News

Strategia UE pentru apărare, unde sunt banii? Țările au programe concurente și un singur inamic, Rusia

Strategia de apărare a UE. Nu există un semnal clar pentru producători. „Ne aflăm în programe concurente când avem un singur inamic”
19.09.2023 | 17:10
Strategia UE pentru aparare unde sunt banii Tarile au programe concurente si un singur inamic Rusia
Europa apărării trebuie să dispună de finanțare suficientă și sprijin din partea sttelor membre / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Deputații europeni au fost prudenți cu privire la noua strategie de apărare anunțată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spunând că este un pas în direcția bună, dar subliniind necesitatea unei finanțări și a unui sprijin suficient din partea statelor membre.

Mai mulți membri în UE a apărării

În discursul său privind starea Uniunii de miercurea trecută, Ursula von der Leyen a anunțat o strategie europeană pentru industria de apărare, care se adaugă la numeroasele programe și fonduri existente pe termen scurt pentru a stimula baza industrială de apărare a Europei. Dar nu a reușit să trimită un semnal clar producătorilor de armament din UE.

ADVERTISEMENT

„Vom lucra la strategia europeană pentru industria de apărare pentru a vedea cum putem ajuta industria noastră să accelereze producția de echipamente critice”, a declarat Ursula von der Leyen în fața deputaților europeni la Strasbourg. „Am început să construim o Uniune a Apărării cu 27 de membri”, a declarat șefa executivului european spre finalul discursului său, „și sunt convinsă că o putem finaliza cu 30 de membri și mai mult”, a continuat ea, referindu-se la o Uniune Europeană extinsă pentru a include țările din Europa de Est și Balcanii de Vest.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Comisia Europeană a lansat o serie de fonduri și programe pentru a sprijini producția și achiziționarea de echipamente de apărare în întreaga UE. Potrivit comisarului pentru piața internă, Thierry Breton,  strategia va include o lege privind producția de apărare și un plan european de investiții în domeniul apărării (EDIP), scrie Euractiv.

ADVERTISEMENT

Pe lângă această primire mixtă din partea industriei, faptul că o strategie pe termen lung este prezentată cu un an înainte de încheierea mandatului executivului european a ridicat semne de întrebare și în rândul specialiștilor din domeniul apărării din Parlamentul European. Acest termen lasă puțin timp pentru negocieri. Anunțul acestei strategii confirmă faptul că Uniunea și-a dat seama de necesitatea unui complex militar-industrial european, a declarat eurodeputatul francez Dominique Riquet (Renew).

Programe concurente și un singur inamic

Potrivit lui Riquet, care a fost implicat în aproape toate negocierile legate de apărare ale Parlamentului din ultimul deceniu, acesta este doar următorul pas logic după acțiunea de sprijinire a producției de muniție (ASAP). „Acum este vorba de structurarea industriei europene de apărare”, a continuat el.

ADVERTISEMENT

Europarlamentarul german Hannah Neumann (Verzii) a declarat că UE a lucrat de fapt la o nouă strategie europeană de apărare de mai mulți ani. Întrebată ce formă ar putea lua această viitoare strategie, Hannah  Neumann a descris o imagine ambițioasă: „Trebuie să ne asigurăm că ne securizăm materiile prime, să luăm decizii strategice cu privire la utilizarea lor, să le procurăm împreună și să luăm decizii comune cu privire la exporturi”. Așadar, totul trebuie făcut „împreună, de la A la Z”.

Acest punct a fost reluat aproape textual de către eurodeputatul german Michael Gahler, din partea Partidului Popular European, care a cerut „mai multă interoperabilitate, achiziții comune, formare și utilizare comună”. „Suntem vinovați că ne aflăm în programe concurente când avem un singur inamic”, a spus el, referindu-se la Rusia și reluând apelul fostului președinte american Donald Trump pentru o Europă mai independentă.

ADVERTISEMENT

Nu există politică fără bani

„Dacă am vrea să fim realiști, am avea nevoie de 5 miliarde de euro”, a subliniat  Gahler, care face parte din aceeași familie politică cu Ursula von der Leyen. În pofida voinței politice a statelor membre ale UE de a sprijini Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, fondurile UE se diminuează pe măsură ce capitalele blocului comunitar  își măresc bugetele, după decenii de diminuări ale investițiilor în urma căderii Zidului Berlinului.

Dar europarlamentarul Nathalie Loiseau, președintele Subcomisiei pentru Securitate și Apărare (SEDE) a Parlamentului European, a declarat că „dacă suntem serioși în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei, dacă suntem serioși în ceea ce privește promisiunea (Ursulei von der Leyen) de a crea o „Comisie geopolitică” în 2019, trebuie să trecem la fapte și să aducem mijloace”.

Lipsa de transparență

Faptul că Ursula von der Leyen a menționat strategia doar în remarcile sale de încheiere, când a răspuns la întrebările legislatorilor europeni, și nu în discursul propriu-zis, a ridicat, de asemenea, câteva întrebări. „Cred că este corect să spunem că alegerea temelor din discursul privind starea Uniunii a fost foarte selectivă, probabil cu gândul la alegeri. Absența temei apărării este deosebit de îngrijorătoare”, a subliniat eurodeputatul Marc Botenga (Stânga Europeană), având în vedere mărimea bugetului consacrat acestei politici.

„Ne aflăm într-un proces clar de militarizare a bugetului și a politicilor Uniunii (…) folosind proceduri de urgență în Parlamentul European, ocolind sau chiar încălcând articolul 41.2 din Tratatul privind Uniunea Europeană (…) Și toate acestea lipsesc aproape cu desăvârșire din discursul președintelui Comisiei. Este cel puțin bizar și nu foarte transparent”, a continuat eurodeputatul belgian.

La rândul său, Hannaha Neumann a subliniat că executivul european nu poate lucra „fără a implica Parlamentul European, unde putem avea o dezbatere, și nu în spatele ușilor închise”. Unele chestiuni legate de apărare au fost abordate doar de către statele membre, fără o evaluare publică prealabilă sau negociere cu Parlamentul, un aspect problematic subliniat de  Neumann și  Botenga. Deocamdată, propunerea se află doar în stadiul de proiect. După ce va fi prezentată de Comisie, aceasta va fi trimisă Parlamentului și statelor membre pentru dezbatere și amendamente.

 

 

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și...
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și de ce regimul a ascuns, inițial, moartea sa
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Trei judeţe, sub cod galben de grindină şi descărcări electrice în următoarele ore....
Trei judeţe, sub cod galben de grindină şi descărcări electrice în următoarele ore. Avertizare nowcasting de fenomene periculoase
Cunoscutul milionar român ajuns la sapă de lemn, ca Irinel Columbeanu, a primit...
Cunoscutul milionar român ajuns la sapă de lemn, ca Irinel Columbeanu, a primit o altă lovitură!
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
RUSIA a declanșat RĂZBOI ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI! AVERTISMENT șocant al MAE
RUSIA a declanșat RĂZBOI ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI! AVERTISMENT șocant al MAE
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf....
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf. Ce imagine fabuloasă au postat cei doi
Un celebru cuplu din România se iubea pe furiș. El își înșela partenera
Un celebru cuplu din România se iubea pe furiș. El își înșela partenera
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și...
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau! În loc de nuntă, acum familiile se pregătesc de înmormântare
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Artistul român căruia i s-a legat pensula de încheietura mâinii paralizate pentru a...
Artistul român căruia i s-a legat pensula de încheietura mâinii paralizate pentru a putea picta. Destinul tragic al pictorului supranumit „Poetul plastic al florilor“