Fotbal intern

Știm cum va arăta noul protocol medical pentru Liga 1. Ce se întâmplă cu cei testați pozitiv și când se ajunge la 0-3. Exclusiv

17.08.2020 | 19:06
Stim cum va arata noul protocol medical pentru Liga 1 Ce se intampla cu cei testati pozitiv si cand se ajunge la 03 Exclusiv
ADVERTISEMENT

La sfârșitul acestei săptămâni va începe noul sezon de Liga 1 și se va anunța și cum va arăta noul protocol medical generat de criza provocată de coronavirus.

Miercuri, 19 august, se așteaptă o întâlnire între Ministrul Sportului, Ionuț Stroe, cel al Sănătății, Nelu Tătaru și șefii fotbalului, reprezentați de LPF, organizatorul Ligii 1, și FRF, ca for tutelar.

ADVERTISEMENT

FANATIK a aflat care vor fi direcțiile pe care se va marșa în noul protocol medical, cele mai importante lucruri fiind ce se întâmplă cu cei depistați pozitiv și când se va da meci pierdut cu 0-3!

Noul protocol medical pentru Liga 1. Ce se va întâmpla cu cazurile pozitive și motivul pentru care se dă meci pierdut cu 0-3

Noul sezon de Liga 1 trebuia să înceapă joi, 20 august, cu partida dintre Astra și FCSB. Cele patru cazuri pozitive de Covid de la FCSB, ale căror nume FANATIK le-a dezvăluit în exclusivitate, au dat peste cap startul.

ADVERTISEMENT

Roș-albaștrii nu pot juca joi la Giurgiu, au fost izolați la domiciliu și vor face un nou test marți, 18 august. Într-un interviu exploziv pentru FANATIK, Raed Arafat vorbea chiar de punerea în pericol a participării europene a celor de la FCSB, dacă se va merge pe vechiul protocol cu 14 zile de carantină pentru tot lotul.

Tocmai pentru a nu avea și sezonul viitor dificultățile din ultimele două luni, se va discuta un nou protocol medical pentru desfășurarea activității fotbalistice în Liga 1. Este motivul întâlnirii de grad zero de miercuri, între Stroe, Tătaru, LPF și FRF.

ADVERTISEMENT

Din informațiile noastre, trei sunt direcțiile generale pe care se va desfășura, din punct de vedere medical, campionatul următor. Iar cel mai important lucru este că se va merge pe protocolul UEFA. Cine este depistat pozitiv va fi izolat, iar cei negativi își vor continua activitatea. Pentru a disputa un meci o echipă are nevoie de minimum 13 jucători, dintre care un portar. În caz contrar, echipa respectivă pierde meciul cu 0-3!

Se dorește înlăturarea discriminării între orice activitate sportivă și celelalte domenii de business

Reprezentanții fotbalului și Ministrul Sportului mai au câteva puncte importante pe care vor să le atingă în discuțiile cu Ministrul Sănătății. În primul rând să crească importanța triajului epidemiologic, astfel încât cei implicați să fie mult mai responsabili. Să știe cu exactitate care sunt riscurile și să și le asume.

ADVERTISEMENT

O altă direcție pe care se va marșa va fi cea a evitării discriminării între orice activitate sportivă și celelalte domenii de business. Să se ajungă la reguli comune, și sportul, mai ales fotbalul, fiind un business, ba unul dintre business-urile cu cea mai mare expunere și impact major pentru populație.

Controale săptămânale și, posibil, la o aceeași clinică pentru a se evita orice suspiciune, dar și pentru a se obține un discount pentru cluburi

În acest moment, conform protocolului medical după care a funcționat Liga 1 de la reluarea campionatului la mijlocul lunii iunie, în momentul în care unul sau mai mulți membri dintr-o echipă erau pozitivi, totul depindea de DSP.

Cei negativi erau izolați, iar ceilalți erau trimiși în izolare acasă, se repeta testul după 5 zile, iar 14 zile, în mod normal, erau întrerupte antrenamentele și nu se putea disputa niciun meci. DSP avea însă ultimul cuvânt privind intrarea în carantină pentru 14 zile. Iar deciziile au fost discreționare, de la oraș la oraș sau de la județ la județ. E adevărat că și testele obligatorii erau făcute la două săptămâni.

În campionatul viitor se va încerca testarea la 7 zile a tuturor, iar aceasta să se facă la o clinică asupra cărora vor cădea de acord toate cluburile din Liga 1. Din două motive: pentru obținerea unui discount, fiind vorba de bani mulți pentru teste non-stop, dar și pentru a nu mai apărea suspiciuni vizavi de testul pozitiv al unuia într-o clinică și negativ al aceluiași la altă clinică! A fost situația celor de la CFR Cluj!

Dinamo, cea mai afectată de cazurile de Covid, dar și Astra a „blocat” terminarea play-off-ului

România a reușit „performanța” de a fi singurul campionat din Europa care și-a propus să termine sezonul pe teren, dar a trebuit să ia măsuri de criză pentru a anunța la UEFA cum arată clasamentul final. Care numai „final” nu este, atâta timp cât Dinamo mai avea cinci meciuri de jucat, iar Astra Giurgiu, două.

Dinamo a fost cea mai afectată de cazurile de Covid și de deciziile DSP de carantinare zile întregi a jucătorilor lui Adi Mihalcea și ulterior Gigi Mulțescu. În momentul înghețării campionatului ca urmare a deciziei Comitetului Executiv, Dinamo era pe loc retrogradabil. Mărirea la 16 a numărului de echipe în Liga 1, scenariu dezvăluit de FANATIK, a avut un rol important în menținerea „câinilor” în prima divizie.

Nici Astra Giurgiu nu și-a putut termina meciurile pe teren. S-a amânat meciul cu Craiova, inițial din cauza oltenilor, apoi de două ori din cauza cazurilor pozitive de la trupa lui Nicolaie. Iar apoi nu s-a mai jucat nici FCSB – Astra, astfel că giurgiuvenii „au înghețat” pe ultimul loc al podiumului, iar ai lui Becali au terminat pe 5!

Cum a procedat UEFA la cazurile pozitive de la Atletico Madrid și cum s-a terminat un meci 0-3

Inclusiv Final 8 de Liga Campionilor a avut o problemă cu două zile înainte de a începe turneul de la Lisabona. Atletico Madrid a anunțat că are doi jucători depistați pozitiv, pe Angel Correa și pe Sime Vrsaljko.

Cei doi fotbaliști au fost izolați de grup, dar s-a amânat plecarea spre capitala Portugaliei. S-au refăcut testele tuturor, apoi Atletico a mers la Lisabona pentru sfertul de finală pierdut cu Leipzig. Condiția pusă de UEFA ca să joace a fost ca echipa lui Diego Simeone să aibă 13 jucători valizi pe lista A, dintre care un portar.

Dar UEFA a „brevetat” și primul meci decis 0-3 la masa verde din cauza coronavirusului. Este vorba despre întâlnirea din turul preliminar al Ligii Campionilor dintre kosovarii de la FK Drita și nord-irlandezii de la Linfield. Cazurile pozitive au fost la Drita, Linfield merge mai departe și joacă în turul 1 marți, 18 august, la Varșovia, cu Legia!

Cel mai tare episod vine din fotbalul portughez: un jucător depistat pozitiv a fost luat la pauză direct de pe teren și dus în izolare!

În această perioadă de reluare a campionatelor cu regulile de pandemie, am avut parte și de un episod de-a dreptul incredibil. Acesta s-a petrecut în prima ligă portugheză, pe 11 iulie, la pauza meciului dintre Belenenses și Moreirense.

Portarul de rezervă al celor de la Belenenses, Andre Moreira, a fost nevoit să părăsească stadionul la pauză, din cauza unei decizii a Autorității Naționale pentru Sănătate. Colegul său de cameră fusese testat pozitiv, el primise dreptul de a fi în lot pentru meciul cu Moreirense, dar rezultatul testului său venit în pauză l-a trimis direct la izolare de restul coechipierilor!

ADVERTISEMENT