Sport

Steven Gerrard, prima oară adversar al lui Liverpool. 8 momente memorabile ale legendei „cormoranilor” pe Anfield. Video

Steven Gerrard se întoarce pe Anfield, care i-a fost templu aproape 20 de ani și unde a fost glorificat precum un zeu. Dar pentru prima dată, Stevie G. va fi în tabăra adversă lui Liverpool, ca manager al lui Aston Villa
11.12.2021 | 00:36
Steven Gerrard prima oara adversar al lui Liverpool 8 momente memorabile ale legendei cormoranilor pe Anfield Video
ADVERTISEMENT

Steven Gerrard este în fața unui moment pe care nu l-a mai trăit până acum în viața și în cariera lui: acela de a merge pe Anfield, dar nu în vestiarul lui Liverpool, ci al oaspeților. Ca jucător, și-a dedicat întreaga existență clubului pe care l-a iubit dintotdeauna și căruia i-a oferit clipe cu adevărat unice. Într-o carieră întinsă pe aproape două decenii, între 1998 și 2015, a fost forța care a ajutat-o pe Liverpool să regăsească zăpezile de odinioară, iar amintirile lăsate cohortelor de fani ai “cormoranilor” sunt memorabile.

Stevie G. nu a fost doar un căpitan cu totul extraordinar, pe care și l-ar fi dorit orice club și care ar fi putut performa la cel mai înalt nivel la orice altă echipă. El a fost un exemplu de loialitate, care a refuzat orice propunere tentantă de a pleca de pe Anfield doar pentru a juca pentru Liverpool, clubul lui de suflet.

ADVERTISEMENT

Gerrard le-a refuzat pe Chelsea și Manchester United într-o perioadă în care alte staruri ale “cormoranilor”, precum Michael Owen sau Fernando Torres, au ales să plece. El a rămas pe „Anfield” cu speranța de a aduce un titlu de campioană îndelung așteptat de suporterii lui Liverpool, convins fiind că acela ar fi infinit mai prețios decât o vitrină întreagă de trofee la orice alt club.

Steven Gerrard, marcator decisiv în toate finalele importante jucate de Liverpool

Chiar dacă nu și-a atins și acest obiectiv, deși a fost foarte aproape în două situații, în 2009 și 2014, Stevie G. și-a netezit drumul spre intrarea în legendă la Liverpool prin adrenalina injectată coechipierilor și tribunelor, determinarea fără egal, atitudinea de a nu renunța niciodată și dorința nebună de victorie. Dar mai ales datorită golurilor sale memorabile.

ADVERTISEMENT

În cele 710 meciuri disputate pentru Liverpool în toate competițiile între 1998 și 2015, el a înscris 186 de goluri și a cucerit Champions League, în 2005, Cupa UEFA și Supercupa Europei, în 2001, două Cupe ale Angliei și trei Cupe ale Ligii. Iar importanța reușitelor sale este subliniată de faptul că Stevie G. este singurul fotbalist din istorie care a marcat în finala Champions League, a Cupei UEFA, a Cupei Angliei și a Cupei Ligii, câștigându-le pe toate.

Era genul de jucător care ar fi fost urmat oriunde, chiar și la război, și care putea ţine piept furtunilor de unul singur. Când era doar un puști, își dorea să fie John Barnes, Peter Beardsley, John Aldridge și Jamie Redknapp, dar a fost mai mult decât ei toți la un loc.

ADVERTISEMENT

În copilărie, a fost la un pas să aibă piciorul amputat

La opt ani, ajungea în academia lui Liverpool, iar peste un deceniu, debuta în prima echipă, pe 29 noiembrie 1998, când managerul francez Gerard Houllier l-a introdus în ultimele minute ale meciului cu Blackburn Rovers în locul norvegianului Veggard Heggem. Asta după ce a depășit o cumpănă mare în copilărie, când a fost în pericol să-și piardă piciorul în urma unui accident stupid.

La o miuţă cu nişte prieteni, a alergat după mingea ce ricoşase într-o tufă de pe marginea terenului de joacă şi a intrat cu piciorul într-o furcă. Dus la spital de tatăl său, a fost la un pas doar de a-i fi amputat piciorul, însă norocul lui s-a numit Steve Heighway, directorul academiei lui Liverpool, care a transmis un mesaj răspicat: “Faceți orice, dar în niciun caz să nu îi tăiați piciorul băiatului!”.

ADVERTISEMENT

Un lider înnăscut, Gerrard a jucat fiecare meci în tricoul roșu al “cormoranilor” cu recunoștința de a se fi putut bucura de marea lui pasiune, fotbalul, dar și cu dorința de a-l mulțumi în ceruri pe vărul său, care a fost una dintre cele 96 de victime ale tragediei de pe Hillsborough.

Un jucător temperamental, dar mânat de o dorință imensă de a da totul pentru Liverpool

În septembrie 1999, Stevie G. a încasat primul cartonaș roșu al carierei într-un derby Merseyside cu Everton, după un fault urât comis asupra lui Kevin Campbell, iar trei luni mai târziu, în decembrie 1999, el a marcat primul gol pentru Liverpool în meciul cu Sheffield Wednesday, câștigat cu 4-1.

Pe 16 mai 2001, Gerrard a înscris unul dintre golurile finalei Cupei UEFA, câștigate de Liverpool cu 5-4, după prelungiri, în fața echipei lui Cosmin Contra, Deportivo Alaves, iar în octombrie 2003, a primit banderola de căpitan din partea lui Gerard Houllier, care îi recunoscuse calitățile de lider, însă așteptase doar momentul maturizării lui Stevie G. Avea 23 de ani și de aici încolo, el a devenit talismanul grupării de pe Anfield.

Primul semn a venit într-o seară friguroasă de iarnă, pe 8 decembrie 2004, când Gerrard a înscris în minutul 86 golul ce a propulsat-o pe Liverpool în optimile Champions League în detrimentul lui Olympiakos Pireu. Execuțiile fabuloase în situații critice pentru echipa lui au devenit o marcă înregistrată pentru Stevie G., care i-a fascinat și pe comentatorii englezi, acea exclamație “you, beauty” după golul cu Olympiakos fiind și acum pe buzele fanilor lui Liverpool.

Stevie G., fulgerul care lovește de mai multe ori în același loc

Iar momentul lui de grație supremă a venit pe 25 mai 2005, când a dat semnalul revenirii incredibile a “cormoranilor” în finala Champions League, după ce AC Milan a condus la pauză cu 3-0. Chiar și la mulți ani distanță după triumful miraculos de la Istanbul, Gerrard afirmă că acela a fost cel mai important gol al carierei: “Mulți sunt poate surprinși pentru că nu este unul marcat din afara careului. Dar este importanța lui, scena pe care a fost înscris și faptul că am câștigat trofeul. A fost atât de important să marchez acel gol.”

Aproape un an mai târziu, pe 13 mai 2006, el a fost din nou omul decisiv care i-a adus lui Liverpool Cupa Angliei după un meci de pomină cu West Ham United, intrat în foclorul fotbalului britanic drept “The Gerrard Final”. Finala lui Gerrard. Nici nu putea fi altfel, după ce Stevie G. și-a ținut echipa în viață, trimițând finala în prelungiri după un șut extraordinar de la 35 de metri în minutul 90+1.

Calitățile sale indiscutabile l-au făcut pe Fernando Torres să declare că Steven Gerrard a fost, fără îndoială, cel mai mare fotbalist alături de care a jucat vreodată. “Avea totul”, a spus fostul atacant spaniol, care a devenit campion mondial și european alături de jucători fabuloși, precum Iker Casillas, Sergio Ramos, Carles Puyol, Xavi, Andres Iniesta sau David Villa.

Anfield, locul unde Gerrard s-a născut și unde vrea să moară

Poate că legenda lui Steven Gerrard ar fi fost și mai răsunătoare dacă ar fi reușit să aducă el primul titlu de campioană pentru Liverpool după cel din 1990. Cel mai aproape a fost în 2014, dar alunecarea blestemată din antepenultima partidă a sezonului, împotriva lui Chelsea, i-a permis lui Demba Ba să deschidă scorul, iar gruparea de pe Anfield a pierdut cu 2-0, eșec care se va dovedi fatal.

Chiar și așa, Stevie G. are toate motivele să fie primit precum un zeu la revenirea pe Anfield, la câte amintiri minunate a lăsat în urma lui: “Când va fi să mor, să nu mă duceți la spital. Aduceți-mă pe Anfield. Acolo m-am născut și tot acolo vreau să mor”.


  • (P) Cota Get’s Bet pentru Liverpool – Aston Villa: 2,00 este cota pentru „peste 3,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
Tags: