exactă. Dintre țările menționate, majoritatea au o singură coroană, pusă pe capul vietății din interiorul stemei (de obicei leu, vultur sau vultur bicefal), cum este și cazul României în momentul de față.

ADVERTISEMENT

În cazul altora, există într-adevăr o coroană pusă peste scut, dar în interiorul acestuia nu se află o a doua coroană, acesta fiind cazul Ungariei și Georgiei. Doar Bulgaria este republica pe a cărei stemă apare un leu încoronat, iar peste stemă mai este pusă o coroană.

În schimb, coroana dublă se regăsește pe stemele mai tuturor monarhiilor europene.

În eventualitatea în care modificarea propusă de către AUR va fi adoptată de către Parlament, stema României va deveni aproape similară cu „stema mică” din perioada interbelică, singura diferență fiind că pe aceasta din urmă se regăsea și ecusonul casei von Hohenzollern, cu patru cadrane, două argintii și două negre.

Stema Regatului României. Sursa foto: Wikipedia

 

Potrivit proiectului de lege, până la data de 31 decembrie 2022, autoritățile publice au obligația să înlocuiască stemele și sigiliile din momentul de față cu noile modele, care includ Coroana de Oțel suprapusă scutului. Bancnotele emise de către Banca Națională până la data menționată vor putea rămâne însă în circulație.

ADVERTISEMENT