Sport

Știrile zilei din sport, duminică, 5 decembrie. Lewis Hamilton a câștigat Marele Premiu al Arabiei Saudite. Titlul în Formula 1 se decide la Abu Dhabi

FANATIK vă prezintă în amănunt cele mai importante știri din sport ale zilei de duminică, 5 decembrie. Informații de ultimă oră, rezultate, declarații, totul doar în știrile zilei din sport.
Stirile zilei din sport duminica 5 decembrie Lewis Hamilton a castigat Marele Premiu al Arabiei Saudite Titlul in Formula 1 se decide la Abu Dhabi
ADVERTISEMENT
05-12-2021
20:18

Britanicul Lewis Hamilton s-a impus în cursa de F1 din Arabia Saudită

Pilotul britanic de Formula 1, Lewis Hamilton (Mercedes), deținătorul titlului, a câștigat penultima etapă din acest sezon, Marele Premiu al Arabiei Saudite. El a fost urmat în clasamentul de etapă de belgianul Max Verstappen (Red Bull) și de colegul lui, finlandezul Valtteri Bottas.

Înaintea ultimei etape, care va avea loc pe 12 decembrie pe circuitul de la Abu Dhabi, Hamilton și Verstappen se află la egalitate de puncte, 369,5. Ca urmare, cel care se clasează mai bine la sfârșitul săptămânii viitoare va câștiga titlul mondial.

În eventualitatea în care niciunul nu intră în puncte, Verstappen va deveni campion deoarece primul criteriu de departajare este numărul de victorii, capitol la care Max stă mai bine.

Cursa din Arabia Saudită a fost marcată de mai multe incidente. În turul 13, cursa a fost neutralizată pentru a fi curățată pista, după ce Mick Schumacher (Haas) a distrus un parapet.

S-a dat un nou start de pe grilă, după aproximativ 25 de minute. Hamilton a plecat mai bine, i-a luat fața lui Verstappen, dar acesta a revenit pe exteriorul virajului 2 și a trecut, din nou, în frunte. În spate, Perez și Leclerc s-au acroșat, iar Mazepin a intrat puternic în monopostul lui Russell.

În turul 17 s-a dat al treilea start. Verstappen, plecat de pe 3, s-a inserat între Hamilton și Ocon, iar în primul viraj a trecut pe primul loc.

Hamilton a încercat să-l depășească pe Verstappen în turul 37, dar cei doi s-au acroșat. La final britanicul avea să declare: „Am încercat să merg la limită, să am grijă de cei din jurul meu.

A fost dificil. Nu am înțeles de ce (n.r. – Max Verstappen) s-a oprit brusc în fața mea. Am frânat, dar am intrat în el. El încetinise, dar nu s-a lăsat depășit. Nu am fost anunțat că îmi va ceda locul”.

La rândul lui, belgianul a spus: „A fost plin evenimente. Nu sunt de acord cu unele decizii (n.r. – luate de comisarii de cursă). Am dat totul pe pistă. Nu știam dacă pot rezista până la final, pentru că la un moment dat am rămas fără gume”.

El s-a referit și la incidentul din turul 37. „Am încetinit, am vrut să-l las să treacă. Ne-am atins. Nu înțeleg ce s-a întâmplat. Totul se va decide la Abu Dhabi. Sper să avem week-end bun”, a încheiat el.

05-12-2021
20:07

Dennis Man, doar notă de trecere după Ascoli - Parma 0-0

Dennis Man a fost pentru a doua oară la rând titular la Parma, dar nu și-a ajutat deloc echipa. Galben-albaștrii au remizat nul în deplasarea de la Ascoli. Românul a evoluat până în minutul 70 și nu s-a remarcat decât printr-un cartonaș galben, încasat în minutul 59.

Jurnaliștii italieni au analizat prestația lui Man, căruia nu i-au găsit prea multe motive de laudă.

„Adesea forțat să-și retragă foarte mult raza de acțiune pentru a primi mingea, a fost găsit în afara poziției sale. A încercat să se aprindă de câteva ori, dar nu a găsit scânteia”, au scris jurnaliștii de la tuttomercatoweb

Cu 19 puncte în Serie B, Parma este la 12 puncte distanță de Lecce, ocupanta locului doi, ultimul care asigură promovarea directă.

05-12-2021
19:39

Daniil Medvedev l-a învins cu 7-6 (2), 6-2 pe Marin Cilic

Echipa Rusiei a câștigat ediția din 2021 a Cupei Davis, turneul final având loc în Spania, la Madrid. În al doilea meci al zilei, Daniil Medvedev (2 ATP) a trecut de Marin Cilic (30 ATP) cu scorul de 7-6 (2), 6-2.

În urma acestei victorii, Rusia a câștigat Cupa Davis, pentru a treia oară în carieră. Precedentele succese au fost consemnate în 2002 și 2006, după finale cu Franța (3-2, la Paris) și Argentina (3-2, la Moscova).

Punctul comun al celor trei victorii finale este antrenorul Shamil Tarpischev. Acesta a fost numit în funcția de căpitan-nejucător al fostei URSS în 1974 și a fost în cunție până în 1991. După un an a preluat comanda Comunității Statelor Independente după dizolvare, iar în 1997 a revenit căpitanului echipei Rusiei.

De altfel, Tarpischev a fost sărbătorit după meciul din semifinale cu Germania, când a ajuns la 100 de partide pe care le-a condus de pe banca tehnică. Jucătorii și ceilalți membri ai staff-ului tehnic i-au făcut cadou un tort, pe care era trecut numărul 100.

După victoria în fața Croației, tehnicianul rus a intrat în cercul select al antrenorilor care au în palmares trei trofee de Cupa Davis, alături de Neale Fraser, Niki Pilic, Yannick Noah și Hans Olsson.

05-12-2021
19:08

Doi piloți au ajuns la spital după un accident în Formula 2. Mick Schumacher a pățit-o și el în F1

Francezul Theo Pourchaire (Art Grand Prix) şi brazilianul Enzo Fittipaldi (Charouz Racing System) au fost transportaţi de urgenţă la spital după accidentul suferit, duminică, în startul cursei de Formula 2 din cadrul Marelui Premiu al Arabiei Saudite, a anunţat Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA), citată de lesoir.be.

După ce a calat motorul pe grilă, Pourchaire, în vârstă de 18 ani, a fost lovit în plin din spate de Fittipaldi, în vârstă de 20 de ani, nepotul fostului campion mondial de Formula 1 Emerson Fittipaldi.

Piloţii au fost scoşi din monoposturi şi transportaţi cu elicopterul, în stare de conştienţă, la spitalul militar Regele Fahad, din Jeddah.

Cursa a fost reluată patruzeci de minute mai târziu. Întrecerea a fost oprită definitiv înainte de final, în cele din urmă, după un alt accident, minor de data aceasta.

Pe acelaşi circuit stradal de la Jeddah se dispută la ora transmiterii acestei ştiri cursa de Formula 1, care a fost întrerupă cu Safety Car şi ulterior cu steagul roşu, în turul 13/50, după un accident suferit de germanul Mick Schumacher (Haas).

05-12-2021
17:46

Andrey Rublev l-a învins pe Borna Gojo în primul meci al finalei Cupei Davis

În primul meci al zilei, Andrey Rublev (5 ATP) l-a învins greu pe Borna Joro (279 ATP), cu 6-4, 7-6 (5). Chiar dacă diferența dintre cei doi jucători este 270 de locuri, pe teren a existat echilibru pe aproape toată durata partidei.

Rublev a realizat break, în primul set, la scorul de 3-3, după care la 5-4 a convertit în punct a doua minge de set. În partea a doua s-a ajuns la tie-break, după ce fiecare jucător și-a făcut serviciul, cu mențiunea că Gojo a salvat cinci mingi de break.

Rublev a început în forță tie-break-ul, conducând cu 2-0 și 4-2, dar la acest scor croatul a câștigat trei puncte la rând. Rusul a urmat la serviciu la 4-5, a câștigat următoarele două puncte, după care a fructificat prima minge de meci.

Astfel, Rusia conduce Croația cu 1-0 în finala Cupei Davis. La această oră este în plină desfășurare al doilea meci de simplu, cel dintre rusul Daniil Medvedev (2 ATP) și croatul Marin Cilic (30 ATP), scorul fiind 6-5 pentru Cilic, dar Medvedev este la serviciu.

05-12-2021
16:48

România va da piept cu Spania în barajul pentru Cupa Davis 2022

Echipa de Cupa Davis a României nu a avut deloc noroc la tragerea la sorți pentru barajul de calificare la turneul final al ediției de anul viitor. Ne așteaptă un duel infernal, în compania Spaniei, echipă aflată pe poziția a treia în ierarhie, cu șase trofee și alte patru finale în palmares.

Confruntarea va avea loc pe 4 și 5 martie 2022, la Madrid. În absența lui Rafael Nadal, accidentat, ibericii s-au bazat pe Carreno Busta, Ramos-Vinolas, Pedro Martinez, Feliciano Lopez şi Marcel Granolers, în timp ce căpitan nejucător Sergi Bruguera.

05-12-2021
11:36

Pilotul Rene Hofer a murit în urma unei avalanșe

Pilotul austriac de motocross Rene Hofer, în vârstă de 19 ani, și-a pierdut viața după ce a fost lovit de o avalanșă în timp ce se afla în vacanță cu prietenii.

Conform site-ului eurosport.it, tânărul se afla în compania altor zece prieteni și schiau la o altitudine de 2.400 de metri, în districtul Lungau din Austria, când șapte dintre ei au fost surprinși de o avalanșă și îngropați în zăpada înaltă de 4 metri.

Pe lângă Hofer, alți doi tineri piloți austrieci, Michael Weissmann și Bastian Wolf, și-au pierdut viața. În 2020, Rene Hofer a scăpat cu viață dintr-un grav accident în timpul Marelui Premiu al Lituaniei, când a suferit o fractură la brațul stâng chiar sub umăr. Transportat la Riga, el a fost operat și a ratat restul sezonului.

05-12-2021
10:31

Alex Ovechkin, în galeria marilor marcatori din NHL

Hocheistul rus al echipei Washington Capitals, Alex Ovechkin, a marcat golul său cu numărul 750 în NHL, în partida câștigată cu 3-1 în fața formației Columbus Blue Jacket.

Conform L’Equipe, rusul în vârstă de 36 de ani a marcat golul de 2-0 în repriza secundă, după ce scorul fusese deschis de Aliaksei Protas. În cele din urmă, Washington Capitals s-a impus cu 3-1 și este în continuare lider în clasamentul Diviziei Metropolitane din Conferința de Est.

Alex Ovechkin este doar al patrulea hocheist din istorie care atinge borna de 750 de goluri marcate în NHL. Ceilalți trei care au ajuns la această performanță sunt Wayne Gretzky (894), Gordie Howe (801) și Jaromir Jagr (766).

05-12-2021
07:34

Un fotbalist brazilian, implicat într-un accident soldat cu moartea unui biciclist

Fundașul stânga al echipei Flamengo, Ramon Ramos Lima, a accidentat mortal un biciclist care făcea livrări la domiciliu.

Conform cotidianului spaniol As, care citează presa braziliană, accidentul s-a produs în jurul orei locale 20:30, pe un bulevard din zona de vest a orașului Rio de Janeiro. Jucătorul în vârstă de 20 de ani i-a moferit victimei primul ajutor și a sunat de urgență la ambulanță.

Ulterior, fotbalistul a mers la o secție de poliție pentru a depune mărturie despre cele întâmplate. Victima avea 30 de ani și a murit în timp ce era transportată spre spital.

”Nici nu știm în ce condiții s-a întâmplat accidentul. Ramon este un jucător exemplar, cu un comportament exemplar. În situații de genul acesta este evident că îi vom oferi tot sprijinul”, a declarat președintele clubului Flamengo, Rodolfo Landim.

05-12-2021
06:39

Alexandru Băluță a marcat un gol în Ungaria

Mijlocașul Alexandru Băluță a marcat un gol în partida pe care echipa sa Puskas Academy a terminat-o la egalitate, în deplasare, scor 1-1, cu formația Ferencvaros, în etapa a 15-a a campionatului Ungariei.

Fostul jucător al Universității Craiova, care a evoluat până în minutul 88, a reușit golul egalizator în minutul 50. Scorul fusese deschis de Ferencvaros în minutul 31 prin fostul fotbalist de la FC Voluntari, Aissa Laidouni.

Ferencvaros este liderul clasamentului, cu 32 de puncte, în timp ce Puskas Academy ocupă locul trei, cu 27 de puncte.

05-12-2021
06:35

Minaur Baia Mare și CSM Focșani, în optimile European Cup

Echipele de handbal masculin Minaur Baia Mare și CSM Focșani s-au calificat în optimile de finală ale European Cup.

Minaur Baia Mare a învins, pe teren propriu, formaţia sârbă Partizan Belgrad, scor 28-23, în manşa retur din turul 3 al competiţiei, după ce în tur pierduse la patru goluri diferență.

CSM Focşani a cedat în deplasare în fața echipei islandeze Haukar, scor 26-27, dar a obținut calificarea datorită victoriei la două goluri diferență din manșa tur.

Lewis Hamilton în pole position la Marele Premiu al Arabiei Saudite

Pilotul britanic al echipei Mercedes, Lewis Hamilton, va pleca de pe prima poziţie a grilei de start în Marele Premiu al Arabiei Saudite, penultima etapă a Campionatului Mondial de Formula 1.

Pentru Hamilton este al cincilea pole position din acest sezon și al doilea consecutiv. Pe locul doi în calificări s-a clasat Valtteri Bottas (Finlanda, Mercedes), iar pe trei a terminat Max Verstappen (Olanda, Red Bull Racing). Acesta din urmă a greşit şi a lovit barierele în ultimul tur.

ADVERTISEMENT

Max Verstappen şi Lewis Hamilton luptă pentru titlul mondial pe final de sezon. Olandezul are 351,5 puncte, în timp ce britanicul are 343,5 puncte. Cursa din Arabia Saudită va avea loc duminică, de la ora 19:30.