News

Cel mai spectaculos obiect care i-a aparținut marelui savant Stephen Hawking, dezvăluit publicului după 40 de ani. Privitorii sunt invitați să-i descifreze misterele

Un obiect care i-a aparținut reputatului om de știință Stephen Hawking este expus în premieră după 40 de ani de la crearea sa, iar amatorii și experții sunt invitați să-i deslușească misterele.
14.02.2022 | 19:13
Cel mai spectaculos obiect care ia apartinut marelui savant Stephen Hawking dezvaluit publicului dupa 40 de ani Privitorii sunt invitati sai descifreze misterele
Cel mai interesant obiect al lui Stephen Hawking, dezvăluit publicului. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Un obiect inedit ce face parte din colecția lăsată în urmă de savantul Stephen Hawking urmează să fie expus publicului, care ar putea ajuta la descifrarea misterelor din spatele acestuia.

Vorbim despre o tablă neagră de mari dimensiuni, care a rămas neatinsă mai bine de patru decenii după ce omul de știință i-a umplut fiecare colțișor cu diverse texte și desene și diverse mesaje codate.

ADVERTISEMENT

Această tablă și conținutul său își au originile în anul 1980, când Stephen Hawking s-a alăturat unui grup de fizicieni la o conferință despre superspațiu si supergravitate, găzduită de prestigioasa universitate Cambridge.

La momentul respectiv, Stephen Hawking și ai săi colegi de breaslă încercau să găsească ”teoria întregului” – un set de ecuații care să combină regulile relativității generale cu cele ale mecanicii cuantice. Astfel, tabla a fost un element mai degrabă de distracție și de relaxare, ajungând să fie umplută cu tot felul de ecuații lăsate neterminate, mici glume și diverse desene intrigante.

ADVERTISEMENT

Au trecut peste 40 de ani de când tabla a fost scrisă și a fost păstrată ca atare, fiind în stare perfectă de conservare. Mai mult, este pentru prima dată când această tablă este expusă public, fiind elementul central al unei noi expoziții ce tratează subiectul biroului lui Stephen Hawking. Expoziția poate fi vizitată începând cu data de 10 februarie la Science Museum of London.

Misterele tablei pe care Stephen Hawking a umplut-o cu texte și desene acum patru decenii

Aici, fizicieni și prieteni ai marelui fizician, dar și oameni de rând, cu sau fără cunoștințe avansate, au ocazia să vadă tabla și chiar să contribuie la descifrarea unora dintre mesajele care au fost așternute pe aceasta în urmă cu patru decenii.

ADVERTISEMENT

Pentru ca această tablă să poată fi admirată în toată splendoarea sa, pe întreaga suprafață a fost aplicat un material similar cu amidonul, care să stabilizeze creta, iar ulterior întreaga structură a fost încastrată într-un cadru, pentru protecție suplimentară.

tabla lui stephen hawking
Tabla lui Stephen Hawking. Sursa foto: Isidora Bojovic/ Science Museum Group

Ideea din spatele expoziției și mai ales a tablei este de a oferi o imagine mai clară și poate, în premieră, asupra vieții obișnuite pe care o ducea Stephen Hawking. Toată lumea îl știe drept un mare om de știință, însă nu prea multă lume are idee cum arăta o zi obișnuită din săptămână pentru savant.

ADVERTISEMENT

Astfel, Science Museum of London a achiziționat mai bine de 700 de obiecte care au aparținut faimosului savant, iar curatorul expoziției, Juan-Andres Leon spune că și-a dorit ca expoziția să fie una distractivă și nu sobră, pentru a reflecta mai bine personalitatea lui Hawking: ”Nu lua lucrurile prea în serios și nu cred că ar fi fost atât de faimos dacă nu avea acel dram de amuzament ca parte a personalității sale.”

Ce alte obiecte pot fi văzute la expoziție

În cadrul expoziției va fi expusă și unul dintre cele cinci exemplare ale tezei de doctorat realizată de Hawking în 1966 (acesta avea doar 24 de ani când a susținut lucrarea), care examina diverse posibile soluții la ecuațiile relativității generale enunțate de Einstein, pentru a demonstra că Universul ar putea avea originile în singularitate, un singur punct cu densitate infinită.

Tot în cadrul expoziției, alături de astfel de obiecte de mare valoare științifică, vizitatorii vor putea admira și alte obiecte, precum scaunul cu rotile al savantului sau o jachetă personalizată pe care acesta a primit-o de la creatorii desenului animat The Simpsons, ca mulțumire pentru nenumăratele sale apariții în cadrul show-ului.

Tot aici va fi expus și un obiect mai neobișnuit, un mic măr din sticlă – un cadou primit de la cercetătorii de la Intel, care face trimitere la poziția de profesor lucasian de matematici, un prestigios titlu pe care Isaac Newton l-a purtat pentru prima dată în urmă cu mai bine de trei secole.

Ministrul culturii din Marea Britanie, Nadine Dorries, a lăudat noua expoziție, despre care spune că ”onorează unul dintre cei mai mari oameni de știință din istoria Marii Britanii” și despre care speră că ”va inspira o nouă generație de gânditori și de savanți.”

ADVERTISEMENT