ADVERTISEMENT
News

Stimulent de risc pentru profesori. Parlamentul pregătește 2.000 de lei pentru dascăli

Autor: Flaviu Popa | 21.09.2020 | 17:04
Stimulent de risc pentru profesori. Parlamentul pregătește 2.000 de lei pentru dascăli
Profesorii ar putea primi 2.000 de lei. Foto: Inquam - Octav Ganea

Senatul a adoptat un proiect de lege al PSD prin care profesorii vor primi un stimulent de „risc” de 2.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Profesorii sunt prima categorie care are promis un astfel de stimulent, după ce medicii au fost „răsplătiți” de Guvern cu 500 de euro pentru faptul că se expun zilnic infectării cu Covid-19.

Inițiativa legislativă a PSD va revolta, cu siguranță, Guvernul Orban, în condițiile în care cei din PNL au anunțat deja că nu au bani pentru toate cheltuielile suplimentare inventate de rivalii din Opoziție.

Parlamentul pregătește 2.000 de lei, stimulent de risc, pentru profesori

Senatul a adoptat, totuși, în calitate de prim for sesizat aceasăt inițiativă, cu 85 de voturi pentru și 25 împotriva. Rămâne de văzut ce va decide Camera Deputaților în această speță, însă cu siguranță PSD are tot interesul să treacă această inițiativă legislativă inițiată de Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Robert Cazanciuc, Cosmin Radu Preda şi Alfred Simonis, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Cadrele didactice, precum şi personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţămantul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar inflinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar acordat pe toată durata stării de alertă şi a stării de urgenţă, pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii coronavirusului COVID-19”, este precizat în proiectul de de lege.

Important de subliniat, propunerea PSD anunță că stimulentul de risc acordat „nu se cuprinde în baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, contributiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asiguratorii pentru muncă, reglementata la titlul V  Contribuţii sociale obligatorii»din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare”.

Guvernul trebuie să emită normele de aplicare ale legii la 15 zile de la data intrării în vigoare. Desigur, dacă această lege va fi intra vreodată în vigoare.

ADVERTISEMENT

PSD, ajutor pentru populație sau „terorism economic”?

PSD insistă în ultima perioadă, cu toate că cei din PNL se plâng că nu au bani, să propună creșteri de pensii, salarii, alocații sau astfel de sporuri date profesorilor. Înainte de alegeri, orice gest contează, astfel că cei din PNL se plâng că cei din PSD fac „terorism economic” și îi obligă să crească nejustificat cheltuielile, doar pentru a duce țara în colaps.

Premierul Orban a anunțat oficial acest lucru și îi roagă pe parlamentari să nu mai voteze diferite majorări sau creșteri de venituri. „Bugetul nu-şi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă. În urma zilei negre de la Parlament în care PSD-iştii din Comisia de finanţe au adoptat nişte modificări la ordonanţa de rectificare la ora actuală România se află într-un pericol extrem de mare. Fac apel către toate forţele politice să nu sprijine în Parlament rapotul adoptat de Comisia de buget-finanţe pentru că asta va atrage consecinţe nefaste pentru economia românească, inclusiv pentru capacitatea României de a atrage investiţii, fonduri europene, de a fi considerat un partener solid. Ori cred că e de ajuns şi trebuie pus punct acestui mod de a face politică”, a punctat Orban, conform News.ro.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!