News

Stimulentul de risc pentru personalul medical va fi impozitat. Cât vor încasa, de fapt, medicii

16.04.2020 | 16:37
Stimulentul de risc pentru personalul medical va fi impozitat Cat vor incasa de fapt medicii
Stimulentul de risc pentru personalul medical care lucrează cu bolnavi de coronavirus va fi o sumă fixă, iar aceasta se va impozita. Sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Stimulentul de risc pentru personalul medical care lucrează cu bolnavi de coronavirus va fi o sumă fixă, iar aceasta se va impozita.

Stimulentul de risc pentru personalul medical va fi impozitat

Potrivit autorităților, stimulentul de risc pentru prsonalul medical se supune regulilor de impozitare privind impozitul pe venit de 10%, dar nu va fi cuprins în baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale, contribuției de asigurări sociale de sănătate, respectiv contribuției asiguratorii pentru muncă.

ADVERTISEMENT

”Cele două condiții pentru acordarea banilor sunt emiterea unei decizii de către conducerea unității medicale privind personalul medical implicat și a implicarea directă în tratamentul cazurilor de coronavirus”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Acesta a precizat la Digi 24 că de stimulent vor beneficia medici, asistenți medicali, personalul de pe ambulanțe, paramedici și personalul auxiliar, iar drepturile salariale de pe aprilie se achită în mai.

ADVERTISEMENT

”Suma netă e de 2.250 lei pe lună și se acordă pe perioada decretării stării de urgență”

”Banii se plătesc din fondul de salarii, la rectificarea bugetară de ieri s-a aprobat suplimentarea fondului de salarii pentru personalul medical implicat cu 500 milioane de lei”, a explicat ministrul.

Marcel Boloș a afirmat că stimulentul nu se calculează pe fracțiuni de normă și nu se raportează la numărul de ore lucrate. Va fi o sumă fixă, lunară, și se acordă în întregime pentru întreg personalul implicat în tratamentul cazurilor de coronavirus.

ADVERTISEMENT

”Este suma de 2.500 lei brut, se impozitează cu 10%, nu se calculează CAS, CASS. Suma netă e de 2.250 lei pe lună, se acordă pe perioada decretării stării de urgență. Costurile sunt în întregime decontate de Comisia Europeană”, a mai spus ministrul.

Acordarea stimulentului de risc medical face parte din pachetul de măsuri cu finanțare europeană luate de Guvernul României pentru a combate pandemia de COVID-19, adoptat la începutul lunii aprilie.

ADVERTISEMENT

Ministerul Fondurilor Europene a anunțat pe 6 aprilie un pachet în valoare de 1,16 miliarde de euro, fonduri europene injectate de urgență în sistemul medical românesc pentru a contribui la măsurile socio-economice luate de Guvern în această perioadă.

ADVERTISEMENT