News

Stenograma ședinței de criză după cutremurul din 1977! Nicolae Ceaușescu: “Sistăm gazele, raționalizăm laptele”

04.05.2020 | 12:06
Stenograma sedintei de criza dupa cutremurul din 1977 Nicolae Ceausescu Sistam gazele rationalizam laptele
ADVERTISEMENT

Stenograma ședinței de criză după cutremurul din 1977 prezintă discuțiile serioase care au avut loc între factorii importanți la puțin timp după seism. Concret, în şedinţa Comitetului Politic Executiv al C.C. al P.C.R, s-au analizat consecinţele și s-au trasat măsurile imediat următoare.

Stenograma ședinței de criză după cutremurul din 1977!

Toți cei prezenți au ajuns la concluzia că se traversează o stare de urgenţă excepţională şi, în acest sens, s-au stabilit câteva detalii pentru a se intra în normalitate.

ADVERTISEMENT

Au avut loc discuții şi analize cărora pentru a li se da putere de lege, fostul dictator a elaborat în aceeaşi zi, “Decretul prezidenţial Nr. 58 din 05. 03 1977, cu privire la instituirea stării de necesitate pe teritoriul Republicii Socialiste România”.

Nicolae Ceaușescu: „Sistăm gazele, raționalizăm laptele”

Actul a fost publicat, în aceeaşi zi, în Buletinul Oficial Nr. 18 din 05. 03 1977. Şi, un lucru foarte important, prin comunicate, difuzate la radio din două în două ore, se înştiinţa populaţia cu privire la conţinutul măsurilor prevăzute în decret.

ADVERTISEMENT

De altfel, chiar în stenograme sunt prezentate câteva dintre măsuri ale președintelui de atunci. La un moment dat, cuvântul a fost luat de Ion Dincă.

„Pentru internarea oamenilor am folosit 7 spitale, școlile și liceele, le-am asigurat cu pături, adus cantități însemnate de vată (…). S-au luat măsuri ca transportul de dimineață să funcționeze în condiții bune pentru a ajunge muncitorii la fabrici. Am luat, de asemenea, măsuri ca aprovizionarea cu lapte pentru populație să nu lipsească.

ADVERTISEMENT

Nu am lipsuri la preparatele de carne, conserve, cu toate că cele din magazine sunt într-o proporție foarte mare avariate. Am scos dimineața laptele, se consumă în medie 320 de mii de litri pe zi, am însă 350 de mii de litri în Capitală”, a spus Dincă.

„Să le raționalizăm puțin”, a intervenit imediat Nicolae Ceaușescu. „Să fim atenți să nu dăm drumul la gaze și instalații”, a continuat acesta.

ADVERTISEMENT

„Să oprim în București complet aprovizionarea cu gaze, până nu vom face verificări, pentru că deja nu este prea frig și se vor produce incendii. Să punem la punct energia electrică, alimentarea cu apă și canalizarea pentru a asigura măsurile necesare de igienă”, a mai punctat Ceaușescu.

Seismul din 4 martie 1977 a fost cel mai puternic produs pe teritoriul României. Acesta a avut loc la ora 21:22:22 și a avut efecte absolut devastatoare. La nivelul întregii țări autoritățile au contabilizat aproximativ 11.300 de răniți, 1578 de persoane decedate și peste 35.000 de locuințe prăbușite.

Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat în București unde peste 33 de clădiri s-au făcut una cu pământul. De altfel, din 40 de judete, 23 au fost grav afectate. Un raport din 1978 al Băncii Mondiale a indicat pagube economice totale în valoare de 2 miliarde de dolari.

 

 

 

ADVERTISEMENT