Sport

Știrile zilei din sport, joi, 31 martie. România câștigă aurul în premieră la Campionatul European de lupte

FANATIK vă prezintă în amănunt cele mai importante știri din sport ale zilei de joi, 31 martie. Informații de ultimă oră, rezultate, declarații, totul doar în știrile zilei din sport.
31.03.2022 | 20:30
Stirile zilei din sport joi 31 martie Romania castiga aurul in premiera la Campionatul European de lupte
ADVERTISEMENT
31-03-2022
17:47

România câștigă aurul în premieră la Campionatul European de lupte

România a reușit să câștige pentru prima dată în istorie medalia de aur la Campionatul European de lupte. Andreea Ana este câștigătoarea finalei cu ucraineanca Oleksandra Khomenets:

„Andreea ANA e prima luptătoare din România care reușește să câștige titlul european la seniori. La întrecerile de seniori de la Budapesta, Andreea a dominat lupta cu ucraineanca Oleksandra Khomenets și a adus României în ultimele două secunde ale meciului o medalie istorică. Scor 7-5.

Andreea Ana e campioană mondială U23 și campioană europeană U23, mai are în palmares alte 4 medalii la juniori și a participat la JO Tokyo 2020”.

„Andreea, 21 de ani, antrenată la lot de Nikolai Stoyanov și Adina Popescu, e una dintre sportivele care visează la Paris 2024.

Născută la Mangalia, unde a început această disciplină, ea e legitimată la CSA Steaua. Felicitări, Andreea! Suntem mândri de tine!”, s-a arătat în comunicatul Comtetului Olimpic și Sportiv Român.

 

31-03-2022
15:06

Slovacia – România, în Grupa Mondială 1 a Cupei Davis

Echipa de Cupa Davis a României și-a adlat adversarul din meciul pentru Grupa Mondială. Astfel, jucătorii pregătiți de căpitanul-nejucător Gabriel Trifu vor întâlni, Slovacia, în deplasare, pe 16 și 17 septembrie 2022, sau pe 17 și 18 septembrie 2022.

Învingătoarea va juca în calificările 2023 pentru turneul final al Cupei Davis. La începutul lunii martie, România a fost învinsă de Spania în barajul pentru Grupa Mondială cu 1-3. Meciul a avut loc la Marbella. Punctul României a fost adus la dublu, de Horia Tecău și Marius Copil.

În acest moment, cel mai valoros jucător al Slovaciei este Alex Molcan, aflat pe locul 65 ATP. Alți patru jucători sunt în primii 200. În schimb, cel mai bine clasat român este Copil, aflat pe locul 257.

31-03-2022
14:23

Regula celor 5 schimbări, păstrată în Premier League

Cluburile din Premier League au decis să păstreze regula celor 5 schimbări și din sezonul viitor, în ciuda faptului că majoritatea restricțiilor impuse din cauza pandemiei de Covid-19 au fost ridicate.

”Din sezonul viitor, cluburile vor avea voie să folosească cinci înlocuiri, care vor fi făcute de trei ori în timpul unui meci. De asemenea un total de nouă jucători de rezervă pot fi trecuți pe foaia de joc”, se arată într-un comunicat pe site-ul oficial al Premier League.

Perioada de transferuri din vara anului 2022 se va deschide pe 10 iunie și se va închide pe 1 septembrie, la ora locală 23:00. Începând cu 4 aprilie, Premier League va elimina testarea Covid-19 de două ori pe săptămână a jucătorilor și personalului și va trece doar la testarea simptomatică.

31-03-2022
13:03

Ana Bogdan a fost învinsă de Anna Karolina Schmiedlova cu 6-7 (1), 0-6

Jucătoarea română de tenis Ana Bogdan (95 WTA) a fost eliminată în turul 2 al turneului de la Marbella. Sportiva născută în Sinaia a cedat cu 6-7 (1), 0-6 în fața slovacei Anna Karolina Schmiedlova (92 WTA, cs 8).

Românca a fost condusă cu 2-5 în primul set, a întors scorul la 6-5 și a avut trei mingi de set, pe serviciul adversarei. Le-a ratat, însă pe toate, după care nu a reușit să treacă peste acest moment psihologic.

Este a treia victorie directă în tot atâtea meciuri pentru Schmiedlova. Ambele partide au avut loc în 2018. Prima dată s-a impus cu 6-3, 6-2 în semifinale la Bogota, după care a câștigat cu 4-6, 7-6 (4), 7-5 în Turul 1 la BRD Bucharest Open.

31-03-2022
12:14

Infantino mai vrea un mandat în fruntea FIFA

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a anunţat, la al 72-lea congres al forului mondial, că va candida pentru un nou mandat.

”Vreau să vă spun că voi candida pentru un nou mandat anul viitor”, a declarat Infantino, conform cotidianului Sport. Gianni Infantino este preşedintele FIFA din 2016. El a fost reales în funcţie în 2019.

Următoarele alegeri pentru conducerea FIFA vor avea loc în 2023.

31-03-2022
11:07

Un Grand Prix de Formula 1 va avea loc la Las Vegas în 2023

Grand Prix-ul de la Las Vegas, care se va intra în calendarul Formulei 1 din 2023, va avea loc în noiembrie şi va fi programat sâmbăta seara.

”Este un moment incredibil pentru Formula 1, care demonstrează atractivitatea şi creşterea enormă a sportului nostru cu o a treia cursă în Statele Unite.

Las Vegas este o destinaţie cunoscută în întreaga lume pentru entuziasmul, ospitalitatea, senzaţiile tari şi, bineînţeles, celebra ‘Strip’, cea mai faimoasă stradă din oraş care a găzduit deja două Mari Premii F1 în 1981 şi 1982”, a declarat directorul general al F1, Stefano Domenicali.

Circuitul, lung de 6,12 km, va avea 14 viraje şi trei linii drepte, cu viteze maxime estimate la peste 342 km/h, potrivit organizatorilor. Las Vegas a mai găzduit deja două Grand Prix-uri de Formula 1 în 1981 şi 1982.

Statele Unite găzduiesc deja un GP la Austin, Texas, din 2012. La 8 mai, un al doilea GP pe meleagurile americane va avea loc la Miami, Florida.

31-03-2022
08:20

Selecționerul Angliei pus la punct după ce a protestat împotriva Mondialului din Qatar

Președintele clubului PSG, Nasser Al-Khelaifi, care este și directorul Cupei Mondiale din Qatar, a ținut să-i dea o replică selecționerului Angliei, Gareth Southgate, care a vorbit despre nerespectarea drepturilor omului în ţara organizatoare a turneului final.

”Opinia și declarațiile sale sunt bazate pe ceea ce citește? Pentru că este o problemă când o opinie pe care o exprimi foarte vocal e bazată pe ceea ce citești. Cineva cu multă influență, ca Southgate, trebuie să-și aleagă cu grijă cuvintele.

Cred că înainte de a face astfel de declarații când vine vorba de muncitori, el trebuie să vină aici, să vorbească cu muncitorii, să înțeleagă ce obțin muncitorii din faptul că sunt aici. Așa că aștept cu nerăbdare să-l întâmpin aici, aștept cu nerăbdare să-l întâlnesc la tragerea la sorți.

Poate să-mi asculte părerea. Nu trebuie să creadă, dar măcar trebuie să meargă atât de departe spre a înțelege opinii diferite, spre a înțelege diferite culturi. Îi exprim cel mai profund respect.

Îl respect ca antrenor, ca om. Nu am probleme cu opiniile oamenilor. Evident, atunci când cineva are o altă părere, îi vei oferi partea ta a poveștii. Putem fi de acord sau nu, dar asta e în regulă”, a declarat Al-Khelaifi, conform Daily Mail.

Gareth Southgate a vorbit despre comportamentul față de femei și tratamentul aplicat lucrătorilor migranți ce ajută la construirea stadioanelor. De asemenea, el și-a exprimat îngrijorarea cu privire la componenții comunității LGBT, ce nu au drept de a călători din Anglia în Qatar din cauza restricțiilor impuse de stat acestor persoane.

31-03-2022
06:54

Iga Swiatek, victorie clară la Miami Open

Poloneza Iga Swiatek, care de la 4 aprilie va fi noul număr 1 mondial, a obţinut a 15-a victorie consecutivă în acest an şi a ajuns în semifinale la Miami Open.

Ea a trecut în sferturi de sportiva cehă Petra Kvitova, favorită 28, scor 6-3, 6-3, şi va juca pentru un loc în finală contra americancei Jessica Pegula, favorită 16, care a beneficiat de abandonul ibericei Paula Badosa.

La 20 de ani, Swiatek a mai câştigat în acest an şi turneele de la Doha şi Indian Wells. Ea poate deveni a patra jucătoare care se impune la ”Sunshine Double” (Indian Wells şi Miami), după Stefanie Graf (1994 şi 1996), Kim Clijsters (2005) şi Victoria Azarenka (2016).

În cealaltă semifinală se vor întâlni japoneza Naomi Osaka, locul 77 WTA, şi Belinda Bencic din Elveţia, locul 28 WTA şi cap de serie numărul 22.

FIFA a adoptat noi reguli privind împrumutul jucătorilor

Consiliul FIFA s-a reunit înaintea celui de-al 72-lea Congres ordinar al FIFA la Doha şi a adoptat noi reglementări privind împrumutul jucătorilor din fotbalul internaţional.

Conform frf.ro, întâlnirea, care a fost într-un format hibrid, deoarece unii membri nu au putut participa din cauza restricţiilor cauzate de pandemia de Covid-19, a fost prima a Consiliului FIFA care nu s-a mai desfăşurat în totalitate în format online din 24 octombrie 2019. Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, care este membru al Consiliului FIFA din aprilie 2021, a participat la şedinţa care a avut loc la Doha.

ADVERTISEMENT

Reglementările au ca scop dezvoltarea tinerilor fotbalişti, promovarea echilibrului competiţional şi prevenirea blocării jucătorilor de către cluburi. Acestea vor intra în vigoare la 1 iulie 2022.

Noile reglementări privind împrumutul jucătorilor de fotbal sunt următoarele:

  • Obligativitatea unui acord scris care defineşte condiţiile împrumutului, în special durata şi condiţiile financiare ale acestuia
  • Durata minimă de împrumut va fi intervalul dintre două perioade de transferuri, iar durată maximă de împrumut va fi de un an
  • Interdicţie de a subîmprumuta un jucător profesionist care este deja împrumutat la un al treilea club
  • Limitarea numărului de împrumuturi pe sezon între aceleaşi cluburi: în orice moment al unui sezon, un club poate avea doar maximum trei fotbalişti profesionişti împrumutaţi unui singur club şi maximum trei profesionişti împrumutaţi de la un singur club
  • Limitare a numărului total de împrumuturi ale unui club pe sezon. Pentru a se asigura că acest lucru este implementat fără probleme, va exista o perioadă de tranziţie, după cum urmează:
  • – 1 iulie 2022 – 30 iunie 2023: un club poate avea maximum opt fotbalişti profesionişti împrumutaţi şi opt împrumutaţi la un moment dat pe parcursul unui sezon
  • – 1 iulie 2023 – 30 iunie 2024: se aplică aceeaşi configuraţie, dar cu maximum şapte fotbalişti profesionişti
  • – Începând cu 1 iulie 2024: se va aplica aceeaşi configuraţie, dar limitată la maximum şase fotbalişti profesionişti
  • Jucătorii cu vârsta de 21 de ani şi mai tineri şi jucătorii antrenaţi de club vor fi scutiţi de aceste limitări
  • La nivel intern, asociaţiilor membre FIFA li se va acorda o perioadă de trei ani pentru a implementa reguli pentru un sistem de împrumut care este în conformitate cu principiile stabilite la nivel internaţional
ADVERTISEMENT

Luptătoarea Andreea Ana, la un pas de aurul european

Sportiva Andreea Ana s-a calificat în finala categoriei 55 kilograme de la Campionatele Europene de lupte de la Budapesta, în timp ce Alina Vuc va evolua pentru medalia de bronz la 50 kilograme, iar Cătălina Axente tot pentru bronz, dar la 76 kilograme.

Andreea Ana le-a învins pe Anastasia Blayvas din Germania (victorie prin superioritate) şi pe Mariana Dragutan din Moldova (8-0), urmând a o întâlni în finala mare pe sportiva din Ucraina, Oleksandra Khomenets.

ADVERTISEMENT

Alina Vuc a început bine competiţia, cu o victorie categorică împotriva Emanuelei Liuzzi din Italia (8-2), după care a cedat dramatic în semifinala contra turcoaicei Demirhan (5-8). Ea va lupta pentru bronz contra Lisei Ersel din Germania.

Cătălina Axente va evolua pentru bronz contra sportivei italiene Enrica Rinaldi. Finalele au loc joi, 31 martie, cu începere de la ora 19:00.

ADVERTISEMENT

Dominic Thiem, testat pozitiv cu Covid-19

Jucătorul austriac de tenis Dominic Thiem a fost testat pozitiv cu Covid-19, după meciul pierdut cu argentinianul Pedro Cachin, locul 228 ATP, în primul tur al turneului challenger de la Marbella, unde revenise după o lungă perioadă de timp.

”Se pare că în ultima vreme veştile bune nu durează mult – aseară (n.r. – marți, 29 martie), după cină, am început să mă simt rău şi nu am petrecut o noapte bună. Deoarece aveam simptome uşoare, am decis să fac un test care s-a dovedit pozitiv”, a scris sportivul pe Twitter.

Thiem, principalul favorit la Marbella, beneficiar al unui wild card, a fost învins, scor 36-, 4-6, de argentinianul Pedro Cachin, locul 228 ATP, după un meci de o oră şi 21 de minute. Accidentat la încheietura mâinii drepte, Dominic Thiem nu a mai jucat din 23 iunie 2021, când a abandonat partida cu Adrian Mannarino, în turul doi de la Mallorca.

ADVERTISEMENT