Alegeri 2024

Stop vot în diaspora! Câți români au votat în Australia și Noua Zeelandă

Vot în diaspora. Primele secții de votare care s-au închis sunt în Australia și Noua Zeelandă. Ce arată datele transmise de AEP
09.06.2024 | 16:23
Stop vot in diaspora Cati romani au votat in Australia siNouaZeelanda
Stop vot în diaspora. colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Stop vot în diaspora în două dintre țările în care au votat, la alegerile europarlamentare din 2024, românii aflați în afara granițelor. Vorbim de cei aflați în Australia și Noua Zeelandă, aici unde votul a început înainte de a se da startul scrutinului în România.

Vot în diaspora. Primele secții de votare care s-au închis

Prima secție de votare a fost deschisă la Auckland, în Noua Zeelandă, încă de sâmbătă noaptea, de la ora 22:00, ora locală a României. Aici și-au exprimat opțiunea electorală 35 de români, arată datele publicate de Autoritatea Electorală Permanentă.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește votul românilor aflați în Australia, aflăm că un număr de 253 de cetățeni au venit la urne pentru a-și exercita dreptul la vot, în cazul alegerilor europarlamentare, pentru cei 33 de eurodeputați care vor reprezenta România în PE.

În Australia au fost șase secții de votare: în Canberra, Melbourne, Adelaide. Perth, Sydney și Surfers Paradise. Cele mai multe voturi au fost înregistrate în secția care a funcționat în Perth, și anume 72. Cele mai puține au fost în Canberra (13 voturi).

ADVERTISEMENT

Câți români au votat în străinătate până la ora 16:00

Până la ora 16:00, la alegerile europarlamentare au votat peste 119.951 de persoane în secțiile de votare organizate în diaspora. Totuși, prezența la vot este mai scăzută față de anul 2019, conform datelor AEP.

Vă reamintim că românii aflați în afara granițelor pot vota doar pentru alegerile europarlamentare. 915 de secții au fost deschise, în total, în diaspora, așa cum anunța Ministerul Afacerilor Externe. În 2019 erau organizate 441 de secții de votare în diaspora.

ADVERTISEMENT

În schimb, în țară se observă o prezență mare la vot la alegerile europarlamentare, de peste 33 la sută la ora 16:00. Mai exact, 5.950.880 de votanți s-au prezentat la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European.

În mai puțin de o oră, la 17:00, vor fi deschise și ultimele secții de votare în diaspora. Este vorba despre cele din Vancouver și pe coasta de Vest a SUA (Los Angeles, Anaheim, San Diego, Sacramento, San Francisco, Las Vegas, Phoenix, Portland, Seattle).

ADVERTISEMENT

Votul va avea loc pe durata a 34 de ore, în funcție de fusul orar. Cele mai multe secții de votare pentru alegerile europarlamentare din 2024 sunt deschise în Italia, Spania și Marea Britanie.

„Ultimele secții din străinătate închizând votarea luni, 10 iunie, ora 8:00, ora României. Secțiile care vor închide ultimele sunt cele aflate pe Coasta de Vest a SUA și în Canada”, spunea acum câteva zile Iulian Ivan, reprezentantul MAE cu însărcinări speciale pentru procesele electorale în străinătate.

ADVERTISEMENT
Tags: