News

Știrile false care au devenit virale în pandemia de coronavirus! Raport oficial

01.04.2020 | 11:48
Stirile false care au devenit virale in pandemia de coronavirus Raport oficial
ADVERTISEMENT

Dezinformarea în plină pandemie de coronavirus a ajuns la cote maxime. Rusia și China au fost indicat drept principale surse ale fake news-urilor ce au ca scop afectarea credibilității UE și a partenerilor săi, potrivit unui raport oficial elaborat de SEAE.

Știrile false care au devenit virale în pandemia de coronavirus!

Raportul elaborat de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) relevă dimensiunea dezinformării la nivel global, fenomen cu consecințe dăunătoare pentru sănătatea publică și comunicarea eficientă în condiții de criză.

ADVERTISEMENT

Rusia și China sunt acuzate că încearcă să exploateze criza de sănătate publică pentru a promova interese geopolitice, punând la îndoială credibilitatea Uniunii Europene și a partenerilor acesteia. În raport se arată că, de la sfârșitul lunii ianuarie, au existat peste 150 de dezinformări pro-Kremlin legate de coronavirus.

Cele mai vehiculate fake news-uri sunt cele despre sănătate

Printre dezinformările propagate se numără și cea privind colapsul Uniunii Europene din cauza unui răspuns deficitar al guvernelor naționale în criza COVID-19. Sursele arătau cum Rusia a fost mai bine pregătită decât guvernele europene.

ADVERTISEMENT

Cele mai vehiculate fake news-uri sunt cele despre sănătate. În Turcia, sfaturi precum “consumul de alcool pur” sau ideea că “genele turcilor sunt imune la virus” continuă să circule pe platformele online.

Există şi un volum uriaş de zvonuri privind teoriile conspiraţiei despre virusul “creat de om” şi “leacurile miraculoase”. Ele au apărut în zona de sud-est a Europei. Un astfel de conţinut continuă să circule pe scară largă şi în statele membre ale Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

“În Rusia nu există o epidemie cu coronavirus”

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin a spus că “în Rusia nu există o epidemie cu coronavirus”, jurnaliştii ruşi exprimându-şi îngrijorarea că autorităţile ar putea ascunde adevărul.

O anchetă ProPublica a dezvăluit o reţea de conturi false de twitter, originare din China, care au fost folosite pentru a răspândi dezinformarea cu privire la coronavirus. În spaţiul de informaţii chinez, au existat încercări de a sugera că personalul militar american a fost cel care a adus virusul la Wuhan sau că originea ar fi în Italia.

ADVERTISEMENT

Există ştiri false care vizează şi Uniunea Europeană. Conform raportului, ştiri precum: “UE nu face față pandemiei; Uniunea urmează să se prăbușească” sunt promovate de Rusia dar şi alte guverne şi reţele, conform raportului.

Atât Rusia, cât şi China au respins acuzaţiile aduse în raport, spunând că aceste acuzaţii sunt nefondate şi lipsite de sens: “Iar vorbim de acuzaţii nefondate, care în situaţia actuală sunt probabil rezultatul obsesiei antiruse”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.

ADVERTISEMENT
Tags: